Connect with us

Tехнологии

Коронавирусът поставя на проверка сигурността при работа от вкъщи

Avatar

Публикувано

на

Работата от вкъщи със сигурност може да бъде от полза за една компания, насърчавайки сътрудничеството и споделянето на знания. Ето защо възприемането на този начин на работа нарасна значително през последните няколко години. Всъщност пазарът на синхронизиране и споделяне на корпоративните файлове (EFSS) се очаква да достигне 24.4 милиарда долара до 2027, в сравнение с 3,4 милиарда долара през 2018 г.

И все пак, едно грешно решение може да изложи организациите на риск, ако те не се погрижат за сигурността и поверителността на своите данни. За да се борят с това проблем, компаниите трябва да внедрят сигурни технологии за синхронизиране и споделяне на файлове , така че служителите да могат да работят от вкъщи, като същевременно имат достъп до данните и прехвърлят информацията по начин, който е и сигурен, и безопасен.

Какво е синхронизиране и споделяне на файлове?

Технологията за синхронизиране и споделяне на файлове е проектирана за модерната професионална среда; среда, в която работната сила разчита на множество устройства и гъвкавост на местоположението, за да се увеличи максимално производителността. Синхронизирането и споделянето на файлове дава на организациите правото да споделят файлове на множество устройства и с множество хора, използващи синхронизиране на файлове – позволявайки файловете да се съхраняват във всяко одобрено хранилище на данни и да се осъществява достъп от разстояние от служителите, от което и да е от техните устройства (компютър, лаптоп, телефон, таблет и други).

Рискове за сигурността, свързани с работата от вкъщи

Advertisement

В исторически план политиките за отдалечена работа са чувствителна тема за организациите. Въпреки че някои работодатели се опасяват, че работата от вкъщи създава спад в производителността на служителите, по-голямата загриженост е свързана  всъщност с подсигуряването на собствените, критични за бизнеса данни, на които съвременните компании разчитат.

В корпоративна мрежа ИТ екипите могат лесно да защитят устройствата на служителите, но това става много по-трудно, след като служителят получи достъп до системата извън мрежата.

Извън корпоративната мрежа устройствата са лесно податливи на атаки от трети страни и киберпрестъпници. Атакуването на тези неосигурени крайни точки може да разкрие идентификационните данни на служителите за киберпрестъпници, така че те да имат достъп до системата на компанията или дори да използват софтуер за заключване на фирмените данни – нещо, което се случи с услугата NextCloud миналата есен.

Предимства на безопасното синхронизиране и споделяне на файлове

Решенията, които са създадени да осигуряват надеждно синхронизиране и споделяне на файлове, дават на организациите гъвкавост, за да позволят производителност на служителите и сътрудничеството между тях, като същевременно дават възможност на ИТ отдела в компанията за контрол върху защитата на фирмените данни. Ето някои от начините, по които сигурната технология за синхронизиране и споделяне на файлове защитава и дава възможности на бизнеса:

Advertisement
  • Сигурно споделяне на файлове Добре известно е, че когато не се предоставя решение за синхронизиране и споделяне на файлове, служителите често прибягват до използване на свои лични устройства и инструменти. Тъй като тези инструменти и устройства са извън контрола на ИТ отделите, те по своята същност не са сигурни и излагат чувствителните данни на компанията на риск. С надеждно синхронизиране и споделяне на файлове служителите могат лесно да споделят и да получават достъп до фирмени файлове, докато ИТ отдела се грижи за поверителността и сигурността на данните.
  • Лесен достъп от всяко място и по всяко време – Организациите започват да виждат работния ден все по-малко като работа в точно определени часове (например 9:00 до 18:00 часа) в офис среда, в резултат на което подготвят среда за своите служители, в която да се вписват разнообразни работни графици и начини на живот на служителите. Със сигурно синхронизиране и споделяне на файлове, служителите вече не се ограничават до едно служебно устройство, за да бъдат продуктивни.
  • Предотвратяване загубата на данни и възстановяване при срив – Когато корпоративните данни се съхраняват централизирано, те са по-добре защитени от изтичане. Това включва данни, изгубени при кибератака, грешки на служителите или изгубено/откраднато устройство. С решение за синхронизиране и споделяне на файлове, чувствителните корпоративни данни се пазят сигурни и защитени.
  • Лесно сътрудничество – Услугите за синхронизиране и споделяне на файлове служат не само за защита на фирмените данни, но и за подпомагане на отдалеченото сътрудничество на работното място. Някои инструменти за синхронизиране и споделяне на файлове предоставят на потребителите инструменти за преглед и редактиране на файлове в браузъра, търсене и намиране на конкретни фирмени документи, поддържайки една и съща версия на всеки документ за всички служители.

Заключителни разсъждения

Докато извънредните ситуации в световен мащаб като обявената пандемия от коронавирус могат да акцентират върху ползите от упражняването на сигурна политика за отдалечена работа, използването на сигурни инструментите за сътрудничество трябва да се възприемат като част от по-голяма културна промяна. Тъй като все повече организации приемат политики за отдалечена работа, ИТ екипите и MSP доставчиците, които обслужват тези компании, трябва да предоставят сигурни решения за синхронизиране и споделяне на файлове.

За да помогнат на организациите да въведат политики за отдалечена работа по безопасен и сигурен начин, MSP доставчиците могат да предложат на бизнес клиентите си Acronis Cyber Files Cloud, сигурно решение за синхронизиране и споделяне на файлове, което включва криптиране на данните от край до край, потребителски контрол и възможност за одит.

По подобен начин организациите, които не разчитат на MSP доставчик, могат да изберат Acronis Cyber Files Advanced – лесно, цялостно и сигурно решение за споделяне на файлове в корпоративна среда, което прави потребителите по-продуктивни и предоставя пълен ИТ контрол върху работното съдържание, за да се гарантира сигурността, да се поддържа съответствие и да се дава възможност за ползване на лични устройства за работа.

Continue Reading
Advertisement