Connect with us

Кино

КИНОМАНИЯ 2016 отбеляза 30-годишнината си с почит към киното като към култ

Avatar

Публикувано

на

Разкаян полицай, взривил завода на мощта американска корпорация, се разкайва пред отец, хрисима клисарка благоговее пред образа на Леонардо Ди Каприо, майка и дете се притичват в храм в неделя сутрин, но не за да пристигнат на време на литургията, а за… прожекцията на любим филм. Сюжетите, наглед странни, имат една и съща цел – да популяризират 30-тото издание на КИНОМАНИЯ, което тази година заявява своето отдавна извоювано място в сърцата на верните си фенове със смелия слоган „Вярвай в киното“.

Във времена, в които стотици хиляди филми и сериали от цял свят стоят на върха на пръстите ни и скоростно пристигат до домашния компютър в рамките на секунди, КИНОМАНИЯ има за цел да остане онзи контрапункт на гледането на филми по този самотен начин. Дори напротив, убедена, че киното е преживяване и че истинските кино ценители желаят да споделят мига, момента на удоволствие, емоцията, КИНОМАНИЯ призовава да „вярваме в киното“.

Едва ли има събитие в България, което да е представило на българската публика по-богат и по-разнообразен кино афиш в рамките на своята история, колкото богат и наситен е бил този на КИНОМАНИЯ. Стартирала през 1987 г. като Световна филмова панорама, днес КИНОМАНИЯ поставя знак за равенство с качествено кино, идващо от цяла Европа, Азия, независими американски студия, представяно за първи път в България.

Има защо КИНОМАНИЯ да бъде очаквана с неподправено търпение за всяко нейно следващо издание – и тази година едни от най-силните и стойностни филми от световното кино, излезли през последните 2 години и често награждавани с престижните отличия от фестивалите в Берлин, Кан и Венеция, съставляват разнообразната програма за 30-тото издание на кино форума.

В своите изминали издания обаче КИНОМАНИЯ успя многократно да надскочи рамките на просто кино форум. Програмата ѝ е включвала редица паралелни прояви, като премиери на книги от имена на световното кино, запомнящи се кръгли маси, продуктивни лекции и семинари. Именно с тази цел организаторите поставиха началото на една нова инициатива, която ще се случва в рамките на кино фестивала от тук насетне – дискусионната програма „Киното говори“. Акцентът в първото издание на „Киното говори“ падна изцяло върху българския възход в областта на кино индустрията – от независимите български продукции, през впечатляващите роли на родните артисти, до световните отличия, които родните филмите завоюваха. В рамките на два ексклузивни разговора истинските кино маниаци имаха възможност лично да дискутират страстта си към седмото изкуство с едни от най-желаните за разговор български имена на филмовата индустрия – Александър Кенанов и Любомир Печев от B2Y Productions, процуденти на промо клиповете на КИНОМАНИЯ 2016  и Стефан Денолюбов, изиграл главната роля във филма, който откри 30-ото юбилейно издание – „Слава“.

Advertisement

И за да бъде култът към седмото изкуството наистина грандиозен, както предполага и внушителния юбилей, организаторите създадоха и първия по рода си Храм на киното. В него най-запалените кино поклонници можеха да изгледат трейлърите на хитовите заглавия от програмата на КИНОМАНИЯ 2016 в обстановка, която изцяло внушава страхопочитание и почит към киносалона като към храм. Вместо удобни кино седалки посетителите седяха ма църковни пейки, а на мястото на олтара намериха голям бял екран, на който бяха прожектирани кратките промо видеа на филмите. За да бъде атмосферата напълно в синхрон с посланието на КИНОМАНИЯ 2016 „Вярвай в киното“, посетителите ще видят и няколко от най-ярките имена, част от програмата на фестивала, изрисувани като светци. Като част от визуалната идентичност на храма и цялостната творческа визия на КИНОМАНИЯ 2016 срещнахме Мерил Стрийп, Робърт де Ниро, Дъстин Хофман и Ал Пачинo, още Бернардо Бертолучи, Мартин Скорсезе, Педро Алмодовар, Стивън Спилбърг и Уди Алън – интерпретации, дело на значими родни артисти като Анна Симеонова, Росен Духовски, Ростислав Маринов, Ясен Згуровски.

Continue Reading
Advertisement