Connect with us

Култура

Как да печелим от търгуване на финансовите пазари?

Avatar

Публикувано

на

От какви предимства има нужда трейдърът, за да печели при търгуването на  финансовите пазари, научаваме от Светлин Минев в новата му книга „Следвайте големите пари (на форекс пазара)” (ИК „Сиела”). Авторът поставя акцент върху потоците от ордери (order flow) и разкрива различни стратегии за търгуване, които се базират на техния анализ.

Финансови пазари, трейдъри, дилъри, потоци от ордери – все понятия, които не говорят почти нищо на тези, които не се занимават с валутна търговия. В новата си книга „Следвайте големите пари (на форекс пазара)” Светлин Минев хвърля светлина върху тези понятия, подчертавайки, че за да печели от търгуване на финансовите пазари, трейдърът трябва да има предимство пред другите трейдъри. За разлика от предишната му книга „Приложен форекс”, която е фокусирана върху анализа на ценовото движение, в „Следвайте големите пари (на форекс пазара)” Минев акцентира на потоците от ордери (order flow), които той посочва като ключови. Заради липсата на информация, с която разполагат дилърите, трейдърите могат да изучават основните принципи за генериране на потока от ордери, което да им даде предимство пред останалите трейдъри. „Засега поне това ни дава предимство пред останалите трейдъри, тъй като по мои наблюдения голяма част от тях дори не си правят труда да разберат как функционират самите пазари”, обобщава Минев.

В изданието са разгледани подробно видовете ордери, тяхното разпределение, позиционирането на пазарните участници, стоп поръчките и др. От „Следвайте големите пари (на форекс пазара)” научаваме също защо и как се движат котировките, както и различни стратегии за търгуване. Авторът подчертава, че „няма как да има една или няколко най-добри системи за търгуване. Ако те съществуват, в един момент всички ще започнат да ги прилагат и съответно ще печелят. Това обаче на практика не е възможно и затова е препоръчително да не търсим Светия граал на системите за търгуване, освен ако това не е някакво хоби. Просто трябва да следваме „големите пари” и да прилагаме методите, които те използват. Това не е много лесно, но не е невъзможно. Изискват се знания, опит и много работа.

Светлин Минев се занимава с технически анализ и финансови пазари от 1998 г. Работил е като индивидуален трейдър, риск мениджър и валутен дилър в SG Експресбанк. Привърженик е на краткосрочните стилове на търгуване – от скалпинг до суинг в рамките на деня. По-дългосрочни позиции открива само с опции. Решенията за откриване на позиции Минев взема основно на базата на технически нива, ценово движение, корелации и четене на котировки. Пише за сайта www.fbmtrader.com. Освен на „Следвайте големите пари (на форекс пазара)” Светлин Минев е автор още на книгите „Как да търгуваме на финансовите пазари”, „Как да съставим собствена форекс стратегия”, „Стратегии за търгуване на финансовите пазари” и „Приложен форекс”.

Continue Reading
Advertisement