Connect with us

Култура

Колективът и 100 стола отключват ново пространство на ул. „Будапеща“ 1

Avatar

Публикувано

на

 Запустялата градинка на хълма на ул. „Будапеща“ №1, над Гьоте-институт, ще бъде преобразена със сцена на открито, празнично осветление, градска мебел и обилна растителност, благоприятна за пчелите и биоразнообразието в София.

Фестивалът „100 стола – Будапеща №1“ включва 4 дни музика на открито, от 14 до 17 юли, като всички събития са с вход свободен. На място ще има зона за отдих сред зеленината, а затвореният досега двор на БАН ще се оживи със сцена и бар. Чакат ни вечери със задушевна атмосфера под дърветата и акустична и алтернативна музика.

Колективът, който доби популярност с Реките на града, обединява граждани, бизнес и институции в трансформацията на градското пространство. Идеята на инициативата 100 стола е постепенно да се отключват множество запустели места. „Будапеща” №1 кани столичани да си представят как би могъл да изглежда градът с повече зелени, достъпни за хората публични пространства във всички квартали.

Това е дългосрочният план, а засега ето я програмата на фестивала за откриването на „Будапеща“ №1:

Почистване на терена от доброволци от #ПромениКартинката, петък, 8.07., 9 ч.

Advertisement

Доброволци от кампанията #ПромениКартинката, която цели да създаде отговорно поведение към изхвърлянето на фасове, ще почистят терена и зелените площи в близост. Всеки е добре дошъл да се включи.

Музика на живо с Clavexperience, четвъртък, 14.07., 19 ч.

Димитър Горчаков – синтезатори, Александър Деянов – Skiller – бийтбокс, Павел Терзийски – глас. Музиката на Clavexperience обединява джаз, реге, трип хоп и IDM и се ражда на момента, така че всеки концерт е различен.

Музика на живо с Тино и музикална селекция – Насо Русков, петък, 15.07., 19 ч.

Кирил Хаджиев, по-познат като Тино от „Гласът на България“, ще отпразнува рождения си ден заедно с нас на  ул. Будапеща №1. След неговото участие за музиката до края на вечерта ще се грижи Насо Русков. Насо е добре познат за музикалната сцена в България като част от групите Babyface Clan, Imbeciles & the Poison Umbrella, Les Animaux Sauvages.

Advertisement

Музика на живо с Cool Den + The Gentlemen, събота, 16.07., 19 ч.

Песни за хората – така може да бъде описано творчеството на група Cool Den. Стилът е „от всичко по малко“ – малко пънк, малко хип-хоп, малко гръндж, малко рок, малко ска и реге. След това групата джентълмени от The Gentlemen канят на музикална вечер под дърветата.

Урок по танци със Swing Society и акустичен суинг с DESY & Peter неделя, 17.07., 19 ч.

В открит урок със Swing Society ще научите основни Соло джаз стъпки и ще ги включите в хореография на музика от 30-те години на миналия век. Ще се научите и как да импровизирате. За джаз атмосферата ще се погрижат и Деси Андонова и Петър Георгиев (Пешо Китарата), които пресъздават суинг мелодии с акустична джаз китара и вокал. Ще чуете някои от най-разпознаваемите джаз стандарти, както и няколко скрити „диаманта“ от съкровищницата на американския суинг.

Всички събития са с вход свободен.

Advertisement

Фестивалът „100 Стола – Будапеща №1“ се провежда с подкрепата на Столична община и в партньорство с програмата „Нов европейски Баухаус“ на ЕС, БАН, Кауфланд България, #ПромениКартинката, Гьоте-институт България, Бюро Творческа Европа – България, Кока-Кола, Tatratea, Пойема колектив, Imp-Act Agency и Raynovski Architects.

Continue Reading
Advertisement