Открийте ни и в

Култура

КО-ОП представя SHOT DOWN IN MID FLIGHT

Avatar

публикувано

на

КО-ОП представя SHOT DOWN IN MID FLIGHT 141

Какво се случва, когато изгубиш ритъм и слезеш от въртящото се колело?

В проекта си SHOT DOWN IN MID FLIGHT Теодор Генов засяга темата за продуктивността в изкуството. Или по-конкретно – с липсата на такава и начините за справяне с творческия блокаж, натиска от големите очаквания и страховете от постоянното пропускане на възможности. В този смисъл изложбата изследва именно обратния ефект, който се получава от амбицията ни да бъдем винаги по-усърдни, по-добри, по-бързи и по-силни.

Завишените очаквания са реалност за всяка една сфера на живота, изкъсно следени от безброй очи и скролващи пръсти. От нас се очаква да сме винаги продуктивни, да издържаме на стрес, да сме динамични и адаптивни. Да имаме работен стаж и опит преди първото си интервю за работа е все по-често срещано изискване в пазарната икономика.

А художниците трябва да действат още по-бързо. Изложби, колекционери, резиденции, конкурси, каталози. Постоянна продуктивност, нови работи и леещо се безспир вдъхновение. Но когато слезеш от колелото, тогава идва прокрастинацията – разтегнатият във времето момент на нищоправене и безтегловност, когато съмненията, напрежението и страховете придобиват физическа форма.

Откриване: 27 януари, 18:00ч

КО-ОП: бул. Янко Сакъзов 17

Теодор Генов (1995г.) обича да провокира заобикалящата го среда с характерните за него закачливи герои и гледа на света като на своя площадка за игра. Завършва “Анимационно кино” в НБУ, след това прекрава известно време, работейки в рекламна агенция като копирайтър. През цялото това време той намира време да рисува и го прави толкова добре, че става една от най-интересните млади фигури на българското съвременно изкуство.

Интересува се от зин културата и ситопечата, участва в редица различни групови изложби, свързани с тези средства на изява, и не само, като „Cheap as Chips“ – дуо шоу и представяне на съвместен зин с Александра Георгиева (Sa6ettu) в галерия 167, София. В началото на 2019 г. той се включва и в Art Start 2019 – годишна групова изложба, която представя новоизгряващи български художници, а през лятото на 2021 г. се включва в Симпозиума за съвременно изкуство в Благоевград по покана на Сашо Стоицов и участва в груповата изложба НЕДООЦЕНЕНИ СТОКИ, част от фестивала за графика и илюстрация ФИГ. 1 и други.
 Повече за Теодор Генов и самостоятелната му изложба ще намерите тук.

Проектът се реализира с финансовата подкрепа на Национален фонд “Култура”.

Реклама