Открийте ни и в

Lifestyle

Как се промени Black Friday – от традиционно поп-културно явление в САЩ до глобален дигитален феномен

MIKA

публикувано

на

Полезни съвети към собствениците на онлайн магазини за по-успешна кампания през този период

По традиция Black Friday е американско поп-културно явление, което съществува от десетилетия отвъд океана. То се отбелязва непосредствено след един от най-важните празници в САЩ – Денят на благодарността, което означава, че през тази година ще бъде на 27 ноември. Традициите обаче се променят с бързи темпове под влиянието на дигиталните технологии и днес този ден се е превърнал в глобален феномен, който е изключително доминиран от онлайн пространството. Тази тенденция се наблюдава, независимо че в мрежата вече се е наложил още един ден, който се свързва директно с електронната търговия – Cyber Monday (Кибер понеделник).

През последните години Black Friday се променя дори още по-динамично, включително и в България, където това явление заживя собствен живот и търпи влияние от местните особености на бизнеса.

„По-широкият времеви обхват, включването на повече сектори към периода на огромните намаления, сегментирането на кампаниите и по-добрата подготовка на онлайн магазините са само част от тенденциите, които наблюдаваме сред българските бизнеси и които очакваме тепърва да се засилват.” – споделя Цветелина Ненкова, маркетинг мениджър на най-голямата хостинг компания у нас СуперХостинг.БГ, която следи тази сфера от години. Тя описва най-значимите тенденции, които променят Black Friday у нас, както и възможностите да се възползваме от тях.

От един ден към кампания през целия ноември

В миналото Black Friday може и да е бил само един ден, но днес обхватът на това явление се разширява в продължение на дни, седмици или дори месец. Много фирми започват кампаниите си в началото на ноември и ги продължават през целия месец. Определянето на времевия обхват вече е въпрос на бизнес стратегия и цели, които искат да постигнат бизнесите – повече поръчки, повече клиенти, генериране на свеж поток от нови потенциални клиенти, по-голяма възможност за разпознаваемост.

Цветелина Ненкова, снимка: ПР

Все по-сегментиран и на отрасли

През първите години на Black Friday в България, от този промоционален период се възползваха предимно търговците на бяла и черна техника. Днес това не е така – забелязва се все по-голямо включване на търговци от различни сектори (дрехите и спортни стоки, стоки за дома, детски стоки, игри, книги, забавление, козметика и др.). Наблюдава се постепенно включване на по-малките бизнеси, които смятат Black Friday за подходяща възможност да си спечелят нови клиенти.

През последните години се наложи тенденцията кампаниите за Black Friday да се планират и провеждат по браншове. Най-често двигател за това са големите играчи в съответните сектори, които определят кога ще започне и колко дълго ще продължи цялата кампания. За собствениците на по-малки уебсайтове пък остава вариантът да следват тенденцията и да организират своите промоции, съобразявайки се с големите. В противен случай те рискуват потребителите да са изразходвали голяма част от бюджетите си и кампаниите им да се окажат не толкова успешни.

Нараства значението на маркетинговата и техническа подготовка

По традиция кампаниите за Black Friday се свързват с организиране на промоции и усилено рекламиране. Все повече собственици на онлайн магазини обаче отделят време за сериозна подготовка в области като логистика, складови наличности и технически ресурси.

„Забелязваме, че все повече наши клиенти започват да гледат голямата картина и достигат до извода, че за осъществяването на повече продажби е необходима цялостна стратегия. Тя включва изготвяне на стратегия и поставяне на цели, планиране на кампанията и видовете промоции, осигуряване на количествата стоки на склад, подготовка на доставките, подготовка за цялостното изпълнение на техния дигитален маркетинг и комуникация с целеви аудитории. Много ни радва, че все повече бизнеси осъзнават важността на добрата техническа подготовка, свързана с осигуряване на достатъчен ресурс за сайтовете им. Те са наясно, че от това зависи дали сайтовете им ще  издържат на повишения трафик от посетители.” – обяснява Цветелина Ненкова.

Тя добавя, че дори и най-щедрият бюджет за реклама и маркетинг не би имал смисъл, ако онлайн магазинът не може да поеме трафика, който се генерира по време на кампанията.

„За съжаление продължаваме да наблюдаваме случаи, при които клиентите не отделят достатъчно внимание на техническата подготовка на своя уебсайт, мислейки си, че настоящият им план ще издържи натоварването. Като резултат в конкретния ден той просто пада, тъй като не е технически обезпечен да отговори на повишения интерес. За да обясня важността на достатъчния сървърен ресурс, ще използвам конкретен пример: Представете си, че вместо онлайн магазин, имате физически с площ 25 кв. метра. Правите перфектната рекламна кампания и привличате стотици хора към него. Заради ограниченото пространство обаче, част от потенциалните клиенти влизат едновременно в магазина – другите остават отвън. Те чакат на опашка, искат да влязат, готови са да платят, но просто не могат да се вредят и се отказват. Това би означавало много пропуснати ползи.” – убедена е Цветелина Ненкова. От хостинг компанията допълват още, че е от ключово значение предварително да се планира техническата обезпеченост на всеки сайт.

Black Friday по време на пандемия

По наблюдения на СуперХостинг.БГ COVID19 се оказва катализатор на една глобална дигитализация, която засяга всички аспекти от живота на всеки човек. Забелязва се ясно, че все повече хора започват да пазаруват онлайн, но и не само – увеличава се делът на потребителите, които се разплащат онлайн. Прогнозите за предстоящия  Black Friday са, че повече потребителите ще предпочетат онлайн покупките пред посещението на място. Тази тенденция е подкрепена и от думите на Огнян Попов от Offerista Group Bulgaria, който сподели пред видео поредицата SuperTalks на СуперХостинг.БГ, че по предварително проучване за потребителските нагласи към тазгодишния Black Friday, 50% от участниците са посочили, че ще пазаруват онлайн.  Това е чудесна предпоставка за развитието на българската онлайн търговия.

Повече бързина

По време на Black Friday всичко се случва по-бързо. Често потребителите изчакват най-много три-четири секунди за зареждането на даден сайт, след което го затварят и преминават към следващия сайт, който отговаря на тяхното търсене. Ето защо бързината на зареждане на онлайн магазина е много важна, особено по време на подобни натоварени кампании. Тя зависи от редица фактори, най-важните от които са качеството на хостинг услугата, сигурността и оптимизацията на сайта, както и от някои специфични негови характеристики.

Качеството на клиентското обслужване

По време на кампанията е важно клиентските запитвания да се посрещат по всички възможни начини и да не остават без отговор. Това предполага всеобхватно и навременно обслужване по канали като чат, форми за запитване, имейл, телефон,  социалните мрежи, коментари под продукти или статии. Качеството се определя от степента на полезност, информативност и отзивчивост, които всеки един от тези канали могат да предоставят на потребителите на даден уебсайт.

Ами доставките?

Едни от най-големите затруднения при кампаниите за Черния петък у нас по традиция са свързани с организацията на доставките. През този период куриерските фирми са претрупани с работа и е от важно значение всеки онлайн магазин да планира много добре логистичния аспект от своята дейност, като по възможност осигури и собствен капацитет за това.

MIKA e онлайн списание за музика и лайфстайл, което отразява най-новото в музикалния свят както от страната, така и от чужбина. Таргета на списанието са активните хора (18-40 години), които се интересуват от музикални събития и градския начин на живот.

Реклама BECA

Щрак!

Before Creating Academy организира един от най-мащабните фото конкурси у нас BECA Photo Award

MIKA

публикувано

на

от

Международно жури ще определи победителите, на които ще бъде разпределен награден фонд от над 4000 лева

Академията по фотография BECA | Before Creating Academy поставя забележително начало на годината, в която посреща вторите групи с курсисти и организира един от най-мащабните фотографски конкурси в страната – BECA Photo Award. Като жури са привлечени световно признати имена във фотографията от различни страни, които ще определят най-добрите сред участниците.

Победителят в конкурса BECA Photo Award ще получи парична награда от 2 000 лева, възможност за самостоятелна изложба, както и стипендия за обучение в Академията на стойност 560 лева.

Организаторите вярват, че проектът ще сложи страната на картата на света като място, където се работи по развитието на млади автори и където се случва качествена фотография на световно ниво. Участието в конкурса е напълно безплатно.

Инициативата се организира с изключителен ентусиазъм и внимание, за да подкрепи морално и финансово автори и да развива фотографията в България. Идеята е да се стимулират и мотивират автори да обръщат внимание на социални теми чрез визуален фотографски подход. Да се възпита у тях желание да показват своята фотография и тя да бъде видяна и оценена от правилните хора. Основна цел на организаторите е и да се популяризира тяхното творчество, което е достойно за показване във фотографски галерии не само в страната, но и по света.

Участниците ще бъдат оценявани от международни експерти по фотография, които ще изберат и победителите за BPA 2021. Официалните членове на журито Anastasia Taylor-Lind (Великобритания), Judith Prat (Испания), Raquel Benito (Испания), Надежда Чипева (България), Eduardo Momeñe (Испания), Camilo Racana (Франция), Владимир Василев (България) и Mohammed Salem (Палестина) с радост приеха поканата да оценяват в конкурса и да селектират най-добрите кандидати. Всички те са известни куратори, мениджъри на галерии, арт директори и успели фотографи с голям опит и многобройни изложби и награди.

Единственото изискване към участниците е тяхната работа да представя цялостен фотографски проект (произведение) от 10-15 кадъра, независимо дали е от документален, портретен или концептуално-художествен характер. 

Главен партньор на инициативата е международно утвърдената платформа Picter, която ще предостави удобствата на платформата си за нуждите на BPA при преодоляване на трудностите породени от пандемията от Ковид-19. В началото на месец юни след края на записванията, осемчленното жури ще има възможността да прегледа и оцени участниците онлайн през платформата на Picter, където ще се осъществи и кандидатстването за конкурса. Те ще изберат победителите на BPA за 2021 г. от предварително селектирани и публично анонсирани десет проекта. Обявяването и церемонията по награждаването на победителите ще се състои през месец юни.

Наградният фонд е на стойност над 4000лв. Печелившият проект ще стане част от самостоятелна изложба на автора.

Втората награда е ваучер за фотографска техника на стойност 1000лв., предоставена от другия главен партньор на инициативата – магазин Photosynthesis.

„Чрез създаването на тази инициатива се надяваме, освен всичко, да помогнем и в изграждането на едно фотографско общество от млади талантливи автори.“, споделят организаторите на конкурса.

Повече информация за условията за участие, наградите и журито, можете да прочетете на сайта на BECA Photo Award. 

Записванията започват на 15 март 2021 г. и продължават до 31 май 2021г.

Обявяването на финалистите, както и церемонията по награждаването, ще се случат през месец юни 2021г.

Продължете понататък

Lifestyle

Над 200 000 аудиокниги в каталога на Storytel за две години в България

MIKA

публикувано

на

от

В навечерието на втората си годишнина на българския пазар, Storytel отбелязва все по-бързо нарастващ интерес към качественото аудио съдържание у нас. Следвайки глобалната тенденция за по-голяма консумация на аудио формати, през изминалата 2020 г. потребителите на приложението са изслушали близо 2 млн. часа аудиокниги и аудиосъдържание от български и английски автори.  Впечатляващи резултати показват и първите два месеца на 2021 г., през които феновете на Stоrytel са отделили 480 000 часа за любимите си аудиокниги.

От старта на услугата в България през 2019 г., каталогът от интригуващи заглавия се обогатява ежеседмично, като към днешна дата част от него са 1850 произведения на български език и над 200 000 на английски език. Любими заглавия на българските слушатели са бестселърите “Шантарам”, “Sapiens. Кратка история на човечеството”, българската класика на Димитър Димов “Тютюн”, както и поредицата за Хари Потър, озвучени съответно от Георги Георгиев – Гого, Момчил Степанов, Симеон Владов и Силвия Петкова. 

С бързи скорости расте и българското семейство от любими разказвачи и автори на Storytel. Шведската стрийминг компания предоставя на своите потребителите ценния достъп до постоянно обновяващо се литературно аудиосъдържание на български език, като залага на любимите гласове на актьори, радио и телевизионни водещи в страната и заглавия на предпочитани български автори. Мисията на Storytel историите да бъдат достъпни до всеки, навсякъде и по всяко време подкрепят имена като Георги Господинов, Виргиния Захариева, Анна Цолова, Ники Кънчев, Георги Тошев, Линда Русева, Яна Кузова, Лидия Михова, Даниел Цочев и много други. До момента платформата работи с над 150 разказвачи. Част от голямото българско семейство на Storytel изпрати и своя персонален поздрав с любими цитати от книги към слушателите по случай втория рожден ден в България. (Видео)

През изминалата година първенството за предпочитан жанр се държи от криминалните истории. Интересно наблюдение е, че в динамиката на 2020 г. голяма част от аудиторията се е насочила към категорията “Самоусъвършенстване”. Други силни категории през 2020 г. са Романи, Класика, Биографии и Детският жанр. Последната категория, става още по-атрактивна с появата на “Хари Потър” и други детски заглавия като “Смърфовете” с гласа на Поли Генова и “Angry Birds”, прочетени от Павел Владимиров. Вдъхновени от интереса на българския слушател към книги за самоусъвършенстване, Storytel подариха на своите слушатели и подкаст на тази тема. “Голям да пораснеш” е първият подкаст на бранда, създаден от писателя и психотерапевт Мадлен Алгафари.

Аудио форматите стават все по-популярни сред глобалната публика. Те ангажират потребителите лесно, поради удобството да бъдат слушани във всеки един момент и навсякъде, и възможността да бъдат съчетани с друга активност от ежедневието, като разходка в парка, готвене или спорт. По случай 2 години Storytel в България, платформата кани бъдещите си потребители да станат част от голямото семейство със специална оферта. Специалното предложение е валидно за периода 24.02 – 28.02. Повече информация може да откриете тук.

Продължете понататък
Културапреди 4 часа

„Моята година със Селинджър“ – различен поглед към личността на легендарния писател

Кинопреди 4 часа

Netflix с документален филм за The Notorious B.I.G.

Кинопреди 4 часа

„Земя на номади“ с исторически „Златен глобус“ за режисура и най-добър филм

Щрак!преди 12 часа

Before Creating Academy организира един от най-мащабните фото конкурси у нас BECA Photo Award

Културапреди 13 часа

Нова книга в каталога на Книгомания разкрива 150 тайни на безкрайността

Културапреди 14 часа

Viasat History с фокус върху жените за 8-ми март

Tехнологиипреди един ден

За 15-a поредна година Samsung е производител № 1 на световния пазар за телевизори

Културапреди един ден

„Дар от мъдреците“ събира 158 притчи от всички краища на света

Културапреди един ден

„Парижката библиотека“ – незабравим роман за силата на книгите

Музикапреди един ден

Wiz Khalifa пусна видеото към трака “Millions” feat. A Boogie Wit Da Hoodie

Горещо