Открийте ни и в

Lifestyle

Как едно куче на име Беър спасява коали

MIKA

публикувано

на

Как едно куче на име Беър спасява коали 31

снимка: Viasat Nature

Куинсланд, Австралия бе ударен от опостушителни пожари в австралийското лято на 2020-та, които отнеха живота на около милиард животни. Не само пожарникарите се бореха с този истински ад, обаче.

Новият документален филм по Viasat Nature „Беър: Героят на коалите“, който дебютира на 2 януари в 13:00 часа, показва героичната битка на смел екип. Интегрална част от него е Беър („Мечка“) – невероятно куче, търсач на коали, на когото много малки космати приятели дължат живота си.

Водещият, блогър и активист в дивата природа Тайсън Майр проследява невероятната работа на кучето Беър и екипа му, докато спасяват и помагат на ранени коали в опожарената пустош. Ето малко повече за това:

Кой е Беър, „Героят на коалите“?

Беър е коли, смесен порода австралийско работно куче; той е обучаван в продължение на две години да открива коали. Невероятно енергичен е и се чувства най-добре, когато работи, защото носът му е дресиран да открива миризми, които го водят до коалите. Първоначално е обучаван да помага при изучаване на живота на коалите, но сега е дори още по-полезен. Той е различен от другите кучета търсачи и спасители, понеже е обучаван да търси коали по миризмата на козината им, а не на изпражненията. По този начин има по-голям шанс да ги отрие докато са живи.

Защо е важно спасяването на коалите?

Коалите са единствени по рода си и се намират само в източната част на Австралия. В началото на 20-ти век видът почти изчезва поради лова заради кожите им, но за щастие в последствие са защитени като „застрашен вид“.

Те се хранят единствено с евкалиптови листа, не могат да мигрират и могат да създават потомство от само една коала на година, след като станат над две-годишни.

Живеят на колонии и са особено застрашени от пожарите, които опостушават континента. Тъй като метаболизмът им е бавен, като цяло са бавно подвижни, което още повече ги затруднява да избягват пламъците.

Как едно куче на име Беър спасява коали 32

снимка: Viasat Nature

Наистина ли има толкова много пожари в Австралия?

Пожари се случват доста често на австралийския континент, те са част от промените в климата, но пожарите от края на 2019-та и началото на 2020-та (вече печално известно като „Черното лято“) бяха по-интензивни: над 18 млн. хектара земя бяха обгорени, над  6,000 сгради – унищожени, а 34 души загинаха, включително някои от пожарникарите, борещи се със стихията. Но най-големият и катастрофален удар бе за животните!

За щастие съществува Беър, изключително куче – търсач и спасител, което може да открие до 15 коали само за няколко дни, за да бъдат откарани в болница, където още хиляди ранени животни като тях получават помощ. Около половината от коалите, лекувани в болниците, в крайна сметка биват върнати обратно в дивата природа, където могат да се възпроизвеждат.

Благодарение на Беър и други негови четириноги „колеги“ може и да имаме шанс да престанем да използваме думите „застрашени“ и „изчезнали“, когато говорим за коалите.

Присъединете се към „Беър: Героят на коалите“ от 13 часа на 2, 10 и 17 януари, само по Viasat Nature.

MIKA e онлайн списание за музика и лайфстайл, което отразява най-новото в музикалния свят както от страната, така и от чужбина. Таргета на списанието са активните хора (18-40 години), които се интересуват от музикални събития и градския начин на живот.

Полезно

„Care For Human Touch: грижа за близост между хората” е новата кампания на NIVEA, разкриваща ползите от човешкото докосване

MIKA

публикувано

на

от

„Care For Human Touch: грижа за близост между хората” е новата кампания на NIVEA, разкриваща ползите от човешкото докосване 39

NIVEA стартира световната си кампания „Care For Human Touch: грижа за близост между хората” с документалния филм „Twins“. Филмът разказва историята на две преждевременно родени близначки от Хамбург и как животът на едната бива спасен от прегръдката и близостта на сестра й по време на престоя им в кувьоз. С техния разказ NIVEA цели да насочи вниманието на хората към ролята на обикновеното човешкото докосване, което в даден момент може дори да спаси живот.

Кампанията „Care For Human Touch: грижа за близост между хората” е отговор на мащабно проучване, което световният лидер в грижа за кожата провежда в два етапа – преди и по време на пандемията от COVID-19. В него на дневен ред излиза връзката между емоционалното състояние на хората, липсата на докосване и по-малкото моменти на близост , както и необходимостта от повече информация за техните ползи. С тази инициатива NIVEA цели да насочи вниманието към влиянието на допира и близостта върху човешкото здраве. В рамките на кампанията, в световен мащаб,  брандът ще окаже подкрепа на различни проекти, насочени към ползите на човешкото докосване и подобряването на качеството на живот. Сред най-рисковите групи и фокус на подкрепата се очертават преждевременно родени бебета, хора с увредено зрение и възрастни хора с деменция.

„Care For Human Touch: грижа за близост между хората” е новата кампания на NIVEA, разкриваща ползите от човешкото докосване 40

В проучването на NIVEA участват близо 25 хил. души от 23 страни. 9 от 10 души посочват близостта от човешкото докосване като ключов елемент за щастлив и пълноценен живот. Над половината от запитаните твърдят, че времето на изолация ги е накарало да се чувстват по-самотни от всякога. 4 от 5 души, живеещи сами, споделят, че не изпитват човешки допир на ежедневна база. 23% от самотните родители и 24% тийнейджърите твърдят, че изпитват самота, а две трети от всички участници заявяват, че биха искали да получават повече прегръдки. И основна причина за тези усещания е именно липсата на докосване.

Физическите и психологически предимства на човешкия допир и близостта между хората, която поражда, са доказани научно. Въпреки това те се оказват непознати за по-голямата част от участниците в изследването, а 86% от запитаните твърдят, че по-доброто познаване на ползите които носи обикновеното докосван би ги вдъхновило за повече близост с хората около тях.

Повече информация за изследването може да намерите тук. Историята на близначките Лили и Мадлен може да гледате тук.

Продължете понататък

Lifestyle

Проф. Пламен Моллов и Любозар Фратев дадоха старт на „Вино и гурме“

MIKA

публикувано

на

от

Проф. Пламен Моллов и Любозар Фратев дадоха старт на „Вино и гурме“ 41

Фестивалът „Вино и гурме“ се утвърди като гербова марка на нашия град не само за пловдивчани, но и за гостите от страната и чужбина, заяви на официалното откриване на седмото издание проф. Пламен Моллов, ректор на Университета по хранителни технологии /УХТ/, съорганизатор на събитието. Той изрази увереност, че и тази година дефилето ще донесе много радост на посетителите и успехи на изложителите.

Това е първата туристическа проява в града за тази година с богата съпътстваща програма и се провежда при спазване на всички противоепидемични мерки, гарантираха от Съвета по туризъм. Броят на участниците е рекордно висок – 39 винопроизводители и гурме майстори от 27 изби и храни от 12 производители, за първи път има и чуждестранен участник – от Венеция. Гостите на дефилето ще могат да дегустират 200 български и 10 италиански вина.

След като дадоха старт на фестивала, проф. Моллов и инж. Фратев направиха обиколка в ресторанти, музейни къщи и галерии в Стария град, опитаха част от вината и разговаряха с винопроизводителите за проблемите в сектора. Майсторите от винарските изби с нетърпение очакваха експертната оценка на професора, а за повечето проби тя беше отлична. На много места ректорът беше посрещнат от студенти на висшето училище, които помагаха в провеждането на дефилето.

Ден преди официалния старт на дегустациите учебният ресторант на УХТ беше домакин на конкурса „Най-умело съчетание на вино и храна“, където петчленно жури отличи най-добрите участници. Днес тримата победители в надпреварата ще получат на официална церемония плакети от председателя на комисията доц. д-р Христо Спасов, зам.-ректор на университета.

Продължете понататък
Виктория пристигна в Ротердам за Евровизия 2021 42
Музикапреди 6 часа

Виктория пристигна в Ротердам за Евровизия 2021

„Care For Human Touch: грижа за близост между хората” е новата кампания на NIVEA, разкриваща ползите от човешкото докосване 43
Полезнопреди 8 часа

„Care For Human Touch: грижа за близост между хората” е новата кампания на NIVEA, разкриваща ползите от човешкото докосване

Samsung България стартира кампанията по предварителните поръчки на иновативните хладилници от гамата Bespoke 44
Tехнологиипреди 8 часа

Samsung България стартира кампанията по предварителните поръчки на иновативните хладилници от гамата Bespoke

Бягството към себе си в „Годината на бягствата” от носителя на Европейската награда за литература Санджив Сахота 45
Културапреди 9 часа

Бягството към себе си в „Годината на бягствата” от носителя на Европейската награда за литература Санджив Сахота

Васил Петров с нов видеоклип и звучене на своя хит: чуйте и вижте „Подслон в дъжда“. 46
Музикапреди 9 часа

Васил Петров с нов видеоклип и звучене на своя хит: чуйте и вижте „Подслон в дъжда“.

Проф. Пламен Моллов и Любозар Фратев дадоха старт на „Вино и гурме“ 47
Lifestyleпреди 9 часа

Проф. Пламен Моллов и Любозар Фратев дадоха старт на „Вино и гурме“

ЪПСУРТ LIVE BAND и Б.Т.Р с концерти за 12-тия рожден ден на SOFIA LIVE CLUB 48
Lifestyleпреди 9 часа

ЪПСУРТ LIVE BAND и Б.Т.Р с концерти за 12-тия рожден ден на SOFIA LIVE CLUB

Как да си направим лесен и ефектен пикник сред природата 49
Lifestyleпреди 9 часа

Как да си направим лесен и ефектен пикник сред природата

BILLA България подпомага Фондация „Конкордия България“ 50
Lifestyleпреди 9 часа

BILLA България подпомага Фондация „Конкордия България“

Започва Фестивалът за нова драматургия 51
Културапреди 9 часа

Започва Фестивалът за нова драматургия

Горещо