Connect with us

Събития

Легендарният Театър Младинско от Словения идва у нас за Нощта на театрите

Avatar

Публикувано

на

Proklet da e...1 scaled

снимка: ПР

Култовият спектакъл “Проклет да е предателят на отечеството” на “лошото момче” на Балканите, режисьора Оливер Фърлич, ще се играе в две поредни вечери в Топлоцентрала

Легендарният Театър Младинско от Любляна, Словения ще гостува в София като част от Нощ на Театрите. За пръв път арт инициативата в България реализира такова мащабно събитие, и то с култовия спектакъл на “лошото момче” на Балканите, режисьора Оливер Фърлич – “Проклет да е предателят на отечеството”, спечелил редица награди от най-големите театрални фестивали в цял свят. У нас той ще бъде поставен в две поредни вечери, на 22 и 23 ноември, в столичното арт-пространство „Топлоцентрала“, като специално за българската публика са подготвени субтитри.

В емблематичното си представление Фърлич третира любовта и омразата към театъра, рамката, в която той поставя под въпрос границите на артистичната и гражданската свобода, фрагменти от историята на разпадането на Югославия – едно символично пространство, обитавано от актьори, поставени пред дилеми, с които всички се сблъскваме, но за които често доброволно си затваряме очите. През годините универсалността на спектакъла се потвърждава с редица успешни представяния на големите световни фестивали. За него френският Le Figaro пише: “…всички са съгласни, че представлението ни удря силно, и то умишлено. Тези актьори вярват в силата на театъра, който свързва, просвещава, действа. В нашето разглезено общество, в което сцените са наситени с „културни продукти“ без вкус, това представление е истинско събитие“.

Спектакълът вълнува и провокира в еднаква степен както публиката в над 30 държави от 4 континента, където е гастролирал до момента, така и критиците. Още след премиерата си през 2010 г. в Любляна “Проклет да е предателят на отечеството” е желан гост на всяка световна сцена и фестивал заради това, че е “истински, ангажиран, важен, груб, политически, постдраматичен, постмодерен театър, занимаващ се с нас и с времето, в което живеем”, по думите на „Радио Београд“.

Advertisement

Proklet da e...2

снимка: ПР

Полското издание за култура Wywrota пък отбелязва, че осмиването на национализма с помощта на откровена пародия изглежда много по-лесно, отколкото ескалирането в тревога, патос. „И ако това ни разсмива, ние се смеем с натежало сърце. Елементите на гротеската в пиесата са близки до съвършенството. Подобен художествен ефект се среща рядко и изисква наистина изключителна смелост.“

Словенското издание Večer пише: „Не историческото събитие на Югославската война е в основата на тази силна и блестяща пиеса, в която цинично се споменава югославският политически театър и неговите герои, а присъствието на политическия проблем днес: готовността за зверства остава, трябва само да се натисне правилното копче. Затова бързайте към театъра, който отново е политически, вълнуващ и възпитателен. В края на спектакъла след това отново ще размените съюзнически погледи, пречистени от сълзи и смях.“

“Проклет да е предателят на отечеството” ще се играе за първи път на българска сцена на 22 и 23 ноември, от 19:30 ч. в Зала 1 на РЦСИ Топлоцентрала. Билети за представлението може да се закупят онлайн: https://urboapp.com/bg/e11128-who-did-it

Гостуването на представлението в България се осъществява от РКЦИ Топлоцентрала, Таймлайн Продакшънс и Фондация  Асоциация Информбюро с финансовата подкрепа на Министерството на културата, Национален фонд култура по ПРОГРАМА ЗА ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ И РАЗВИТИЕ НА ЧАСТНИ КУЛТУРНИ ОРГАНИЗАЦИИ.

Advertisement

НОЩ НА ТЕАТРИТЕ съвместно с РЦСИ ТОПЛОЦЕНТРАЛА представят: Театър Словенско Младинско / Slovensko mladinsko gledališče Проклет да е предателят на отечеството!

Творчески екип:

Режисьор: Оливер Фърлич

Драматургия: Борут Шепарович, Томаж Топоришич

Сценография и костюми, подбор на музика: Оливер Фърлич

Advertisement

Асистент-режисьор и консултант по движенията: Матиаж Фарич

Звуков дизайн: Силво Жупанчич

Дизайн на осветлението: проф: Оливер Фърлич, Томаж Щруцл

Ръководство на продукцията: Тина Малич

Сценичен мениджър: Урша Черв / Лиъм Хлед

Advertisement

Превод от сръбски/английски/словенски: Стефан А. Щерев

Субтитри: Timeline Productions

С участието на: Примож Безяк, Олга Град, Урош Каурин, Борис Кос, Урош Мачек, Драга Поточняк, Матей Речер, Романа Шалехар, Дарио Варга, Матия Вастл

Slovensko mladinsko gledališče – което в буквален превод означава Словенски младежки театър – Младински театър. Той носи своята история в името си. И в същото време я надминава.

МЛАДИНСКО. За или на младежта. Театърът е създаден през 1955 г. като първия професионален театър за деца и младежи в Словения. През първите двадесет и пет години той твори за тях. Но никога не е подценявал младата си публика. Още от самото начало той се занимава с тежки теми като Холокоста, съзряването, любовта по време на революция … А около 1980 г. направи нова крачка и съзнателно разшири програмата си, в която свърза – и продължава да свързва – политическата критика и провокативността с новаторски перформативни процедури и свежа поетика, за да привлече публиката от всички възрасти. МЛАДИНСКО НЕ Е САМО ЗА МЛАДИТЕ.

Advertisement

СЛОВЕНСКИ. Домът на Младинско е в Любляна. Къщата, в която замисляме, създаваме, учим, играем, е тук. И все пак ние сме организъм в постоянно движение, тъй като значителна част от представленията ни се играят на турнета. Още от самото начало в Словения и (тогавашна) Югославия, но поне от началото на 80-те години на миналия век, ние сме здраво вписани в театралния пейзаж на Европа, а от 90-те години на миналия век – и на Южна Америка и други континенти. В повече от четиридесет страни по света нашият многофункционален ансамбъл, способен на необикновени трансформации, е оставил незаличими впечатления, тъй като е пълен с актьори, които могат да се справят с музика, хореография или психологически предизвикателства и не се подчиняват на йерархия или звездна система, а се подкрепят взаимно, за да се превърнат в едно добре настроено цяло. МЛАДИНСКО НЕ Е САМО СЛОВЕНСКО.

ТЕАТЪР. Ние сме театър. Но очакваме от нашите зрители нещо повече от просто „гледане“, опитваме се да ги въвлечем в диалог и да ги направим активни участници. Ние създаваме представления. Но не творим във вакуум. Критично наблюдаваме нашето общество, коментираме го и се стремим да го формираме. Младинско е театрален организъм, който се опитва да проникне в публичното пространство от сцената, така че за нас публичното пространство да се превърне в равностойно пространство за представление. МЛАДИНСКО Е НЕЩО ПОВЕЧЕ ОТ ТЕАТЪР.

Артистичен директор; Горан Иняц

Continue Reading
Advertisement