Connect with us

Култура

Кралица Елизабет II отново в ролята на детектив

Avatar

Публикувано

на

3 KUCHETA cover jpg

Кралица Елизабет II отново влиза в ролята на перфектен детектив, разкриващ с лекота всевъзможни престъпления в бестселъра на С. Дж. Бенет „Нейно Величество кралицата разследва: Задача за три кучета“ 

“Продължението на „Уиндзорският възел“ е истинска наслада… Бенет представя с дължимото уважение образа на кралицата, като същевременно разкрива важни детайли от живота в двореца. Любителите на кучета и англофилите ще бъдат очаровани”. 

Publishers Weekly

Не можехме да си представим покойната кралица Елизабет II в ролята на истински детектив, но С. Дж. Бенет я изобразява съвсем убедително в такава необичайна светлина. В нейния бестселър „Нейно Величество кралицата разследва: Уиндзорският възел“ видяхме, че покойната кралица може да разкрива всякакви престъпления и то съвсем дискретно, без това пречи на обичайните й задължения. Във втората книга от поредицата „Нейно Величество кралицата разследва: Задача за три кучета“ Елизабет II се заема да установи каква е връзката между една липсваща картина и шокиращата смърт на един от служителите й в Бъкингамския дворец.

През есента на 2016 г. се задават политически сътресения на Острова и отвъд Океана. Кралицата е притеснена във връзка с последиците от референдума за Брекзит, на поста министър-председател е нова жена, а изборите в Съединените щати претърпяват изненадващ обрат. Разбира се, тя е заета със своите задължения, но когато вижда една от любимите си картини, която някога е висяла в спалнята й, на изложба на Кралския флот, за Нейно Величество е пределно ясно, че нещо не е наред.

След като край басейна в Бъкингамския дворец е открито тялото на една от икономките в локва кръв, започва разследване. От полицията смятат, че смъртта й е резултат от нещастен случай, но кралицата е на друго мнение. Тя отново се заема с разследване, изпълнено с повече обрати, отколкото би могла да предположи. С помощта на своята доверена помощничка Роузи Ошоди, „Началството“ започва да подрежда и преценява фактите. Да, тя може да е жена, при това на солидна възраст, но именно фактът, че някой може да я подценява, й дава допълнително предимство.

Advertisement

Много неща могат да убягнат на всеки, но не и на кралицата. Освен това тя има възможност да размишлява за всичко, което я тревожи, по време на ежедневните разходки със своите три кучета. Оказва се, че няколко жени от дворцовия персонал са станали жертви на тормоз с анонимни писма. След като и Роузи получава такова писмо, Нейно Величество се заема сериозно да разреши случая. Но дали ще успее да го направи, преди убиецът да набележи следващата си жертва?

С. Дж. Бенет отново ни впечатлява с интригуваща мистерия, в традициите на британските криминални класики. Но на мястото на мис Марпъл, кралица Елизабет се проявява като безпогрешен детектив, който правилно разчита всяка следа и успява безкрайно елегантно и небрежно да разпита всеки, за да получи нужната й информация. За пореден път се убеждаваме в нейните качества, превърнали я още приживе в легенда. Всичко от ежедневието й е представено напълно автентично, а отношенията със съпруга й Филип гарнират с приятна доза хумор криминалната интрига.

София Бенет е родена в Йоркшър, Англия през 1966 г. Като типичното дете на родители – военни тя израства, пътувайки из различни места по света. След като работи какво ли не, нейният първи, дълго подготвян и дълго отхвърлян роман е публикуван, когато е на 42 години. Тя пише няколко книги за тийнейджъри, които й носят престижни награди, освен това преподава и води подкаст за начинаещи писатели.

Преди години София е поканена на интервю за мечтана работа като личен секретар на кралицата. В крайна сметка тя не е избрана, но това не се отразява на пристрастията й към живота на кралското семейство. Те намират логично продължение с изключително успешната поредица „Нейно Величество кралицата разследва“.

До момента романите на Бенет са преведени на 20 езика. Тя живее в Лондон, където често може да бъде видяна да обикаля из дворците, музеите, галериите и библиотеките. По отношение на своята криминална поредица, разнесла славата й по света, тя уточнява, че доколкото й е известно кралицата не е разкривала тайно престъпления. Въпреки че, ако имаше този талант, вероятно щеше да го направи именно по начина, описан в „Задача за три кучета“.

Advertisement

За книгата

Заглавие: „Нейно Величество кралицата разследва: Задача за три кучета“

Автор: С. Дж. Бенет

Преводач: Майре Буюклиева

Дата на публикуване: 23 май 2024 г.

Advertisement

Редактор: Боряна Джанабетска

Корица и оформление: Христо Хаджитанев

Издател: Еднорог

Корица: Мека

Брой страници: 432

Advertisement

Цена: 23.95 лв.

ISBN: 978-954-365-295-2

Continue Reading
Advertisement