Открийте ни и в

Литература

Кърт Вонегът за живота и всичко останало в „Сирените от Титан“

публикувано

на

Кърт Вонегът за живота и всичко останало в „Сирените от Титан“ 137

Кърт Вонегът завинаги ще остане един от най-култовите и провокативни писатели на XX век. Хуманист, владеещ до съвършенство тънкостите на иронията и сарказма, той разбива всички клишета и стереотипи в американската литература със своя революционен стил и теми, които засягат болезнени въпроси за съвременното общество. На 19 май по книжарниците излиза неговият втори роман „Сирените от Титан“ (1959) – главозамайваща сатира, несъмнено повлияла Дъглас Адамс да създаде своя „Пътеводител на галактическия стопаджия“. Луксозното издание е част от колекция „Вонегът“ на издателство „Кръг“, която възражда творбите на легендарния автор във вида, в който заслужават. Оригиналният дизай отново е дело на Милена Вълнарова, а преводът е на Владимир Германов.

В типичния за Вонегът стил и характерен похват „Сирените от Титан“ представя живота на човек като низ от случайности. Ситуиран в имагинерното бъдеще, сюжетът разказва чудатата, граничеща с нелепост история на Малахия Констант. Едновременно симпатичен и противен, той е най-богатия безхаберен късметлия на Земята, чийто живот тръгва в тотално непредвидима посока, когато решава да поеме на случайно междупланетарно пътешествие. Неговият опит да запълни вътрешната си пустота и да достигне до решение на екзистенциалната дилема, от която не може да се отърси, го превежда през поредица от събития, които променят мисленето и живота му завинаги. 

За Вонегът най-абсурдният акт на човешкото високомерие е да мислим, че ние сме център на сътворението, създадени от любящ и божествен баща, който е готов да гледа на нас с благоволение, стига да раболепничим и да се стремим към неговото удовлетворение. В „Сирените от Титан“ писателят се противопоставя на религиозното самовглъбяване на обществата като представя съществуването на целия човешки вид като жертва на мащабна извънземна шега. Неговият цинизъм може да предизвика както смях, така и чист екзистенциален ужас у читателите. Но суровото остроумие на Вонегът е просто инструмент за разгръщане на послания, които съдържат единствено изключително изострено усещане за правда и морал.

Реклама