Connect with us

Галерия

КО-ОП представя: Предели на възможното. Между виртуално и реално

Avatar

Публикувано

на

снимка: © Силвия Коева-Попова

На 12 януари, от 18:30 ч, в КО-ОП ще бъде представена груповата изложба “Предели на възможносто. Между виртуално и реално” с куратор Стефка Цанева и с участието на Марина Генова, Силвия Коева-Попова, Стефани Ханджийска и Павлин Радевски. Изложбата, която стартира като провокация за експеримент с технологиите за виртуална реалност (VR), се обръща към изкуството и неговата аналогова същност с въпросът къде свършва физически възможното и къде започва въображаемото.

Предели на възможното. Между виртуално и реално

Къде изкуството се сблъсква със собствените си лимити и ограниченията на своята медия? И какво следва отвъд пределите на изкуството? Докъде стигат възможностите на живописта, скулптурата или тялото и могат ли те да прекрачат границата на физическото пространство без да загубят аналоговата си стойност? Може ли от своя страна виртуалната реалност да бъде откъсната от своята обреченост на дискурса за бъдещето и вместо да се отделя от физическата реалност, да я допълва?

Изложбата стартира като провокация за експеримент с VR технология. Дали поради момента, в който възникна и нуждата от физическа близост, или заради умора от постдигиталното, проектът се обърна към изкуството и неговата аналогова същност с въпрос къде свърша физически възможното и къде започва въображаемото. Вместо да се впусне в изследване на предимно апокалиптични версии за бъдещето, към което е склонно съвременното изкуство, работещо с VR, изложбата се концентрира върху изкуството като творчески, личен и осъзнат акт на постоянно разширяване на границите и предоговаряне на това какво е възможно и какво – невъзможно.

Advertisement

Към четиримата художници беше отправено предизвикателство да рефлектират върху собствената си артистична практика, нейните цели, процес и органичения. Поканата беше и да навлязат във виртуалното пространство като продължение на своите идеи и практика и да изследват нови възможности. Интересното е може би, че в мнозинството си участващите автори не само не работят виртуално/дигитално, но и са критични към VR технологията и нейните обещания за бъдещето.

Изложбата ще представи резултатите от този процес. Наред с виртуалните проекти, тя включва и произведения във физическото пространство, предлагайки по този начин нови гледни точки и подходи за разбирането на творческите им търсения.

СЪПЪТСТВАЩА ПРОГРАМА:

На 13 януари, от 18:30ч, като продължение на изложбата, в КО-ОП ще се проведе лекция на Николай Генов (с вход свободен), в която ще представи основните идеи от дисертацията си “Виртуалният човек. Опит върху Фантоматиката”, публикувана от издателство “Версус” през 2022 г.  В нея Генов се занимава с понятието за виртуално от древността до днешните блянове за метавселена. Той изхожда от концепцията за фантоматиката на Станислав Лем, за да отговори на въпроса реално възможно ли е пълното потапяне във виртуалния свят или все още е само фантастична пожелателност.

На 4 февруари в КО-ОП ще гостува и Момчил Алексиев (основател на първата българска платформа за виртуална реалност “VR Lab BG”) с презентация на тема “Виртуална реалност: изследване и развитие. Архив на българското творчество във и с потапящи медии.” Допълнителна информация за събитието очаквайте скоро в уебсайта на КО-ОП.

Advertisement

Стефка Цанева се занимава с кураторска, критическа и образователна дейност в сферата на съвременното изкуство. Следвала е скандинавистика и медийни науки в университета Хумболт в Берлин и сравнително изкуствознание в Нов български университет. Има опит като културен мениджър в различни организации в България като Гьоте-институт България, галерия Sariev Contemporary / фондация “Отворени изкуства” и Пловдив – Европейска столица на културата 2019.

През годините разработва различни проекти за арт медиация и насърчаване на диалога в съвременното изкуство като например: “Гледане с разбиране” (от 2021 г.), “Арт старт: Млади художници, които да следим” (заедно с Весела Ножарова, от 2017 г.), споделено студио с художници Ö (2018), разговори с художници и др. Сътрудничи с фондация “Изкуство – дела и документи” по проекти като  Sofia Art Projects (от 2021 г.), Междунардоната кураторска резиденция КЛИК (2018-2019), Blister Magazine и др. Има опит като радио водеща в Радио София и Радио Пловдив. Има публикации в различни български медии за изкуство. Живее и работи в Берлин.

Марина Генова е визуален артист, участвала в самостоятелни и групови изложби в България и извън страната. Повечето творби, които създава, изследват популярната култура и пост-съвременните реалности. След бързото развитие на интернет и технологиите, представата за реалност е силно променена. Това оказва влияние върху нейната практика като работи с комбинация от послания и коментари на социалните, икономическите и политическите структури.

Силвия Коева-Попова живее в Казанлък. Завършва живопис във ВТУ Св. св. Кирил и Методий. Скорошните ѝ участия включват самостоятелната изложба Останки за дълготрайна употреба в ХГ Казанлък, 2022г, Арт резиденция Little Bird, 2021, Уъркшоп за артисти и еко организации в Дом на хумора и сатирата, Габрово, 2021, изложба на номинираните за награда БАЗА, СГХГ, София, 2021. В работата си изпробва възможностите на живописта да отрази измененията в околната среда и човешките възприятия, в следствие на технологиите, използвайки кодове и символи от компютърния интерфейс. Разглежда сливането на виртуални и физически домейни, черпейки от визуалния език на източници като Google Street View, Lidar и фотограметрично заснемане.

Стефани Ханджийска е български хореограф и танцов артист, базиран между България и Великобритания. Работата й се интересува от темата за женствеността, миграцията и идентичността, и е селектирана от Dance Umbrella, Resolution festival в The Place център за съвременен танц в Лондон, Rambert Dance, ImPulsTanz фестивал във Виена, Антистатик, Moving Body и АСТ Фестивал в България. От 2016та година, Стефани е председател и програмен директор на фондация “Човек с шапка” – българска неправителствена организация, която има за мисия да развива танца и танцовото кино в България, а от 2022 – програмен директор на българската платформа на АСТ Фестивал.

Advertisement

Павлин Радевски (1975) завършва специалност Скулптура в Националната художествена академия в София през 2001 г. в курса на проф. Ангел Станев. Автор е на няколко самостоятелни изложби. Сред организаторите е на програмната изложба „Без дистанция”, представяща работата на 21 съвременни млади скулптори в галерия „Райко Алексиев” през 2015 г. Съ-основател е на организацията ДЕПО СКУЛПТУРА, с която реализира различни публични прояви в областта, сред които е и изложбата „Скулптурата сега“ през 2018 г. Павлин Радевски е носител на Първа награда за скулптура на Фондация „Св. св. Кирил и Методий” през 2003 г.

Изложбата се реализира с подкрепата на Национален фонд “Култура”.

Партньор творчески технологии: Resonator

Continue Reading
Advertisement