Открийте ни и в

Култура

Легендарната писателка Джуди Блум с български превод 

MIKA

публикувано

на

Иконата на американската литература за деца Джуди Блум вече е преведена и на български език. На 6 ноември излиза първата книга от най-четената  поредица от световноизвестната авторка. „Фъстъчето е цар“ е само началото на веселите, забавни и трогателни приключения на четвъртокласника Питър Хачър и неговия малък и непоносим брат Фъстъчето. Американската писателка е сред най-популярните авторки на детска литература, а известната поредица вече е достъпна и за малчуганите в България. Заслугата за това е на издателство „Кръг“ – преводачка на историята е Зорница Христова, а великолепните илюстрации са на родната художничка, добила европейска слава, Ина Христова. По света книгата е носител на множество награди, а в читателския сайт Goodreads е оценена над 131 хиляди пъти.

Всяко дете, което притежава поне един досаден и нетърпим по-малък брат или сестра, ще симпатизира на деветгодишния Питър. Неговият най-голям проблем е двегодишното му братче – Фъстъчето. Той е цяло бедствие, машина за бели, но най-лошото е, че винаги му се разминава. Да свикне да живее с него е едно от най-големите предизвикателства за Питър. И все пак след поредица от интересни и поучителни случки с приятелите си, Фъстъчето и домашния си любимец – костенурката Слюнчо, Питър се убеждава, че Фъстъчето не е напълно лош, а родителите му го обичат толкова, колкото и малкия му брат.

Джуди Блум умее да наблюдава света около себе си с очите на творец. Това й помага да опише своя герой Питър живо и реалистично, като напомня на всички читатели какво е наистина да си четвъртокласник. Тя създава правдоподобни герои и описва света такъв, какъвто го виждат те.

„Фъстъчето е цар“ е с кратки глави, напълно подходяща за самостоятелно четене. Нейните послания ще научат младите сърца на едни от първите уроци по емпатия и безкористност, а цветните рисунки на Ина Христова ще отворят непознати врати към детското въображение.

Но книжката не е само за децата. Техните родители също ще се смеят от сърце на забавните до нелепост случки, които обаче (и мама знае най-добре!) са напълно реална част от детското ежедневие.

Джуди Блум (р. 1938) е американска писателка, посветила живота си на литературата за деца и тийнейджъри. Книгите ѝ са преведени на 32 езика и са продадени в над 85 милиона екземпляра, достигайки до читатели от няколко поколения. Богатото ѝ творчество вдъхновява много от тях, вече пораснали, да напишат свои собствени истории.

„Когато бях малък, Джуди Блум беше любимата ми писателка, а „Фъстъчето е цар“ – моята най-любима книга.“ – Джеф Кини, автор на „Дневникът на един дръндьо“

MIKA e онлайн списание за музика и лайфстайл, което отразява най-новото в музикалния свят както от страната, така и от чужбина. Таргета на списанието са активните хора (18-40 години), които се интересуват от музикални събития и градския начин на живот.

Продължете понататък
Културапреди 3 часа

Излиза “Малка история на религията” от Ричард Холоуей

Lifestyleпреди 3 часа

Представят нов документален филм за Левски в предаването „Рецепта за култура“ по БНТ 2

Културапреди 5 часа

Нова платформа събира Акико Накаяма от Япония с български артисти

Кинопреди 5 часа

“Бебе Бос: Семейни работи” с първи трейлър!

Музикапреди 5 часа

Митко Павлов в „Моят плейлист“ по БНТ 1

Музикапреди 6 часа

KISS ще изпратят 2020 с най-зрелищния концерт на годината

Културапреди 7 часа

Салман Рушди, Едгар Керет и Селя Ахава на Софийския международен литературен фестивал 2020

Културапреди 7 часа

„Долу сред вейки и кости” – втората книга от култовата поредица „Своенравните деца” вече е на пазара

Културапреди 22 часа

Джеймс Джойс през погледа на Една О’Брайън

Обществопреди 23 часа

Магазините на А1 остават отворени и при по-строгите противоепидемични мерки

Горещо