Открийте ни и в

Култура

Ленинград’42 г. в „Градът на крадците“ на Дейвид Бениоф

MIKA

публикувано

на

Ленинград'42 г. в „Градът на крадците“ на Дейвид Бениоф 26

gradut_na_kradcite_coverАмериканският писател, сценарист и телевизионен продуцент Дейвид Бениоф, известен като един от създателите на сериала „Игра на тронове“ (заедно с Даниел Вайс), е роден в семейство с руско-еврейски и германо-еврейски корени. Може би този микс от култури и семейни спомени от Втората световна война го подтикват да напише впечатляващия роман „Градът на крадците“, в който по време на обсадата на Ленинград (дн. Санкт-Петербург) момчета стават мъже, партизани дебнат в периферията, немски офицери играят шах, когато не убиват, канибали бродят по улиците…

Лев Бениов е 17-годишен руски евреин, слаб и неуверен в себе си. Неговият баща – известен поет – е изчезнал, отведен от съветската тайна полиция. Майка му и сестра му напускат Ленинград, в който по това време властват смразяващата зима и свирепият глад, а населението е изправено на ръба на оцеляването. Лев плячкосва тялото на паднал немски парашутист, за което е арестуван с обвинение в мародерство. В затвора той дели килия с 20-годишния казак Коля Власов – красив, харизматичен, самоуверен и словоохотлив младеж, арестуван за дезертьорство. И двамата са осъдени на смърт. В този момент се случва неочакваното – полковник Гречко от НКВД предлага необикновена сделка на двете момчета: те имат пет дни, за да намерят дванайсет яйца за сватбената торта на дъщеря му; ако успеят – печелят свободата си, ако не – ще бъдат разстреляни. Но в обсадения град това е невъзможна задача… Така започва необикновеното приключение на Лев и Коля – в търсенето на дванайсетте яйца сред хаоса, беззаконието, ужаса и глада в град, в който се срещат дори канибали. Момчетата напускат пределите му и попадат отвъд вражеската линия, където се сблъскват с множество ужасяващи изпитания, които ще допринесат за израстването на двете момчета, които постепенно стават мъже.
А до какво води срещата на Лев и Коля с руските партизани; защо е толкова важна партията шах между Лев и ужасяващия германски офицер; ще успеят ли двамата приятели в своята мисия…
Това са само част от въпросите в спиращия дъха роман на Бениоф.

„Градът на крадците“ е епична одисея за преживяването на ужасите на войната, за силата на приятелството, за израстването. Това е забавна и същевременно тъжна книга, която поставя общочовешки въпроси и търси техните отговори.

Освен с „Игра на тронове“, Бениоф е популярен в кино средите и като сценарист на филмите „Остани“, „Х-Мен началото: Върколак“, „Ловецът на хвърчила“, „Троя“. От 2006 г. е съпруг на актрисата Аманда Пийт. Автор е на романа „25-ият час“, които впоследствие е филмиран от Спайк Лий, както и на множество разкази. „Градът на крадците“ е част от жанровата поредица „Магика“, където срещаме „Бряг край мътни води“ на Джо Р. Лансдейл, „Свърталище на духове“ на Шърли Джаксън, „Малка звезда“ на Йон Линдквист, „Отвъдни очи“ на Дийн Кунц и др.

MIKA e онлайн списание за музика и лайфстайл, което отразява най-новото в музикалния свят както от страната, така и от чужбина. Таргета на списанието са активните хора (18-40 години), които се интересуват от музикални събития и градския начин на живот.

Култура

„Пустош“ от Стина Джаксън – където има вражда, следва и убийство

MIKA

публикувано

на

от

„Пустош“ от Стина Джаксън – където има вражда, следва и убийство 27

Излезе „Пустош“ от шведската авторка Стина Джаксън, носител на наградата на Шведската академия на писателите криминалисти, връчена за бестселъровия ѝ роман „Сребърният път“.

По книжарниците излезе „Пустош“ от шведската авторка Стина Джаксън – нов роман след бестселъра „Сребърният път“. Наградена за най-добър роман от Шведската академия на писателите криминалисти през 2018 г., Стина Джаксън посвещава новата си книга на забравените тайни, опасните разкрития и силата на семейството.

Йодесмарк е отдалечено и забравено от бога малко градче в северна Швеция. От години жителите му постепенно го напускат и никога не се връщат. Но Лив Бьорнлунд е прекарала целия си живот там. Младата жена живее в порутена стара къща със сина си тийнейджър Симон и застаряващия си баща Видар.

Семейството няма близки или приятели, живее усамотено и тихо, a oколо тях витае някаква мистерия. Защо Лив никога не е напуснала умиращата ледена пустош? Защо работи нощни смени на малка бензиностанция, вместо да изгради нов живот другаде? Кой точно е бащата на Симон? Слуховете ги преследват на всяка крачка.

Говори се, че Видар е богат като крал. Под къщата е заровено цяло състояние, което Лив ще наследи, когато баща ѝ почине. Но Видар си е създал достатъчно врагове през годините, а митовете за баснословното му богатство правят семейството лесна мишена.

Горите шептят от тайнствени звуци, снегът удавя писъците, къщите крият човешката вина, а градчето никога не проговаря. А където има вражда, следва и убийство.

Трилърът „Пустош“ от бестселъровата авторка Стина Джаксън разказва за клаустрофобията на малкия град и неразрушимите връзки, които създаваме с места или хора. С безпогрешен усет за нарастващото напрежение „Пустош“ ни запраща в сърцето на мрака на скандинавския ноар.

Стина Джаксън е изключителна в обрисуването на суровата скандинавска природа – и тази навън, и тази вътре в хората. Нейните романи те отвеждат в наистина тъмни кътчета, откъдето не знаеш дали ще се завърнеш, или ще останеш завинаги там.“

Фредрик Бакман, автор на „Човек на име Уве“, „Бьорнстад“, „Тревожни хора“ и др.

Продължете понататък

Култура

Бягството към себе си в „Годината на бягствата” от носителя на Европейската награда за литература Санджив Сахота

MIKA

публикувано

на

от

Бягството към себе си в „Годината на бягствата” от носителя на Европейската награда за литература Санджив Сахота 28

Невероятно амбициозен и безкрайно човечен литературен епос се появи на българския книжен пазар благодарение на издателство ICU. „Годината на бягствата” носи на своя автор – британския писател с индийски корени Санджив Сахота – Европейската награда за литература 2017, става финалист за Man Booker през 2015 г. и е обявен за книга на годината от Washington Post и Boston Globe. Световноизвестният писател Салман Рушди пък казва за романа: „Можете само да се оставите – с наслада – на неговото въздействие.“. И действително – силни емоции и съпреживяване очакват всеки, който поеме на пътешествие заедно с четиримата главни герои.

„Годината на бягствата“ се разгръща в рамките на една разтърсваща година, в която пътищата на Автар, Рандип, Точи и Нариндер се пресичат и преплитат необратимо. И четиримата носят непосилно тежко бреме и търсят спасение. Спасението е винаги отвъд тяхната родина, тяхната каста, отвъд техните възможности, отвъд тях самите. Обречени да бягат от всичко това, те търсят своето място в света. Чувството за дълг и срам обаче ги държи в окови, от които не е така лесно да се освободиш.

„Красотата на нашето съвремие е, че не си прикован към едно-единствено място – възможно е да „принадлежиш“ на няколко различни места и към няколко различни групи едновременно. Те просто добавят нов аспект към личността ти“, казва Сахота в свое интервю.

Темата за принадлежността и търсенето на идентичност е ключова в романа. Той ни разкрива страданието, което емигрантският живот носи. Книги като тази не само ни правят по-добри хора, те ни предлагат да надзърнем в светове, които трудно бихме открили по друг начин. Авторът събира своите истории „от улицата” и макар творбата му да е художествена, тя носи автентичността на действително случили се съдби, някои от тях трагични.

Читателите неусетно ще преминат през една шеметна и динамична година и след последната страница няма да са същите. Защото именно това е силата на истински добрите истории.

Санджив Сахота е роден през 1981 година в Дарби, Великобритания. Потомък на имигранти от Индия, преселили се на Острова през 60-те. Следва математика в лондонския Импириъл Колидж, но точните науки не са неговият път. Първия си роман, „Среднощни деца“ от Салман Рушди, прочита осемнайсетгодишен и оттогава Рушди се превръща в негово вдъхновение – не само като читател, но и като писател.

Дебютният роман на Сахота „Наши са улиците“ (Ours Are The Streets) излиза през 2011 г. Observer го нарича „безспорно изключителен“, а Times определя книгата като „дълбоко морално произведение, интелигентно и въздействащо“. Вторият му роман „Годината на бягствата“ (2015) печели награда „Анкор“ за най-добър втори роман, Европейската награда за литература (2017) и попада в краткия списък за наградата „Ман Букър“. През 2013 г. Сахота влиза в списъка на двайсетимата най-добри млади писатели на сп. „Гранта“. През 2018 г. е избран за член на Кралското литературно дружество в рамките на инициативата „40 автори под 40 години“.
От 2019 г. Сахота преподава творческо писане в Дърамския университет.

Превод от английски: Надежда Розова
Редактор: Невена Дишлиева-Кръстева
Коректор: Мария Венедикова
Дизайн на корицата: Люба Халева
Оформление: Асен Илиев

Продължете понататък

Горещо