Открийте ни и в

Общество

Кой печели първото издание на „Проект ЕКО”?

MIKA

публикувано

на

Кой печели първото издание на „Проект ЕКО”? 26

Вече е ясно кои са победителите в конкурса,  в който младите сами търсят решенията.

Първото издание на „Проект ЕКО” – конкурсa на младите, в който те сами намират решения на наболял екологичен проблем в България – приключи.

На 15 август бяха обявени проектите, отличени с първа награда по всяка от трите конкурсни теми: запазване чистотата на въздуха след COVID-19, пренасочването на отпадъци и чистота на българските плажове.

В категорията „Опазване чистотата на въздух след COVID-19“:

I награда –  Мария Марулева – „Youtube сериал за места в България, които използват ресурсите си по устойчив начин“: проектът разработва процеса по създаване на кратки филмчета за най-интересните места в България, които консумират ресурсите по нестандартен и устойчив начин

II награда (менторство от „Милениум“) – Пламена Стефанова –  „Фирма за покривно градско земеделие“

III награда – Дария Ковачева – „Ученически инфо екоцентър „Природопазители““

В категорията „Чистота на българските плажове“:

I награда – Александрина Иванова и Тодор Кишев – „Плажни табели с анимации“: създаване на анимирани табели по българските плажове, носители на важна информация и любопитни факти за морската флора и фауна.

II награда (менторство от „Милениум“)  – Петя Дукова – Кампания „Five Million Butts”

III награда – Калина Стайкова и Стефан Гамейски – Кампания „Eco beaching”

В категорията „Пренасочване на отпадъци“:

I награда – Александра Казасова – „Чрез изкуство към промяна”: чрез създаване на приложно изкуство да бъде отклонен част от отпадъчния текстил

II награда (менторска програма от „Идеал Стандарт“) – Радостина Горошевич с нейната програма „Многократни чаши за напитки от рециклиран материал“

III награда –  Никола Думанов – Приложение „Еко Вкус“

Веднага след обявяване на победителите следва планиране за осъществяването на отличените с първо място идеи с помощта на „Greenpeace“, „За земята“ и ОЦОСУР. Носителите на втора награда ще започнат менторските си програми.

Конкурсът успя да привлече над 2000 млади хора, които се включиха и в трите уебинара, водени от представители на неправителствените организации, а на платформата постъпиха десетки любопитни и нестандартни проекти, които отговарят на условията за участие и предлагат решения на зададените проблеми.

Според инициатора на кампанията – младия предприемач и студент в Нидерландия Ивайло Цочев – с това първо издание на „Проект ЕКО”, проведено в необичайните условия на пандемия, е стартиран диалог, от който навярно зависи и бъдещето на човечеството, а включилитe се отбори са положили нелеките усилия да опишат и формулират своите идеи.

„Разработките са дело на ученици, студенти и активни граждани, които се вълнуват от зелената промяна, която следва. Сега започва нашата работа –  тази, която ще осмисли конкурса и ще докаже, че истинската промяна е възможна  с общи усилия”, коментира още Цочев.

Природата следва свои правила, пред които сме безсилни, когато изберем да бъдем нейни врагове. А създаването на екологична култура в едно общество зависи най-вече от вярата – в собствените възможности и в младите. Осъзнатостта за значимостта на човешката роля в съхранението на планетата такава, каквато я познаваме, и търпението за постигането на поставените цели са първата крачка към едно екологично чисто бъдеще.

Целият екип на „Проект ЕКО” благодари на всички, които се включиха в конкурса. Следете за промяната. Тя идва заедно с вас!

MIKA e онлайн списание за музика и лайфстайл, което отразява най-новото в музикалния свят както от страната, така и от чужбина. Таргета на списанието са активните хора (18-40 години), които се интересуват от музикални събития и градския начин на живот.

Музика

TATE MCRAE с най-дълго задържалата се песен в Billboard Hot 100 за цялата 2020-та

MIKA

публикувано

на

от

TATE MCRAE с най-дълго задържалата се песен в Billboard Hot 100 за цялата 2020-та 27

Кредит: Sony Music/Вирджиния Рекърдс

В деня на годишнината от релийза на международния #1 хит на изгряващата световна звезда Tate McRae, песента “you broke me first” зае 1-вото място в Топ 40 радио чарта в САЩ! Тракът надмина 1 милиард стрийма в дигиталните платформи и продължава да е част от престижната класация Billboard Hot 100, в момента на #21. С тези постижения младата изпълнителка и автор на музика счупи рекордите за най-дълго задържало се на #1 парче на артист-жена в радио чарта (28 седмици) и в  Billboard Hot 100 за цялата 2020 г. (33 седмици).

Благодарение на “you broke me first”, Tate прекара 5 седмици на #1 в Billboard’s Emerging Artist Chart и достигна до #1 в денс чарта миналата година. Парчето получи платинен сертификат не само в САЩ, но и 4x платинен в Ирландия, 3x в Австралия и Сингапур, 2х в Канада, Малайзия, Мексико, Норвегия и Швеция, платинен в Австрия, Холандия, Южна Африка, Тайван и Великобритания, и златен в Дания, Германия и Индонезия.

Развълнувана да изпълнява пред многобройните си фенове от цял свят, Tate обяви глобалния виртуален концерт TOO YOUNG TO BE SAD Global Virtual Show, който ще се проведе на 8-ми май. За билети и информация, посетете TateMCRAE.LIVE.

Наскоро Tate взе участие в новия хитов сингъл на хитмейкърa Regard – “YOU”, заедно с популярния австралийски изпълнител и актьор Troye Sivan.

Продължете понататък

Музика

Capo Plaza и Morad в уникална рап колаборация заедно

MIKA

публикувано

на

от

Capo Plaza и Morad в уникална рап колаборация заедно 28

“Envidioso” е новият сингъл от Capo Plaza, оригинална колаборация с мултиплатинената испанска звезда,  Morad. У нас можете да го слушате чрез Орфей Мюзик/ Warner Music Italy. Тракът, продуциран от Mojobeatz и Voluptik, събира двама от най-младите и неподправени европейски рап таланти; от една страна Capo Plaza, който продължава да събира важни сертификати с новия си албум PLAZA” (вече платинен в Италия) и от друга- Morad и “La voz della calle”, с уникален стил, с който за кратко време стана един от най-важните и известни артисти в Испания и Северна Африка.  

Продължете понататък
Излезе „Лес тъмен“ от Никол Краус, определен от критиката като блестящо постижение 39
Културапреди 2 седмици

Излезе „Лес тъмен“ от Никол Краус, определен от критиката като блестящо постижение

Скандал, който свали правителство 40
Кинопреди 2 седмици

Скандал, който свали правителство

Нова книга изд. ЕРА - "Сапфиреният залив" от Холи Мартин 41
Културапреди 2 седмици

Нова книга изд. ЕРА – “Сапфиреният залив” от Холи Мартин

Популярни актьори се предизвикват със спортни постижения в подкрепа на българското образование 42
Lifestyleпреди 2 седмици

Популярни актьори се предизвикват със спортни постижения в подкрепа на българското образование

„Тити рисува букви“, втора част на първата книга-помагало за деца с дислексия 43
Културапреди 2 седмици

„Тити рисува букви“, втора част на първата книга-помагало за деца с дислексия

БГ родители създадоха рецепти за балансирано хранене за своите деца в инициативата на Нестле България 44
Lifestyleпреди 2 седмици

БГ родители създадоха рецепти за балансирано хранене за своите деца в инициативата на Нестле България

Премиери на „Случаят Пипилоти Мист“ и „Машините са кучки“ на Здрава Каменова и Гергана Димитрова 45
Обществопреди 2 седмици

Премиери на „Случаят Пипилоти Мист“ и „Машините са кучки“ на Здрава Каменова и Гергана Димитрова

„Добро момче. Умерено нежно” – пъстър калейдоскоп на живота в първите два романа на Галин Никифоров 46
Литературапреди 2 седмици

„Добро момче. Умерено нежно” – пъстър калейдоскоп на живота в първите два романа на Галин Никифоров

Премиерният японски сериал „Ангели в бяло“ - от 11 април по Bulgaria ON AIR 47
Телевизияпреди 2 седмици

Премиерният японски сериал „Ангели в бяло“ – от 11 април по Bulgaria ON AIR

CMTEN разкри "Music Box" 48
Премиерапреди 2 седмици

CMTEN разкри “Music Box”

Горещо