Connect with us

Култура

Как „Да покориш себе си“ разказа Силвия Аздреева

Avatar

Публикувано

на

Да покориш себе си 5

Силвия Аздреева, снимка: Мартин Ивайлов,
Creative Visual Solution.

Първата българка, изкачила три осемхилядника, сподели невероятната си история заедно със спортния журналист и съавтор на изданието Найден Тодоров.

Премиерата на „Да покориш себе си“ от Силвия Аздреева – българката, изкачила трите световни осемхилядника само за година и два месеца, – успя да извиси над 400 посетители на събитието на 8848 метра над земята – до Покрива на света – и право в сърцето на буря от емоции и вдъхновение.

Малко след 19:00 ч. на 17 януари 2023 г. в импровизирания базов лагер на сцената на столичния Sofia Live Club президентът на Българската асоциация на спортните журналисти и съавтор на изданието Найден Тодоров, както и самата Силвия Аздреева поведоха зрителите на експедиция към най-страшните моменти от пътя на едно (не)обикновено момиче към сбъдването на немислимото.

 „Това не е книга за алпинизъм, това е вдъхновение. Вдъхновение, покрито не със сняг, а с уважение – към природата и планината. Към природата и хората. Към нечовеците, за които няма невъзможни неща.“

Advertisement

Това сподели Найден Тодоров по повод изумителната упоритост, която повежда Силвия към смъртоносния К2 и срещата лице в лице със смъртта, към върховете Еверест и Лхотце, както и към съдбата ѝ да стане първият българин, изкачил ги последователно за малко над 27 часа.

Емоционално и напълно искрено Силвия разказа за своята работа с живата легенда на алпинизма Нирмал Пурджа – Нимсдай, пред когото тя твърдо заявява, че ще изкачи първото си голямо предизвикателство – връх Ама Даблам, но не и без българското знаме; за близките срещи със суровото лице на природата, в които на изпитание са подложени физиката и психиката на човек; за оцеляването по време на лавина, както и за мислите, които се сипят в улея на собствения ти ужас, когато си на ръба на живота.

 „Всеки има някаква лудост в себе си и трябва да ѝ даде поле за изява и да не слуша какви ограничения му налагат останалите хора… Вие сте тези, които трябва да повярвате в себе си, за да могат другите да ви повярват“, каза самата Силвия Аздреева пред публиката.

А в този момент пред притихналата публика Найден Тодоров изненадващо покани майката на българската алпинистка на сцената, която самоотвержено, с много любов и страх, съпреживява всяка стъпка на дъщеря си в прегръдките на снега. Към върха.

Advertisement
Continue Reading
Advertisement