Connect with us

Събития

Културен десант на БНР на „Аполония“

Avatar

Публикувано

на

STM 2432 600 10200

Културен десант направи Българското национално радио на тазгодишното издание на празниците на изкуствата „Аполония“. Радиоденят, посветен на 80-годишнината на обществената медия, започна с открито студио, което се излъчваше пряко от Созопол в ефира на националната програма „Хоризонт“ и Радио Бургас- БНР. Стартът бе даден от генералния директор на БНР Радослав Янкулов.

„Ние се стремим и успяваме, така ще бъде през следващите 100 – 200 години, не само да владеем ефира, но и да го предоставяме на слушателите по най добрия начин.

80-годишната история на БНР е изключителна. Ако всички ние, които работим в Българското национално радио, успеем да добавим своите няколко редчета в най-новата история на нашата медия, това ще бъде прекрасно и трябва да се чувстваме щастливи“, посочи генералният директор Радослав Янкулов по време на прякото излъчване от Созопол.

Гостите на празниците на изкуствата в морския град успяха да видят арт инсталацията „Радиото“, която стилистично обединява елементите на ретро радиоапарат и съвременен цифров приемник, като израз на идеята на непреходността на най-старата медия у нас. В нея бе разположена фотоизложбата „Историята на БНР в кадри“, която показва любопитни моменти и постиженията, оставили златна диря в развитието на обществената медия.

В рамките на деня на БНР на „Аполония“ – 3-ти септември, от 19.00 ч. се състоя STREET ЛИТ PARTY на БНР. Публиката посрещна с интерес и аплодира Елица Виденова, Силвия Чолева, Светлана Дичева, Людмила Борисова, Невена Праматарова, Станислава Пирчева и Иво Тодоров. Емоциите от красотата на радиопоезията бяха доразвити от музикалните изпълнения на Гюлсюм Али, която работи като звукорежисьор в Радио Бургас и присъствието на златния глас на БНР – Божана Димитрова.

Advertisement

„През цялата 80-годишна история на БНР в медията са работили много представители на изкуството, в частност на литературата, като журналисти или ръководители. Пример за това е самият Сирак Скитник – първият директор на Радиото, една енциклопедична личност. На „Аполония“ БНР представи журналисти от различни свои програми, които като автори са представители на съвременната българска литература. Много от тях имат издадени книги и са доказателство за това, че публиката не е отчуждена от литературата. Хората, които пишат и работят пред микрофона са истинските пазители на българския език, защото познават силата на словото“, заяви Иво Тодоров, програмен директор на БНР.

Денят на БНР на „Аполония“ завърши с концерта на Васил Петров и Биг бенда на БНР с диригент Антони Дончев. „От Варна стартира втората част на националното турне „БНР НА 80“. Емоциите от концерта ни в морската столица са много силни и положителни, защото с Марги Хранова и Йорданка Христова имахме голям успех и се радвахме на изключителен интерес и топъл прием от страна на публиката. Постигнахме отлично качество на звука, което е изключително трудно за музикални прояви на открити пространства. Идеята на БНР да се срещне със своите слушатели в градовете на България, като им подари концерти на своите музикални състави и представи артисти, е изключително ефективна. Приветствам я, защото инициатива от такъв мащаб у нас не е правена“, каза Васил Петров.

По време на концерта на Биг бенда на БНР и Васил Петров в Амфитеатър „Аполония“, публиката се наслади на представянето на най- новите композиции от албума „Васил“ – продуциран от БНР и аплодира изпълненията на популярни евъргрийни. „Продукцията в албума „Васил“ е доста по-различна от всичко, което съм правил до момента и предизвика любопитството и одобрението на публиката“, призна Васил Петров. „Биг бендът на БНР е водещ състав у нас. Чест прави на обществената медия, че успява да поддържа такъв оркестър. Дори в чужбина, това в сегашните условия е изключително трудно“, коментира артистът.

Концертът в Амфитеатър „Аполония“ поднесе множество жанрови изненади. Сред любимите световни шлагери прозвучаха теми от хард рока на Дейвид Ковърдейл и Ричи Блекмор, аранжирани от Антони Дончев и филмова музика създадена от Мишел Льогран и Хенри Мансини.

Музикалният празник завърши с изразената висока оценка и признание за ролята и лидерството на Българското национално радио от страна на проф. Димо Димов, който поднесе благодарност и лично към генералния директор на БНР Радослав Янкулов.

Advertisement

На 5-и септември концертният лъч ще продължи към Бургас. На лятна сцена „Охлюва“, от 18.00 ч., към Биг бенда на БНР и Васил Петров ще се присъедини Йорданка Христова.

КУЛТУРЕН ДЕСАНТ НА БНР НА „АПОЛОНИЯ“

Васил Петров и Биг бенда на БНР на сцената на „Аполония“

КУЛТУРЕН ДЕСАНТ НА БНР НА „АПОЛОНИЯ“

Радослав Янкулов – генерален директор на БНР, Васил Петров и Божана Димитрова

КУЛТУРЕН ДЕСАНТ НА БНР НА „АПОЛОНИЯ“

Иво Тодоров – програмен директор и Гюлсум Али

Повече информация за събитията на БНР вижте на:
Корпоративния портал на БНР – тук
Корпоративната страница на БНР във Фейсбук – тук
Специалната страница на БНР във Фейсбук, посветена 80-тата годишнина на медията – тук

Advertisement
Continue Reading
Advertisement