Открийте ни и в

Tехнологии

Как технологиите изцяло промениха производствените процеси

MIKA

публикувано

на

снимка: ПР

5 ключови тенденции в производството през 2020

2020 отбеляза края на десетилетие на технологична революция, която изцяло промени начина на живот на хората и работата на компании и производители от всички индустрии. Дигитални иновации бяха трайно интегрирани във всички сфери на бизнеса и успяха да направят комуникацията и работния процес много по-бързи, лесни и удобни.

Тенденциите в производството за 2020 също до голяма степен се базират на създаването на допълнително удобство чрез различни технологични процеси и иновативни системи. Крайните продукти не се променят значително, но начинът на производство продължава много бързо да се развива и усъвършенства, като скоро ще стане напълно неразпознаваем в сравнение с практиките, използвани преди 20 или 30 години.

Ето някои от най-ключовите тенденции в производствения процес на модерните фабрики:

Виртуална реалност (VR) и добавена реалност (AR) 

Двете технологии напоследък започнаха да се използват в много индустрии, но тепърва ще разкрият огромния си потенциал. В производствения процес те могат да окажат голямо влияние върху сигурността и ефективността на тестването, поддръжката и контрола на процесите и продуктите.

Например, тестването на нови техники и продукти вече може да бъде провеждано във VR среда, което дава много по-голяма сигурност и значително намалява риска за работниците. Технологиите дават и възможност за поддръжката от разстояние и по-голям контрол върху процесите в реално време, позволявайки по-голяма ефективност и точност при проследяването на техните резултати.

Роботи и машини

Роботите в производството не са нещо ново, но се развиват изключително бързо и стават все по-интелигентни, а с това нараства и тяхната употреба във все повече индустрии.

Те правят работния процес в пъти по-бърз и ефективен, създават по-спокойна и безопасна среда за работниците и увеличават продуктивността, осигурявайки много по-бърз и постоянен режим на работа.

Също така, роботите могат да бъдат свързвани и към други машини и да бъдат част от цялостна автоматизация на производствения цикъл. С възможности за програмиране на различни външни сензори, те могат да поемат напълно някои основни производствени процеси като сортиране, транспортиране и контрол, премахвайки почти напълно нуждата от работна ръка за тези операции.

Устойчивост и екологични производствени процеси 

Фокусът върху екологичните проблеми в световен мащаб продължава да расте, а с това всички компании и индустрии виждат нуждата да променят съществуващите си модели на работа и да интегрират все повече екологични и устойчиви процеси в своето производство.

Една от най-модерните фабрики в света, новооткритата фабрика на HELL ENERGY GROUP в Унгария, инвестира над 22 милиона евро и оперира с интегрирани устойчиви процеси и машини. До няколко години се очаква тя да произвежда 50 000 кена айс кафе напитки на час. От компанията също така очакват, че скоро за всички произвеждани напитки ще бъдат използвани 75% рециклируеми алуминиеви кенове, което е иновация в сектора на напитките.

Киберсигурност 

С нарастващото използване на технологични иновации в производствения процес, нараства и заплахата и уязвимостта към външни прониквания от хакери в системите. Според скорошно проучване, почти половината от производителите в световен мащаб (45%) твърдят, че са имали инцидент с киберсигурността си.

Затова и всички производители трябва да са добре информирани за рисковете при въвеждането на нови съоръжения и машини в процеса. Все по-голям брой специалисти от различни индустрии включват сериозни мерки за киберзащита в своята работа, като например интегриране на биометрични идентификатори за проверка за намаляване на рисковете, обучение на служителите за кибер рискове и определяне на политики за сигурност.

Фокус върху обслужването на клиенти

Обслужването на клиенти винаги е било сред основните приоритети на всеки успешен производител, но увеличаването на достъпа до детайлите от производствения процес за клиентите е една от най-сериозните тенденции в последните години. Сега крайните потребители са по-близо от всякога до продукта чрез различни технологични системи за проследяване на статуса и качеството на техните поръчки. Потребителското изживяване обхваща все по-широк кръг от дейности, включително производствени методи и специфики, и се превръща в неразделна част от възприемането на крайния продукт.

MIKA e онлайн списание за музика и лайфстайл, което отразява най-новото в музикалния свят както от страната, така и от чужбина. Таргета на списанието са активните хора (18-40 години), които се интересуват от музикални събития и градския начин на живот.

Реклама BECA

Lifestyle

Времето на зимни спортове е сега! Заедно с Huawei Watch GT2 Pro можете да спортувате свободно през цялата година!

MIKA

публикувано

на

от

снимка:ПР

Зимни спортове и целогодишна активност с Huawei Watch GT 2 Pro

Зимата предлага чудесни условия за комбинация от релакс и спортове на открито, сезонни спортове, бягане през цялата година или упражнения с телесно тегло. Спектърът от начини, по които можете да се поддържате физически активни е огромен, а елегантен партньор във всичко това могат да бъдат новите Huawei Watch GT2 Pro и Watch Fit. Освен множество спортни функции, предлагат подробна информация за важни параметри на физическото и психическото ви здраве, като пулс, ниво на кислорода в кръвта, ниво на стрес, и качество на съня.

Възнамерявате ли да прекарате още една вечер под одеялото с чаша чай? Комбинацията от ранното свечеряване и студените температури не предразполагат към физическа активност или пък към напускане на комфорта на топлия Ви дом. Въпреки това ще е добре да се опитате да се мотивирате и да усетите удоволствието от това да практикувате любимия си спорт или пък да опитате нов такъв. Както казват, спортът е здраве и със сигурност ще покачи нивата на ендорфин у Вас, ще повиши тонуса Ви и ще Ви изпълни с позитивна енергия. Междувременно, Huawei Watch GT2 Pro ще се затвърди като перфектния събеседник във Вашите тренировки през цялата година!

Време е да загреем!

Ако сте фен на ските или на сноуборда, прекарвайте уикенди на пистите. Безопасността е на първо място, оборудвайте се с шлем и очила, предпазна жилетка за гърба Ви също е добра идея. И когато избирате поредния си стилен тоалет, не забравяйте, че трябва да можете да се движите свободно и да Ви е комфортно, когато го носите. Добавете към него и Huawei Watch GT2 Pro. Защо? Най-новият смарт часовник на Huawei Ви предоставя подробна информация като сърдечен ритъм, средна скорост, максимален наклон и информация за ски пистите. Освен това, можете да получавате гласови известия, ако някой от показателите е извън нормата. Незаменим партньор, който Ви помага да поддържате невероятен баланс при високи скорости!

Тренирайте през цялата година

Не можете да си представите една седмица, в която да не тренирате? Дори в настоящите условия, налице са много разнообразни възможности, а богатото меню със спортни активности, които следят Watch GT 2 Pro и Watch Fit може да ви вдъхнови и за нови предизвикателства. Поставете си цел. Независимо каква е тя, можете да разчитате на смарт часовниците на Huawei да ви мотивират по пътя към нея.

Всеки път, когато тренирате, Watch GT2 Pro или Watch Fit ще бъдат до Вас, за да следят прогреса Ви, ще ви помагат да разчитате показателите си и дори да планирате кога да бъде следващата Ви тренировка. Искате да подобрите бягането си, но не знаете откъде да започнете? Watch GT2 Pro идва с над 10 различни научно подкрепени професионални курсове за бягане, за да Ви насочи в правилната посока. При добра мотивация, нито лошото време, нито затворените фитнеси могат да ви спрат. Възможността да тренирате на закрито, дори само със собствено тегло, са налице и са отразени и в смарт часовниците на Huawei. Набирания, коремни преси или разтягане – изберете тези упражнения, които отговарят на нуждите Ви.

Новият Huawei Watch GT2 Pro е базиран на собствен чипсет за носими устройства на Huawei с интегрирана хетерогенна архитектура с множество ядра, които си сътрудничат, за да осигурят висока производителност при ниска консумация на енергия. Това дава възможност за постигане на емблематичния за серията Huawei GT дълготраен живот на батерията за проследяване на тренировките, измерване на пулса, мониторинг на съня и на наситеността на кръвта с кислород и много други функции.

Huawei Watch GT2 Pro работи безпроблемно с всеки смартфон, включително тези с iOS и Android. Има и още. Благодарение на приложението Huawei Health ще можете да достъпвате с лекота Вашите спортни и здравни показатели. Гореща новина за софтуера на смарт часовниците е, че след последната актуализация, вече не само Watch GT 2 Pro, a и Watch Fit може да следи наситеността на кръвта с кислород постоянно, да показва статистика и да алармира при притеснителни промени.

Продължете понататък

Lifestyle

Невен Дилков стана председател на Борда на ecta

MIKA

публикувано

на

от

снимка: ПР

За първи път българин оглавява управителния съвет на влиятелната европейска организация с над 20-годишна история

Невен Дилков, основател и управител на Нетера, стана председател на Борда на директорите на Асоциацията за европейски конкурентни телекомуникации ecta (European Competitive Telecommunications Association).

Той е първият българин в над 20-годишната история на организацията, който застава начело на управителния й съвет. Членовете на ecta го избраха на отчетно-изборно събрание на 18 януари 2021 г.

ecta представлява интересите на стотици водещи телекомуникационни оператори и доставчици на цифрови решения в цяла Европа. Асоциацията отстоява регулаторния и търговски интерес на своите членове, като гарантирането на справедлива регулаторна среда и конкуренция при равни условия.

„Заемам поста с ясната цел да постигаме конкретни резултати! Ще се постарая да подпомогна организацията в посока на това да е по-активна и да води съществени разговори с регулаторите и със законодателите, когато има нужда и възможност да се влияе за подобряване на конкурентната обстановка в телеком индустрията в цяла Европа“, коментира Невен Дилков.

Той подчерта, че ще продължи да работи за утвърждаване на принципите на организацията:

„ecta винаги е защитавала позицията, че конкуренцията движи пазара, а малките и средни оператори са гръбнакът на икономиката. Те са пионерите и проводниците на добрите практики в телеком индустрията – добро и качествено обслужване, голям процент инвестиции спрямо приходи, иновативни и качествени услуги, по-благоприятни и достъпни условия за крайните потребители“, допълни Невен Дилков.

Като основател и управител на най-големия независим телеком в България – Нетера, Невен Дилков има над 25-годишен опит в индустрията. Той е член на Борда на директорите на ecta от 2018 г. На 30 март 2020 г. става негов зам.-председател, а на отчетно-изборното събрание, проведено на 18 януари 2021 г., е избран за председател.

Невен Дилков участва в управителните органи и на редица други организации като Браншовата асоциация на българските телекомуникационни оператори (БАБТО), Сдружението за електронни комуникации и др. Член е на Експертния обществен съвет за управление на регистрите “.бг” и “.bg” към Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията (МТИТС).

Невен Дилков е основател и собственик също и на глобалната платформа за обмен на данни NetIX. Заедно с партньори и колеги той създава и развива и до днес мащабни бизнес проекти като Neterra.TV, Cloudware.bg, NetFleet.bg, Sofia Data Center.

Учил е компютърни науки в Tsinghua University, Китай, и е завършил с отличие и cumma sum laude West Virginia Wesleyan College, САЩ.

В Борда на директорите на ecta, считано от 1 януари 2021 г., влизат:

  • Г-н Невен Дилков, управител на Neterra – председател;
  • Г-жа Тициана Талеви, отговорник по регулаторните въпроси на Fastweb – заместник-председател;
  • Г-жа Анна Бигот Anna Bigot, съветник по европейските въпроси на Bouygues Europe;
  • Г-н Джем Челебилер, главен изпълнителен директор на Turknet;
  • Г-н Пабло Фрейре, главен стратегически директор на Masmovil;
  • Г-жа Кери Гилдер, главен изпълнителен директор на Colt Technology Services;
  • Г-н Максим Ломбардини, заместник-председател на Съвета на директорите на Iliad;
  • Д-р Марк Шютце, член на Съвета на директорите на Drillisch Netz AG.

ecta е общоевропейска проконкурентна търговска асоциация, която представлява повече от 100 от водещите телекомуникационни оператори и доставчици на цифрови решения в Европа. Членовете на ecta споделят убеждението, че конкуренцията е най-добрият двигател за ефективни инвестиции и най-големият стимул за иновации. Тя води до по-голям избор и ползи за гражданите и бизнеса, както и за европейската икономика като цяло. За повече информация относно дейността на ecta посетете ectaportal.com.

Продължете понататък

Горещо