Connect with us

Култура

Кой определя облика на литературна Европа? Със специалното участие на Таня Трифунович!

Avatar

Публикувано

на

BH Tanja Stupar Trifunovic c

снимка: PR

В навечерието на обявяването на Европейската награда за литература 2017, издателство „Колибри” ви кани на отворена дискусия на тема „Кой определя облика на литературна Европа?” със специалното участие на Таня Ступар Трифунович, отличена с Наградата за литература на Европейския съюз (2016) за лиричния роман „Часовниците в стаята на мама”!

В дискусията, която ще се проведе броени дни преди обявяването на тазгодишните носители на Наградата на ЕС, ще се включат трима от номинираните български автори: Ина Вълчанова, Ангел Игов и Иван Димитров. Модератор: Светлозар Желев.

Ще бъдат обсъдени критериите и механизмите за номиниране и определяне на изгряващите литературни звезди на съвременна Европа. Освен това и възможностите, които наградата дава, нейния авторитет, ангажиментите на отличените автори и начина, по който този успех рефлектира върху рецепцията на творчеството им като цяло.

Повод за дискусията е гостуването на авторката на „Часовниците в стаята на мама” Таня Ступар Трифунович, която спечели Наградата за литература на ЕС за 2016 като представител на Босна и Херцеговина.

Advertisement

Часовниците в стаята на мама” е история, която създава усещането, че се е разказала сама. Откровение, което не може да се сравни с нищо преживяно. Книга с отворени обятия, в която столовете са празни и очакват своите хора. Защото не съществуват обяснения, нито решения. Съществува само любовта. И нейното отсъствие…

Героинята знае, че след потопа всеки се буди на своя остров. Притиснат от собствените спомени, истории и желания като охлюв към своята къща: „Веднъж ти ми каза: Мамо, много е чуден животът, хайде да седнем и да се чудим. И се чудехме. Направихме цял списък с учудвания.”

Вие имате ли си такъв списък? Заповядайте с него на 11 април (вторник) в 19:00 ч. в литературен клуб „Перото”, НДК.

Continue Reading
Advertisement