Connect with us

Култура

„Книги за смет“ стартира този уикенд  

Avatar

Публикувано

на

Инициативата, на която Kaufland традиционно е основен партньор, стартира от утре в  Бургас 

Най-голямата национална екоинициатива, която поощрява едновременно рециклирането и четенето – „Книги за смет“,  стартира този уикенд есенното си издание в страната. Кампанията ще започне на 9-и септември в Бургас, ще продължи в  Пловдив на 10-и септември и ще завърши в София на 1-ви октомври.

Всички, които желаят да се включат в „Книги за смет“ в Бургас, ще могат да го направят пред хипермаркет Kaufland на ул. „Янко Комитов“ 8 и пред Пантеона в Морската градина. В Пловдив инициативата също ще се състои на две места – пред хипермаркета на Kaufland на адрес бул. „Пещерско шосе“ 36, както и пред Военния клуб в града. Тазгодишното издание на „Книги за смет“ ще завърши в София на 1-ви октомври. В столицата ще се събират отпадъци на паркинга на Kaufland на бул. „Ген. Тотлебен“ 36. Всички събирани пластмасови отпадъци ще се рециклират от „ЕКОПАК България“, които са партньори на инициативата от самото й създаване.

Тази година събитията от инициативата започнаха през април и май със събития на паркинга на хипермаркети Kaufland в Карлово, Казанлък, Враца, Велико Търново, Шумен и Варна. В първия етап на кампанията бяха събрани над 5 тона пластмаса.

Според регламента на „Книги за смет“ всеки, който предаде килограм, годна за рециклиране пластмаса, получава в замяна книга по избор. Организаторите препоръчват на желаещите да се включат в есенното издание на кампанията да носят пластмасата, опразнена от съдържание, почистена и смачкана, за да заема по-малко място. Те припомнят, че сред отпадъците, които няма да бъдат приемани, са блистери от лекарства, туби от масла, домакински електроуреди.

Advertisement

Kaufland България подкрепя каузата на фондация Credo Bonum и издателство Smart Books, които са създатели на „Книги за смет“, като част от своя дългосрочен ангажимент за ограничаване на пластмасата за еднократна употреба, предотвратяване на нейното използване, повече рециклиране и по-устойчиви опаковки.

Като част от Schwarz Group в България компанията прилага RЕset Plastic – стратегията срещу замърсяването с пластмасата. В дългосрочен план компаниите в групата Schwarz, към които е и Kaufland, трябва да намалят употребата на пластмаса с минимум 20% до 2025 година, да направят пластмасовите опаковки на всички свои собствени марки максимално рециклируеми, както и да включат средно 25% рециклат в опаковките същите на тези продукти.

Повече информация за „Книги за смет“ може да откриете на страницата във FB/knigizasmet.

Continue Reading
Advertisement