Открийте ни и в

Lifestyle

Лаваца обяви финансови резултати за 2020г.

MIKA

публикувано

на

Лаваца обяви финансови резултати за 2020г. 26

Антонио Баравале, снимка: ПР

Lavazza официално представи финансовите си резултати за 2020 г. и използва случая, за да обяви и „Пътна карта до Нулата“, амбициозен план за пълна въглеродна неутралност на компанията до края на 2030 г., с инвестиция от около 50 млн. евро само за периода 2020-2021 г.

През 2020 г., в изключително сложна икономическа и социална обстановка и сериозно засегнати световни пазари от Covid-19, Lavazza отчита приходи от 2,085 млрд. евро, както и солиден търговски растеж на основните си пазари.

Подходът ни към този сложен период се основава на три ключови приоритета: лично здраве и безопасност, непрекъснатост на бизнеса и бъдещо развитие“, заяви Антонио Баравале, изпълнителен директор на Групата Lavazza. „През 2020 г. постигнахме добри резултати, въпреки трудния период, продължихме развитието на нашите проекти и продължихме да гледаме към бъдещето, като инвестираме и се фокусираме върху иновациите и устойчивостта, които са все по-важни за нашата стратегия.

Затова компанията е решена да продължи да интегрира ESG критериите в своите бизнес дейности, прилагайки стратегия за екологична устойчивост, фокусирана върху въглеродния неутралитет и кръговата икономика, в съответствие с Програмата на ООН 2030, подписана през 2017 г.

Компанията действа в няколко различни посоки, една от които днес е обявяването на „Пътна карта до Нулата“, която напълно ще неутрализира въглеродния отпечатък на Lavazza Group до края на 2030 г. с тристепенен подход: мониторинг и измерване на емисиите; продължителни процеси за подобряване на ефективността и намаляване на въздействията; и компенсиране на остатъчните емисии, които не могат да бъдат намалени.

Този амбициозен план вече позволи на компанията да достигне до важен етап в края на 2020 г.: нулево въздействие от преките емисии на CO2, генерирани от всички дейности на компанията, включително производствени съоръжения, офиси, водещи магазини, корпоративни превозни средства (обхват 1) и от непреки емисии, генерирани от закупуването и потреблението на електричество, топлина и пара (обхват 2). До края на 2030 г. непреките емисии ще бъдат компенсирани по цялата оперативна верига и във всички дейности на компанията (обхват 3), от зелено кафе до опаковане, логистика и отпадъци.

Един от ключовите етапи, водещи до 2030 г., ще бъде постигнат чрез „Пътна карта за устойчиво опаковане“, стратегически план, който до края на 2025 г. цели да направи цялото портфолио от опаковки многократно използваемо, рециклируемо или разградимо: Устойчивостта остава един от стълбовете на иновационните процеси в компанията, основаващ се на концепцията за устойчив дизайн и принципите на кръговата икономика.

Глобалната компания е отговорна не само към околната среда, но и към общностите, в които и с които работи. Затова през 2020 г. отпусна 10 млн. евро за проекти в подкрепа на здравеопазването, образованието и уязвимите групи в италианския регион Пиемонт. Освен това бяха отпуснати още 2,5 млн. евро за подпомагане на местните общности в Италия и в чужбина.

Относно бизнес представянето през 2020 г., Lavazza Group отчете солидни резултати, въпреки че въздействието на COVID-19 и ограничителните мерки, въведени в различните страни, се отразиха на оперативните резултати.

2020 г. започна много добре и тогава избухването на пандемията промени всичко“, заяви Антонио Баравале, изпълнителен директор на Lavazza Group. „Доволни сме от постигнатите резултати въпреки сложността на периода, с лек спад в приходите и положително нетно финансово състояние. Ръстът ни беше значително над средния за пазара, както в канала за търговия на дребно, така и в основните ни географски райони.

Нетното финансово състояние е 102 млн. евро (в сравнение с 31 декември 2019 г., когато е било 82,1 млн. евро), с оперативен паричен поток от 125 млн. евро в съответствие с 2019 г., затвърждавайки финансовата стабилност на компанията.

Увеличението на търговския канал частично компенсира значителното и неизбежно намаляване на бизнеса извън дома (хранителни услуги -40%, кафе услуги в офиса -30%), причинено от блокирането, затварянето на кафенета и ресторанти и намалената консумация в офисите поради работата от вкъщи. Спадът в сектора е резултат от непредвидимо негативното състояние, което не е повлияло на стратегиите за растеж на компанията, дори в този сектор.

И на географско ниво компанията отчита отлични темпове на растеж на каналите за търговия на дребно в Германия (+ 35%), САЩ (+ 22%), Великобритания (+ 15%), Русия (+ 30%) и Полша (+ 10%) , докато ключовите пазари в Италия и Франция са нараснали с над +7%.

През 2020 г. ние не прекратихме дейността си и продължихме да инвестираме в нашите дейности, като дадохме положителен сигнал в борбата срещу пандемията чрез дарения в подкрепа на местните общности, в които компанията работи“, продължи Антонио Баравалe. „Първите месеци на 2021 г., макар и окуражаващи, продължиха да се оказват сложни и сме решени да отговорим на предизвикателствата пред нас и да продължим растежа на нашата група, подкрепен от солидни ресурси, последователна стратегия и уменията на нашите хора.

През 2021 г. Lavazza Group продължава да бъде и най-добрият работодател в Италия, благодарение на непрекъснатото усъвършенстване, насочено към хората, и непрекъснатото търсене на върхови постижения в процесите и стратегиите за управление на човешките ресурси.

MIKA e онлайн списание за музика и лайфстайл, което отразява най-новото в музикалния свят както от страната, така и от чужбина. Таргета на списанието са активните хора (18-40 години), които се интересуват от музикални събития и градския начин на живот.

Lifestyle

Защо гримът е суперсилата на Никол Бойчева?

MIKA

публикувано

на

от

Защо гримът е суперсилата на Никол Бойчева? 27

снимка: ПР

Младост, красота, професионализъм, отдаденост, страст – това са само част от думите, с които можем да определим младата гримьорка, Никол Бойчева. С открит интерес наблюдаваме снимките в нейната медия – красива дама със съвършен грим, изпипан до последния детайл и широка усмивка, грееща на лицето ѝ.

Никол е втора година студент в един от най-престижните университети в България – Нов Български Университет. Как съчетава образованието с работата, какви предизвикателства среща по пътя в кариерата си и други интересни факти от професионалния ѝ живот ще разберете в следната статия.

Никол е един обикновен човек. Никога не е смятала себе си за нещо повече от другите. Тя е една много цветна личност, с изключително много интереси и мечти, както си личи от гримовете, които прави.

Създаването на NSB Beauty крие много интересна история. Самата инстаграм страница @_nsb_beauty_, е създадена в началото на първата Ковид карантина(2020г.). Тогава Никол решила да покаже публично страстта си към грима. Тъй като разполагала с много свободно време, е имала възможност да изпробва някои нови неща, както и да експериментира с многообразни визии. Така стремежът ѝ да става по-добра се усилвал с всяка следваща визия.

Опитвах се да усъвършенствам уменията си, да изпробвам нови техники и многобройни цветове. От там много хора се свързаха с мен, за да направя техния дневен или арт грим.“.

Любовта и страстта на госпожица Бойчева към грима се появили преди няколко години. Както всички нас, тя е започнала да учи как да се гримира от клипове в YouTube и статии в различни женски списания. И като всяко начало – не е било лесно и не винаги грима е изглеждал добре. Тя споделя, че чрез грима, успява да покажа себе си и колко цветна личност е. Рисуването върху лицето ѝ и експериментирането с различни визии, помага на вътрешното ѝ Аз да излезе наяве. Професионално започнала да се занимава с грим със започването на пандемията миналата година. Тогава е намерила време да преоткрие себе си и своята любов към грима.

Предизвикателствата в нейната професия не спират. Никол все още се бори с това да пробие в сферата на гримьорството, но колкото и препятствия да срещне по пътя към успеха, не смята да се отказва.

Талантът и меракът в работата на гримьора вървят ръка за ръка. Бойчева смята себе си за талантлива личност, защото се учи бързо. От дете проявява творчески заложби – рисува добре и обича да твори различни неща с ръцете си.

За талантливата гримьорка работата е удоволствие. Тя може да направи от всеки грим изкуство и да накара всеки неин клиент да се почувства специален и да получи грима, за който винаги си е мечтал, дори и по-добър. Тя е амбициозна, млада и готова за нови предизвикателства.

Продължете понататък

Lifestyle

Керана и Васко Василев в церемонията на Наградите Икар 2021

MIKA

публикувано

на

от

Керана и Васко Василев в церемонията на Наградите Икар 2021 28

снимка: ПР

За първи път заедно на сцена ще се срещнат гласът на космическото момиче Керана и виртуозната цигулка на Васко Василев

Композицията е създадена специално за събитието, което тази година под знака на 100-годишнината на Съюза на артистите, и ще бъде изпълнена на живо за първи път по време на официалната церемония по връчването на 47-мите Награди ИКАР на 11 май в Народния театър.

Идеята Керана и Васко Василев да се съберат в обща песен идва спонтанно, а  предизвикателството да работят заедно в своеобразен дует се оказва истинско вдъхновение и за двамата. „Едно“ е по текст и музика на Керана, която успя да се докаже като изключително многопластов артист не само чрез успеха на  алтернативната рок група „Керана и космонавтите“, но и чрез едноименната роля на Евита в мюзикъла на Опера Пловдив. Васко Василев пък се оказа, че е наредил целият си график по датата на церемонията и пристига буквално за няколко часа в страната.

От години с Христо Мутафчиев обсъждаме възможност да участвам в церемонията на наградите ИКАР и все не успявахме да синхронизираме дата, в която да мога. Объркването на всички графици за концерти заради пандемията се оказа добра възможност най-после да се случи тази идея и съм много щастлив, още повече, че ще споделя сцената с такъв зашеметяващ артист като Керана“, споделя Васко Василев.

Софийският театрален салон е част от Календара на културните събития на Столичната община за 2021 г., както и част от Националния културен календар и се провежда с подкрепата на Министерството на културата и Министерството на туризма. Генерален спонсор на събитието е Фабрика Ден и Нощ ООД – качествени продукти с марка „Боровец“.

Наши дългогодишни партньори са Първа инвестиционна банка, Астра-Зенека България – подкрепа за Здравния фонд на САБ, NESCAFÉ® Dolce Gusto, Филип Морис – България, Lenovo – България, Минерална вода H2O, NOUHAU Saloon, Тип Топ Куриер, Винарска изба Брестовица, Руский Стандарт, Dewer`s, Hill Clinic, Атера Дизайн; Медийни партньори: Българска национална телевизия, БГ Радио, АртАкция, ВЪПРЕКИ.com, Love Theatre.bg С подкрепата на: Театър Азарян, Национален дворец на културата,  Народен театър „Иван Вазов“, Столичен куклен театър,  Общински културен институт Дом на културата „Красно село“.

Продължете понататък

Горещо