Connect with us

Lifestyle

Йордан Йовчев с „българския отговор на шпагата на Жан Клод Ван Дам“

Avatar

Публикувано

на

снимка: ПР

Тренировъчна програма специално за шофьорите на камиони и техния начин на живот, разработи четирикратният олимпийски медалист и световен шампион по спортна гимнастика Йордан Йовчев. Тя включва поредица от видео тренировки с лесни упражнения, които могат да бъдат изпълнявани, както в кабината, така и навън. Те са съобразени с начина на работа и живот на пътя и дават свобода шофьорът сам да избере нивото на трудност и продължителността според собствените си възможности. Освен това не е необходима специална екипировка, а се ползват собственото тегло, елементи от камиона и подръчни средства като обикновени туби за вода.

“Приех предизвикателството да създам тази програма, защото изпитвам огромно уважение към работата на тези хора и наистина исках да им помогна с нещо. Също като в спорта, тук се изискват дисциплина, устойчивост и фокус, както и саможертвата често да бъдеш далеч от дома и близките.”, споделя Йордан Йовчев. “Исках да покажем на шофьорите, че и 10 минути са от значение, а с малко желание всеки един от тях може да бъде по-активен и по-здрав. Защото те го заслужават!”.

Специално внимание в програмата е отделено на загрявката. От една страна тя е изключително важна като подготовка за всяка тренировка. От друга, шофьорите могат да я ползват за раздвижване и подобряване на кръвообращението по време на кратките си почивки, за разсънване и тонизиране, когато почувстват умора на пътя или като превенция за травми при извършване на физическа работа, свързана с товарене и разтоварване.

Тренировъчната програма е част от информационната кампания TranSport на водещата българска транспортно-логистична компания Транспрес, чиято цел е да помогне на професионалните шофьори да се грижат за здравето си. Освен предложения за спорт, тя ще дава и съвети на експерти за правилна стойка зад волана и идеи за балансирано хранене.

“Работата на шофьорите е много трудна – свързана е с обездвижване, стрес и умора. Освен това те нямат удобствата за спорт, като всички останали. Затова искахме без никакви свръх очакваня, просто да ги окуражим, да им предложим идеи и начин да се погрижат за себе си и да бъдат по-здрави. Разбира се, винаги трябва е съобразено с индивидуалните възможности и моментно физическо състояние.”, обясни Веселин Стоянов, Управител на Транспрес. “Обърнахме се към Йордан Йовчев, защото той е истинска легенда и изключително вдъхновение за всички българи. Вярваме, че точно той е човекът, който може да ни покаже, че не е нужно да си професионален атлет, да имаш много време или изключителни условия, за да бъдеш по-активен и в по-добра форма. Надяваме се чрез него посланието ни да достигне до повече шофьори и да бъде прието положително.”, допълни той.

Концепцията на TranSport е да бъде интерактивна кампания, която да даде възможност на професионалните шофьори да обменят идеи и опит за тренировки и здравословни практики, докато са на път. Затова вече е създадена и TranSport група във Facebook, където освен да намерят видео тренировките на Йордан Йовчев, могат да се включат със собствени видеа, въпроси и да участват в дискусии.

Advertisement

Като специален поздрав и в знак на уважение към всички български професионални шофьори, в рамките на кампанията TranSport Йордан Йовчев засне и екшън видео със зрелищни изпълнения с два камиона.

Кампанията TranSport е подкрепена от Volvo Trucks България и Schmitz Cargobull България, като камионите и полуремаркетата се превръщат във “фитнес на път” във видео тренировките на Йордан Йовчев.

Continue Reading
Advertisement