Connect with us

Музика

Концерт по случай 75-годишнината на  композитора Божидар Спасов 

Avatar

Публикувано

на

Божидар Спасов фотограф Галя Йотова©

Божидар Спасов, фотограф Галя Йотова©

Със специален концерт и прожекция ще бъде отбелязан юбилея на едно от  най-ярките имена от българската композиторска школа. Още съвсем млад,  в края на 70-те години на 20 век, Божидар Спасов тръгва по пътя на  съвременната музика, чийто език се различава от каноните, зададени през  изминалия век. Търсенията на композитора са в нова посока, в която  тоналността вече не е център на творбата, отричат се класическата структура  и хармонията като основи за създаване на музикално произведение. Така  Божидар Спасов категорично се вписва в историята на българския  музикален авангард, наред с Лазар Николов, Иван Спасов, Васил Казанджиев  и други. През последните години Спасов експериментира и с различни видео  форми, който допълват неговите артистични търсения.

В концерта ще участват: Струнен квартет „Фрош“, Явор Желев – флейта,  Росен Идеалов – кларинет, Радослав Дюлгеров – туба и Маргарита Илиева  – пиано, Драгомир Йосифов – диригент. 

В програмата:

  1. Fiato continuo I за флейта и лента – Явор Желев
  2. Из цикъла Short cuts – Светлин Христов – пиано
  3. HammerRemix за ансамбъл – Musica Nova
  4. „Камъчета за запалки“ – филм на Божидар Спасов

Божидар Спасов е роден в София през 1949 г. Започва да свири на цигулка на  осемгодишна възраст. От 1963 г. до 1968 г. посещава музикална гимназия,  където взема уроци по цигулка, а от 1968 г. до 1970 г. учи цигулка и теория на  музиката в Музикалната академия в София. През същата година Спасов се  прехвърля в Московската консерватория и продължава обучението си по  композиция, инструментация и музикознание при Едисон Денисов. От 1975

г. заема длъжността научен сътрудник в Българската академия на науките, а  от 1979 г. преподава теория на музиката и история на музиката в Пловдив. В  периода 1986 – 1988 г. посещава ваканционните курсове за съвременна  музика в Дармщат. През 1988 г. Спасов е удостоен с първа награда на  конкурса „Валентино Бучи“ в Рим. През 1990 г. емигрира в Германия. От 1992  г. е преподавател във Висшето училище за музика „Фолкванг“ в Есен. От 2003  до 2004 г. преподава и в Музикалния университет в Детмолд. Творчеството  му отразява съвременните музикални тенденции и е повлияно от автори като  Карлхайнц Штокхаузен и Лучано Берио. В някои свои произведения Спасов  черпи вдъхновение от средновековни текстове. Сред творбите му са  камерните опери „Омагьосаният“ от 1975 г. и „Принцесата и свинарят“ от  1980 г. Много от творбите му са изпълнявани на реномирани фестивали в  Германия и Австрия. Спасов е автор на няколко музиковедски статии,  посветени на Новата музика.

Advertisement

Тук можете да чуете поризведението Asylphonia 2, изпълено от ансамбъл  Crush през 2017 година. Записът е осъществен в Българското национално радио.

Концерт по случай 75-годишнината на  композитора Божидар Спасов 

Гьоте-институт България и Софийски музикални седмици 

Ви канят на събитие по случай 75-годишнината на  

Advertisement

композитора Божидар Спасов. 

11-и юни, вторник, 19 часа 

Място: Централен дом на архитекта  

Адрес: ул.“Кракра“ 11 

Advertisement
Continue Reading
Advertisement