Открийте ни и в

Култура

Корейски разкази, музика и храна в рамките на Пролетния базар на книгата

Avatar

публикувано

на

Корейски разкази, музика и храна в рамките на Пролетния базар на книгата 141

На 26 май (петък) от 17 ч. Асоциация българска книга, Посолство на Република Корея и издателство „Изток-Запад“ канят на представяне на книгата „Корейски разкази. Антология XX век“. Събитието ще се проведе в рамките на Пролетен базар на книгата в Национален дворец на културата, Мраморно фоайе.

Програмата на събитието включва:

  • Поздравителни думи от посланика на Република Корея Н. Пр. Шин Бу-нам;
  • Думи от преводачите доц. Со Йънг Ким и доц. Яница Иванова;
  • За книгата ще говори Митко Новков;
  • Избрани откъси от книгата ще прочете актрисата Йоана Буковска-Давидова;
  • Проф. Александър Федотов ще изнесе лекция, посветена на Корейската класическа литература;
  • Традиционна корейска музика изпълнена от състав „Со Йънг Самулнори“ (корейски барабани) и традиционен корейски танц;
  • Дегустация на корейска храна (срещу талонче; талончетата ще бъдат раздавани до изчерпване на количеството на първите дошли за събитието гости).

Антологията Корейски разкази съдържа творби от един от най-мрачните периоди в корейската история – Японската окупация (1910–1945). В сложната обстановка, в която писателите са принудени да се съобразяват с властта и наложената цензура, те съумяват майсторски да пресъздадат действителността през очите на широка палитра от персонажи. Героите в разказите варират от гении до умствено изостанали, от борци за свобода до хора, примирили се с крайната си бедност. Писателите са изправени пред дилемата дали да приемат мерките, наложени от властта, или да се борят с тях и проектират своите терзания върху описаните герои, които често са противоречиви като характер. Читателят остава без дъх от дълбочината на емоциите, сложната реконструкция на шокиращата действителност и разкритията за подбудите на персонажите и нерядко трябва да направи избора: да осъди или оправдае действията на героите.

Книгата „Корейски разкази. Антология XX век“ е издадена на български език с подкрепата на Институтът за преводна дейност в Корея.

Реклама