Connect with us

Култура

Как „Американската мечта“ променя хората?

Avatar

Публикувано

на

Нови епизоди на БНТ подкаст ще търсят отговори с международните редактори Биляна Бонева и Милен Атанасов

Снимки: Биляна Бонева, Милен Атанасов – Десислава Кулелиева за БНТ

„Американската мечта“ е най-новата тема в подкаст поредиците на БНТ. Обществената медия е първата телевизия у нас, която активно развива този нов формат за актуални теми, а съдържанието може да бъде слушано по всяко време и от всяко място. Биляна Бонева и Милен Атанасов са едни от най-опитните международни редактори в нюзрума на БНТ. Те ще търсят многообразните измерения на понятието, което съчетава спомени, придобит опит, конкретни съдби, сбъднати и несбъднати очаквания и личното усещане за успехи и разочарования. Как американската мечта променя хората – чужденци и граждани на САЩ и как я променят самите те? Поредицата от седмични подкаст-епизоди ще проследи отговорите на тези въпроси от двете страни на океана.

Подкастът стартира в навечерието на изборите в САЩ. Но това е само повод. Имаме намерение да се разпрострем далеч отвъд политическия двубой. Ще чуем разказите на хора с различни професии, на различна възраст и от различни националности. Всички те ще бъдат обединени от тяхното разбиране за американската мечта“, казва Биляна Бонева, дългогодишен международен редактор в екипа на Новините на БНТ.

В първия епизод на „Американската мечта“, една млада жена от Калифорния Елана Ресник разказва за своя път от софийската „Чистота“ до титлата професор в Калифорнийския университет. Как всекидневното събиране на отпадъци се превръща в оригинален научен труд по антропология? И кои български думи са навлезли трайно в речника на една американка –  ще разберете в новата поредица.

Advertisement

„Мен лично ме вълнуват историите на хората, които са готови да разкажат за своя живот както в Съединените щати, така и извън тях. Американската мечта не познава граници, сигурен съм“, споделя Милен Атанасов, който зрителите познават от многото коментари и анализи по международни теми в ефира на БНТ. „Ще се стараем да създадем едно пъстро пространство, за да напомним, че светът е повече шарен, отколкото сив“, допълва журналистът.

Всяко седмично издание на подкаста ще разказва за хората и техния живот, както в Съединените щати, така и извън тях. И извън политиката. Ретроспекция на изминали години, актуални събития, повече или по-малко известни факти за различните райони на американските щати, преплетени с лични разкази. Епизодите са насочени към широката аудитория и тези, които се интересуват от необикновените истории на хора, поели по свой път в търсене на американската мечта.

Следете всички епизоди на поредицата „Американската мечта“ с Биляна Бонева и Милен Атанасов, достъпни за слушане в Spotify, Аpple Podcasts, Google Podcasts, Soundcloud, както и на обновените сайтове www.bnt.bg и www.bntnews.bg

Continue Reading
Advertisement