Открийте ни и в

Lifestyle

квАРТал фестивал – сградите в стара СОФИЯ оживяват и проговарят

MIKA

публикувано

на

Повече от 60 локации и артисти се включват в „квАРТал фестивал“ – тридневен празник в стария център на София

Интерактивни разходки, изкуство и занаяти, архитектурни обиколки, изложби, представления, музика, дискусии и бар и гурме турове в рамките на фестивала на 16, 17 и 18 септември.

Множество работилници, архитектурни, исторически и опознавателни обиколки с гид, бар и гурме турове, изложби, театрални пърформънси, интерактивни виртуални разходки, стрийт арт и графити, музика, диджей партита, зона за почивка и специален дискусионен форум ще преобразят стария център на София, разположен в периметъра между бул. Дондуков, бул. В. Левски, бул. Сливница и бул. Мария Луиза в дните 16, 17 и 18 септември, когато ще се случи първото издание на „квАРТал фестивал“.

Изключително богатата програма на пилотното издание включва повече от 60 локации и артисти, опериращи в района, които ще отворят вратите си за всички посетители на събитието и ще представят интересно съдържание с много изненади. За най-малките пък са предвидени специални детски работилници, прожекции и много забавления.

Отправна точка на събитието и през трите фестивални дена е Дом на киното (ул. Екзарх Йосиф №37), откъдето всеки гост на „квАРТал фестивал“ ще получи подробна информация за различните активности и локации, както и специална карта с печати, която може да му донесе атрактивни награди от организаторите. А в Буд.КО, будката на ъгъла на ул. Стара планина и бул. Дондуков можете да оставите и своите препоръки и впечатления към дългосрочния проект за квАРТала.

Специално внимание заслужава датата 17 септември, когато е официалният Ден на София. „квАРТал фестивал“ предлага наситена програма, която се явява едно алтернативно отбелязване на празника на столицата и нейните жители и гости.

Интересни акценти от програмата на „квАРТал фестивал“:

„квАРТал фестивал“ ще стартира повече от ударно с откриващо парти в Дом на киното на 16 септември от 22 часа. Зад пулта ще застанат култовите столичните диджеи Emil Doesn’t Drive & Mr. Vanderley, които ще предложат няколко часов сет с грамофонни плочи. Освен на музиката, посетителите ще се насладят на специално подбрани светлини, бар и още много глезотии. Входът е свободен!

Същият ден, малко по-рано, от 18 часа, Sito Studio ще отпразнува своя рожден ден с множество интересни активности – там на посетителите ще бъде демонстриран процесът по направа на демо печат и ще се проведе разпродажба на стари принтове, както и колекция от дрехи.

Отново на 16 септември в  Ателие Пластелин от 19:00 ч. ще се открие изложбата “Beauty of Destruction” на Дария Чапанова. През останалите дни в пространството ще бъдат представени няколко атрактивни пиеси.

Бар French 75 пък ще предложи дегустация и представяне на бутикови вина от южна Франция. На 17 септември от 19:00 ч. там ще може да се види модният пърформанс “Градски приказки“ на Албена Щениовска – Еглофф, с участието на актрисата  Силвия Драгиева.  Еглофф ще представи и своя изложба на картини.

Студио T Е З Г Я Х също предлага интересни активности. На 17.09 от 17:30 ч. публиката ще може да се запише за “Интуитивно усещане” – един по-различен клас…“.  От 19:30 ч. пък ще започне “The healing walk”” – интерактивен съвместен проект на ТЕЗГЯХ и 11 Moons.

В работно арт пространство за споделено ползване SOHO и в трите фестивални дни посетителите ще могат да видят фотографската изложба “Memoria del silencio” на Жана Йорданова. Отново там на 17.09 от 16:30 часа популярният музикант, композитор и диджей Иван Шопов ще представи своя „Modular synth showcase – музика с аналогови машини. За най-малките пък на 18.09 от 15:00 часа е предвидена Игра с роботи за деца с Робопартанс.

На 17 септември, от 18 часа в клуб The Muse ще се открие съвместната фотографска изложба “Beta Cuts”на Femme Fatale Project (Мартина Панайотова и Мери Адам) и Анна Калчева. В същия ден и на същото място, от 22 часа Femme Fatale Project ще разтанцуват гостите на фестивала с диджей парти. Вход свободен!

Еврейският културен център Шалом, който активно подкрепя „квАРТал фестивал“, организира няколко специални тура с гид “Еврейска София”, в които са включени исторически еврейски забележителности, както и архитектурни обиколки на района в дните 17 и 18 септември. Синагогата и музеят към нея също отварят вратите си за посетителите в последния ден на фестивала.

Ярък акцент от програмата на „квАРТал фестивал“ ще бъдат т.нар. Pop-up galleries, които ще представят наяве идеята за оползотворяване на наличните празни пространства в района на квАРТал-а. Арт Фондация ДОМА в сътрудничество с куратора Цветелина Анастасова от +359 GALLERY и Smart Brokers отварят специално за фестивала няколко локации, които ще напълнят със съвременно изкуство, превръщайки ги в галерии и по този начин ще демонстрират техния все още неразгърнат потенциал.

Изключително интересни са и двата интерактивни улични проекта, включени в програмата на квАРТал фестивал “Разходка с виртуалната историческа карта Моята българска история – Оглеждай се за жълтите пинчета!” на платформата Move.bg иKomplex, Repot on the disappearance of Hagan Arnold” на Omnia Pictures (Меги Тодорова, Мариано Екуици). И двата проекта, ще потопят посетителите в една виртуална, фантастична реалност, в която ключови сгради от района ще оживеят, ще разкажат своите истории и ще съживят обитателите си през различните епохи на своето съществуване. Всичко, което е нужно за да се потопите в приключението е смартфон и двете специални мобилни приложения, които може да изтеглите съвсем свободно. Повече информация за интерактивните разходки и точни инструкции ще получите на инфо точката в Дом на киното.

Важен момент от програмата на „квАРТал фестивал“ ще бъде дискусионният форум, който ще се състои в Дом на киното в дните 17 и 18 септември. Там организаторите, обединени под името „квАРТал колектив“, ще споделят своите идеи, цели и визия за стария софийски център, ще покажат някои вече реализирани добри практики в насоката за обособяване на творчески квартали в различни европейски градове и ще отговорят на всички въпроси, свързани с потенциалното развитие на квАРТал-а. На форума са поканени и специални гост-лектори с проучвания по темата, между които проф. Александър Кьосев (Културен център СУ), с темата за дворовете на София.

За ключовата дата 17 септември Дом на киното ще покаже игрални и нови документални филми, посветени на София. Темата за София присъства и в програмата на студио CUSH.BE (помещаващо се в сградата на Дом на киното), което ще покаже лимитирани дизайни “стара София”, направени с архивни снимки.

ПЪЛНАТА ПРОГРАМА НА ФЕСТИВАЛА ОЧАКВАЙТЕ НА ИВЕНТА НА СЪБИТИЕТО ВЪВ FACEBOOK: https://www.facebook.com/events/1770077556537824/

KAKTO И НА ФЕН СТРАНИЦАТА:

https://www.facebook.com/kvARTal.kolektiv/?__mref=message_bubble

MIKA e онлайн списание за музика и лайфстайл, което отразява най-новото в музикалния свят както от страната, така и от чужбина. Таргета на списанието са активните хора (18-40 години), които се интересуват от музикални събития и градския начин на живот.

Реклама BECA

Lifestyle

ВУЗФ обяви прием в най-новата си магистратура по финансов и здравен мениджмънт

MIKA

публикувано

на

от

снимка: ПР

Начело на новата магистратура застава проф. д-р Григор Димитров, член на УС на НЗОК и директор „Осигурителни отношения“ в БСК

В пика на пандемията от COVID-19, Висшето училище по застраховане и финанси, което винаги е създавало и предлагало най-актуалните, търсени и необходими на бизнеса специалности, и този път сложи началото на нова много навременна и нужна програма. През академичната 2020/2021 година ВУЗФ стартира магистърската програма “Финансов мениджмънт на социалните и здравни системи”.

Завършилите студенти ще притежават умения и компетенции за анализ на социалноосигурителните и здравни системи, така необходими днес. Учебният план е специално създаден, за да може да отговори на нуждите на международните тенденции за реформи в осигурителните системи.

Част от специализираните дисциплини са “Управление на социалното осигуряване”, “Иновации и предприемачество в социалните системи”, “Организация и финансиране на здравна система”, “Превенция срещу злоупотреби и измами в социалното и здравно осигуряване”, които да отговарят на световните тенденции за структурна и организационна реформа в осигурителните системи и др.

Сред водещите лектори и инициатор за създаването на програмата е проф. д-р Григор Димитров, преподавател във ВУЗФ, доктор по икономика, експерт по проблемите на пенсионното и здравното осигуряване, трудовите и индустриалните отношения и управление на човешките ресурси. Той е и главен директор “Осигурителни отношения” в Българската стопанска камара и член на Надзорния съвет на НЗОК.

Лектори в програмата са доказани експерти в областта на социалното и здравното осигуряване, сред които настоящият директор на НЗОК проф. Петко Салчев, бившият здравен министър д-р Илко Семерджиев, бившият социален министър и управител на НОИ проф. д-р Йордан Христосков и проф. д-р Златица Петрова.

Стартът на новата програма е част от стремежа на ВУЗФ да създаде ключови експерти в системите на социалното и здравно осигуряване на национално и регионално равнище.

Кандидатите, които искат да се запишат за обучение в магистърската програма на университета за пролетния семестър на учебната 2020/2021, могат да кандидатстват онлайн до края февруари на сайта на ВУЗФ – vuzf.bg.

ВУЗФ предлага възможност за изцяло онлайн кандидатстване и индивидуална консултация за всеки кандидат-студент, който има необходимост от допълнителна информация или насока. Консултацията може да се проведе и онлайн в удобен ден и час за кандидат-студента чрез записване на е-mail: marketing@vuzf.bg или на телефон 02/40 15 807, 0888 443 096.

Продължете понататък

Lifestyle

Wizz Air стартира нов летен маршрут от Бургас

MIKA

публикувано

на

от

снимка: ПР

Wizz Air, най-бързо развиващата се и най-зелената авиокомпания в Европа**, пуска нов летен маршрут от Бургас до Вроцлав. Стартирайки от 19 юни 2021 г., най-новата услуга на WIZZ ще се извършва 1 път седмично, събота, предоставяйки на клиентите удобен график за посещение на красивата полска дестинация. Местата по маршрута са вече в продажба и могат да бъдат резервирани на wizzair.com и чрез мобилното приложение на авиокомпанията на цени от само 77.99 лв.*

Предвид необичайната епидемична обстановка, пускането на тази нова услуги е поредното доказателство за силната ангажираност на авиокомпанията към българския пазар, към развитието на местния туризъм, както и към осигуряване на още по-достъпни и безопасни възможности за пътуване на местните пътници.

Най-новата дестинация в българската мрежа на Wizz Air – Вроцлав, е известна със своята красива средновековна архитектура и десетки исторически забележителности. Това е най-големият град в Западна Полша и един от най-очарователните. Много от сградите в стария град на Вроцлав са боядисани с ярки цветове, които отразяват младежкия и креативен дух на дестинацията и могат да развеселят всеки дори в най-мрачния ден. Но живата архитектура на Вроцлав не е единствената причина да се смята, че градът е осеян с някаква магия, тъй като освен от хората той е населен и с гноми! Над 300 малки статуи на джуджета са разпръснати из целия град и непрекъснато се появяват още. Малките творения са се утвърдили като местен символ на свободата и намирането им се е превърнало в туристическа атракция и забавна игра в стила на Pokemon Go.

Когато и да решат да летят до Вроцлав или която и да е друга дестинация от мрежата на Wizz Air, авиокомпанията любезно напомня на пътниците да се запознаят със строгите здравни и хигиенни мерки, въведени от превозвача за защита на пътниците и екипажа. Докато HEPA филтрите на всички самолети на Wizz Air вече филтрират 99.97% от вирусите и бактериите във въздуха, новите протоколи на компанията съдържат мерки за физическа дистанция, осигуряват ултра чиста среда на борда и ограничават всякакви ненужни социални контакти, така че пътниците на WIZZ да се чувстват уверени, че пътуват безопасно до желаната дестинация.

За допълнително спокойствие Wizz Air препоръчва на пътниците да добавят WIZZ Flex към резервацията си. По този начин пътниците ще могат да променят датата на пътуването си или дестинацията, както и да отменят полета си, до 3 часа преди заминаване без такса и да получат незабавно 100% от първоначалната цена на билета в WIZZ акаунта си.

МаршрутДниСтартова датаЦени от*
Бургас – Вроцлавсъбота19 юни 2021 г.77.99 лв.

Андраш Радо, мениджър за корпоративни комуникации на Wizz Air, каза: „Въпреки че пътуванията в момента са ограничени от националните и международни разпоредби, за Wizz Air България е ключов пазар и екипът ни е посветен на развитието на българската ни мрежа, като спазваме всички национални здравни мерки. Днес с удоволствие добавяме нов летен маршрут към бургаската ни мрежа, като същевременно се придържаме към най-високите здравни стандарти чрез нашите санитарни протоколи. Уверени сме, че супер атрактивните ни тарифи и страхотната мрежа на Wizz Air ще допринесат за разрастването на българския туристически сектор през най-силния сезон – летния. Нашите засилени мерки за безопасност пък ще осигурят възможно най-санитарните условия на борда на най-зелената флотилия в Европа.“

Продължете понататък

Горещо