Connect with us

Lifestyle

Какво означава да имаме организиран ум?

Avatar

Публикувано

на

organiziraniqt ym cover

Безценното умение да подредим заобикалящите ни неща така, че да отделяме по-малко време на рутинното и да ни остават повече свободни часове за вдъхновяващите, успокояващи и приятни неща в живота е разгледано подробно в книгата „Организираният ум“ (ИК „Изток-Запад“) на невроучения Даниъл Дж. Левитин.

Сложният процес на еволюция на човешкия мозък, а оттам и на начина ни на мислене и взимане на решения е продължил десетки хиляди години. Благодарение на това ни хилядолетно развитие днес разбираме по-добре как да преодолеем ограниченията на еволюцията, в сравнение с предците си. Паметта ни има пропуски, но те се дължат не толкова на ограничено пространство за съхраняване, колкото на ограничена способност за извикване на съхраненото. Поради огромния обем информация, който постъпва постоянно в мозъка ни, понякога тя е изопачена, неточна, дори заблуждаваща. Често някои по-ярки случки, образи или истории се явяват на преден план в ума ни – независимо че статистическата информация, базираща се на дълготрайни наблюдения, реално е далеч по-точна и дава много по-ясна картина при сформирането на мнение или оценка за нещо или някого. В ценния си труд „Организираният ум“ невроученият д-р Даниъл Дж. Левитин твърди, че тази слабост към историите е само един от многото странични ефекти от начина на работа на нашия мозък. Книгата проследява историята на човешкото (не)умение за справяне с информацията и организацията от самото начало на цивилизацията.

От „Организираният ум“ (с подзаглавие „Да мислиш трезво в епохата на информационно претоварване“) разбираме как лесно бихме могли да организираме дома си, социалните взаимоотношения, информацията, която ни е нужда при взимането на важни решения, работата си, и най-ценното в XXI век – времето.

В предговора на „Организираният ум“ д-р Левитин пише:

„Това е история как хората са се справяли с информацията и организацията от самото начало на цивилизацията. Тя е също история как най-успелите членове на обществото – от прочути художници, спортисти и воини до водещи бизнесмени и авторитетни професионалисти – са се научили да довеждат до максимум своята креативност и ефикасност чрез организиране на живота си така, че да хабят по-малко време за рутинното и да отделят повече за вдъхновяващите, успокояващи и приятни неща в живота.“

Д-р Даниъл Дж. Левитин е известен когнитивен психолог, невроучен, завършил Станфордския университет. Освен на академичните си трудове и задължения, Левитин отделя време и за музикално-продуцентски занимания в сферата на рок музиката.

Advertisement
Continue Reading
Advertisement