Открийте ни и в

Кино

КИНОМАНИЯ 2016 отбеляза 30-годишнината си с почит към киното като към култ

публикувано

на

КИНОМАНИЯ 2016 отбеляза 30-годишнината си с почит към киното като към култ 137

Разкаян полицай, взривил завода на мощта американска корпорация, се разкайва пред отец, хрисима клисарка благоговее пред образа на Леонардо Ди Каприо, майка и дете се притичват в храм в неделя сутрин, но не за да пристигнат на време на литургията, а за… прожекцията на любим филм. Сюжетите, наглед странни, имат една и съща цел – да популяризират 30-тото издание на КИНОМАНИЯ, което тази година заявява своето отдавна извоювано място в сърцата на верните си фенове със смелия слоган „Вярвай в киното“.

Във времена, в които стотици хиляди филми и сериали от цял свят стоят на върха на пръстите ни и скоростно пристигат до домашния компютър в рамките на секунди, КИНОМАНИЯ има за цел да остане онзи контрапункт на гледането на филми по този самотен начин. Дори напротив, убедена, че киното е преживяване и че истинските кино ценители желаят да споделят мига, момента на удоволствие, емоцията, КИНОМАНИЯ призовава да „вярваме в киното“.

Едва ли има събитие в България, което да е представило на българската публика по-богат и по-разнообразен кино афиш в рамките на своята история, колкото богат и наситен е бил този на КИНОМАНИЯ. Стартирала през 1987 г. като Световна филмова панорама, днес КИНОМАНИЯ поставя знак за равенство с качествено кино, идващо от цяла Европа, Азия, независими американски студия, представяно за първи път в България.

Има защо КИНОМАНИЯ да бъде очаквана с неподправено търпение за всяко нейно следващо издание – и тази година едни от най-силните и стойностни филми от световното кино, излезли през последните 2 години и често награждавани с престижните отличия от фестивалите в Берлин, Кан и Венеция, съставляват разнообразната програма за 30-тото издание на кино форума.

В своите изминали издания обаче КИНОМАНИЯ успя многократно да надскочи рамките на просто кино форум. Програмата ѝ е включвала редица паралелни прояви, като премиери на книги от имена на световното кино, запомнящи се кръгли маси, продуктивни лекции и семинари. Именно с тази цел организаторите поставиха началото на една нова инициатива, която ще се случва в рамките на кино фестивала от тук насетне – дискусионната програма „Киното говори“. Акцентът в първото издание на „Киното говори“ падна изцяло върху българския възход в областта на кино индустрията – от независимите български продукции, през впечатляващите роли на родните артисти, до световните отличия, които родните филмите завоюваха. В рамките на два ексклузивни разговора истинските кино маниаци имаха възможност лично да дискутират страстта си към седмото изкуство с едни от най-желаните за разговор български имена на филмовата индустрия – Александър Кенанов и Любомир Печев от B2Y Productions, процуденти на промо клиповете на КИНОМАНИЯ 2016  и Стефан Денолюбов, изиграл главната роля във филма, който откри 30-ото юбилейно издание – „Слава“.

И за да бъде култът към седмото изкуството наистина грандиозен, както предполага и внушителния юбилей, организаторите създадоха и първия по рода си Храм на киното. В него най-запалените кино поклонници можеха да изгледат трейлърите на хитовите заглавия от програмата на КИНОМАНИЯ 2016 в обстановка, която изцяло внушава страхопочитание и почит към киносалона като към храм. Вместо удобни кино седалки посетителите седяха ма църковни пейки, а на мястото на олтара намериха голям бял екран, на който бяха прожектирани кратките промо видеа на филмите. За да бъде атмосферата напълно в синхрон с посланието на КИНОМАНИЯ 2016 „Вярвай в киното“, посетителите ще видят и няколко от най-ярките имена, част от програмата на фестивала, изрисувани като светци. Като част от визуалната идентичност на храма и цялостната творческа визия на КИНОМАНИЯ 2016 срещнахме Мерил Стрийп, Робърт де Ниро, Дъстин Хофман и Ал Пачинo, още Бернардо Бертолучи, Мартин Скорсезе, Педро Алмодовар, Стивън Спилбърг и Уди Алън – интерпретации, дело на значими родни артисти като Анна Симеонова, Росен Духовски, Ростислав Маринов, Ясен Згуровски.

Реклама