Connect with us

Култура

Как да овладеем „Изкуството за запазване на здравето“?

Avatar

Публикувано

на

pic

galen_coverРимският учен, придворният лекар на Марк Аврелий Клавдий Гален проследява какво трябва да правим, за да съхраним доброто си здравословно състояние в трактата „Изкуството за запазване на здравето“ (ИК „Изток-Запад).

Прочутият римски лекар и изследовател Клавдий Гален наблюдава, анализира и описва различните етапи и съответните промени в човешкото тяло от раждането до смъртта в основополагащото не само за античната и средновековната, но и за съвременната медицина съчинение „Изкуството за запазване на здравето“. Трактатът е обобщение на идеите на автора за здравето като процес, търпящ непрекъснати промени, както и какво трябва да се прави, за да се радваме на отлично здраве. Ценният труд синтезира опита на Клавдий Гален, като конкретни примери илюстрират отделни случаи на здравословни проблеми. Като едно от основните изисквания за добро здраве е посочена умереността във всяко действие. Гален излага и теорията за смесване на елементите в тялото. Човешкото тяло е разгледано като изградено от първичните елементи течно и сухо и студено и топло, които са равнозначни на вода и земя и въздух и огън. За поддържането на живота трябва да се храним и пием, да дишаме и отделяме отпадни продукти. Пулсът пък е от значение за запазване на съразмерността между въздушната и огнената материя. Хората са различни, както е различен начинът им на живот, следователно не е възможно да съществуват еднакви предписания за всички хора, категоричен е Гален. Именно затова предписанията трябва да са индивидуални.

В книгата са разгледани и причините за умората и нейните симптоми. Представени са различни упражнения, полезни за здравето. Римският лекар съветва как да бъдат подбрани подходящи диета и начин на живот, като отделя по-специално внимание на храните, диетата и лечебните средства. Разгледана е апотерапията – дейност, която цели премахването на умората. Гален се спира подробно и на профилактиката и лечението на болестните състояния. В началото на своя труд той пише: „Тъй като по значение и по време здравето предхожда болестта, ще разгледам първо как да бъде запазено здравето и след това по какъв начин да бъдат премахнати болестите.“ Гален смята, че не е достатъчно лекуващият да има опит в лечението, но и че е необходимо да притежава знания по анатомия и физиология.
„Изкуството за запазване на здравето“ показва изключителното значение на профилактиката за запазването и поддържането на добро здравословно състояние.
Българското издание е в превод от латински език, дело на Ирена Станкова. Консултант по сверката със старогръцкия оригинал е Иван Христов.

Елий (Клавдий) Гален е древноримски лекар, хирург и философ. Оставил е огромно литературно наследство, изучавано през Средновековието и по-късните векове. Притежавал е изключителна ерудиция, а познанията му по медицина са енциклопедични. Системните му занимания във всички медицински области му дават възможност да изгради собствена теория, която векове наред се приема като единствена и неопровержима.

Continue Reading
Advertisement