Connect with us

Култура

„Катерина Сфорца“ – роман за необикновения живот на една необикновена жена

Avatar

Публикувано

на

От портрета на Лоренцо ди Креди ни гледа млада светлоока жена с изящни, нежни черти и високо чело. Образец на идеала за красота на Ренесансова Италия. Изражението на очите е замислено, а може би тъжно, но устата издава воля и решителност. Ръцете подреждат жасмини, ала мисълта явно е отлетяла някъде надалече. Домашният уют и женските занимания някак не прилягат на това лице. Защото лицето е на Катерина Сфорца, аленокосата графиня, италианската лъвица, музата на Ботичели.

Тази жена, живяла преди половин хилядолетие, е оставила диря в историята не само със славата за своята хубост. Нейният бурен живот и нейната личност, надхвърлила рамките на епохата, продължават да занимават умовете на учени и творци до днес. Неотдавна я гледахме в сериала „Борджиите“, Сфорца е героиня дори от култовата електронна игра „Assassin’s Creed“. А неотдавна излезе цяла книга, обосноваваща отдавнашната теза, че в платното си „Мона Лиза“ Леонардо е изобразил именно тази необикновена жена.

Но коя е Катерина Сфорца, откъде е дошла и как е протекъл целият ѝ живот? Това ще узнаете от романа „Катерина Сфорца. Алената графиня“ на Джийн Калогридис, която пресъздава Ренесансова Италия така, както Филипа Грегъри – Англия на Тюдорите. Известна е у нас с книгата си за друга велика италианка – Катерина ди Медичи. И двете заглавия са част от серията „Известните жени в историята“ на издателство „Емас“.

Continue Reading
Advertisement