Connect with us

Кино

„Кръвта на пеликана“ в програмата на София Филм Фест

Avatar

Публикувано

на

снимка: T Moritz Schulthei

В петък, в рамките на София филм фест, е премиерата на немско-българската продукция „Кръвта на пеликана“, снимана изцяло у нас, с участието на български деца-актриси. Те партнират на немската звезда Нина Хос, а филмът е представен за първи път във Венеция. Той е вторият на режисьора Катрин Гебе и идва след дебютния ѝ „Нищо лошо не може да се случи“, част от секцията „Особен поглед“ в Кан през 2013.

„Кръвта на пеликана изследва мрачната страна на родителските грижи. Заглавието идва от християнския образ на майката пеликан, която храни мъртвите си деца със собствената си кръв, за да ги съживи. Това е метафора на саможертвата в името на любовта и вярата“, разказва Катрин Гебе.

Филмът изследва важни теми за родителството и пределите на майчината любов. Гебе се интересува от отношението на обществото към тези, които считаме за неприспособими. Филмът ѝ е драма с елементи на хорър, който навлиза в много теми табу, без да дава еднозначен отговор на въпросите, които поставя.

Двете момичета в главните роли са българките Катерина Липовска (6 г.) и Аделия Оклепо (10 г.), които са избрани измежду 500 деца. Останалите роли са разпределени между немски и български актьори, сред които Димитър Баненкин, Яна Маринова, Гергана Змийчарова, Албена Колева, Диян Манев, Елиза Токева.

Advertisement
Continue Reading
Advertisement