Connect with us

Lifestyle

Консумацията на тъмна бира в България е предимно сезонна

Avatar

Публикувано

на

1f15f147510d324649110c457859f091

снимка: ПР

Българските потребители все още предпочитат тъмното пиво през студените месеци

Едва 1% от общия обем на бира е делът на тъмното пиво у нас. Това се дължи на различни фактори, свързани с нагласите на потребителите и поводите за консумация, които с влиянието на пандемията от COVID-19, се изместват предимно към потребление в домашна обстановка, при събирания с близките, семейството или в тесен приятелски кръг. Независимо от променената реалност, бирата продължава да e една от любимите напитки на българските потребители, като през лятото е най-често консумираната напитка след водата.

Към момента, българският потребител остава относително консервативен в нагласите си – склонен е да опитва нови вкусове, но трудно променя предпочитанията си по отношение на любимите си марки пиво. За разлика от Западна Европа, консумацията на бира у нас все още се отличава с изразена сезонност. Светлата лагер бира се консумира предимно през топлите месеци, а тъмната се възприема като напитка за по-студените дни и специалните моменти като празници и събирания с приятели навън или у дома.

При тъмната бира се наблюдават вариации в добавките, които обогатяват усещането при консумация и дават възможност на потребителите да опитват нови видове целогодишно – от пиво с нотки на шоколад, през аромат на горски плодове, до екзотични подправки като канела, джинджифил и кардамон или опушен малц. Сред плюсовете на българските тъмни бири са съставките с доказан произход и рецептите, които се съхраняват и усъвършенстват от родните майстор-пивовари поколения наред.

Advertisement

Така например, тази година Международният институт по качество на храни и напитки Monde Selection отличи със златен медал Шуменско Тъмно – една от локалните марки на Карлсберг България, водещ производител на бира у нас. Селекцията на Monde Selection провежда 360-градусова качествена оценка на продуктите чрез независимо експертно жури от над 80 учени, сомелиери и майстор-готвачи с дългогодишен опит като дегустатори.

Това, което отличава Шуменско Тъмно е комбинацията на три вида малц, като всеки от тях допринася по различен начин към характеристиките на пивото – пилзенски светъл малц, „карафа“ (тъмен малц) и карамел малц. Комбинацията от трите вида малц с ароматен хмел придава плътност и дълбочина на пивото, както и умерена горчивина.

Поради своя богат, наситен вкус, тъмната бира чудесно се комбинира с повечето опушени и печени меса. Тя обогатява пикантните ястия, без да доминира над техните вкусови характеристики. Тъмната бира е подходяща за консумация и със сладки десерти, богати на шоколад, карамел или ядки.

Шуменско Тъмно е висококачествен тъмен лагер, отличаваща се с богат, наситен вкус и карамелен аромат благодарение на селекцията от 3 сорта малц – пилзенски светъл малц, „карафa” (тъмен малц) и карамел малц. Комбинацията с ароматен хмел придава хармоничен завършек и умерена горчивина на бирата, които перфектно допълват ястия с червени меса с добре подправени и пикантни вкусове. Сладостта в пивото пък отлично акцентира върху вкуса на шоколадовите и карамелени десерти.

Освен подбраните съставки и балансирана рецепта, признание за добрия и висококачествен вкус на Шуменско Тъмно е и златното отличие от международния институт по качество на храни и напитки Monde Selection през 2020г.

Advertisement

Шуменско Тъмно е сезонна бира, която се предлага в оборотна стъклена бутилка от 0.5л и PET бутилка от 1л.

Continue Reading
Advertisement