Connect with us

Lifestyle

„Кралицата изгнаница“ продължава епична фентъзи сага

Avatar

Публикувано

на

Kralicata izgnanica sq baner

Това лято на родния книжен пазар се завръща епичната фентъзи сага за Седемте кралства на изключителната Синда Уилямс Чайма. „Кралицата изгнаница“, втора част от общо четири, е дългоочакваното продължение на „Краля демон“, в която българските читатели вече разпознаха таланта на писателката.

„Благородните цели невинаги се постигат с благородни дела.“

„Краля демон“ постави основите на мащабно разгръщаща се история – за приключения и предизвикателства, за магия и митология, за интрига и война, за приятелство и съревнование. Всички важни съставки в едно наистина добро фентъзи, а изпод перото на Чайма резултатът е магнетичен и пристрастяващ. Първата част накара читателите да се почувстват част от този свят и да заобичат героите, които го населяват. Сега в „Кралицата изгнаница“ нетърпеливо ще открият накъде ще отведе съдбата бившият крадец Хан Алистър и вироглавата престолонаследничка Раиса ана‘Мариана – и двамата поемат в бягство от миналото и от опасностите, дебнещи в Превала, но не знаят, че пътищата им ще бъдат вечно преплетени.

Хан Алистър иска да се спаси от болката от загубата на семейството си и от отмъщението на могъщото магъосническо семейство Баяр, чийто безценен амулет е откраднал, и заминава в училището Одънов брод, за да започне обучението си. Но Хан е обречен на опасности и там го очаква мистериозният магъосник Гарван, който разкрива на Хан тайните от света на тъмното чародейство – сделка с несигурни последствия…

Принцеса Раиса ана‘Мариана бяга от малко по-различна заплаха – майка ѝ кралицата е подчинила волята си на мним съюзник и се е съгласила да омъжи дъщеря си, за да скрепи зловредния съюз. Престолонаследничката обаче има силен дух и независим ум и е твърдо решена да стане истинска владетелка, веща във военно дело и история, а не само в пудренето за балове и бродирането. Раиса иска да бъде достйна кралица за поданиците си. Затова тайно заминава за военното училище в Одънов брод, където за да се скрие от погналите я преследвачи приема друга самоличност и започва да се обучава наред с останалите млади кадети.

Само че безопасността е привидна.

Advertisement

Хан и Раиса трябва да се справят с все по-застрашителни препятствия и всеки от тях е принуден да открие дали е достатъчно подготвен за ролята си в зараждащата се война. Времената са несигурни, бъдещето на Седемте кралства изглежда буреносно, а съдбата на двамата изглежда винаги ще ги среща, дори и обвити в тайни.

cinda williams chima 1

Синда Уилямс Чайма, снимка: ПР

Синда Уилямс Чайма отново ни изумява със своя мащабен фикционален свят, едновременно толкова магичен и истински, и с притегателните си герои – никой не е изцяло положителен или отрицателен, а е обагрен в постоянно меняща се палитра от човешки емоции и решения.

„Напълно пристрастяваща за всеки читател, независимо от възрастта!“ – Робин Хоб

Continue Reading
Advertisement