Connect with us

Култура

„Леонс и Лена“ от Бюхнер открива новата година в Yalta Art Room 

Avatar

Публикувано

на

плакат: Христо Христов

Класиката в модерен прочит пресъздава режисьорът Боян Крачолов

Сдружение „Конклав“ и Yalta Art Room откриват своята 2023 с премиерата на спектакъла „Леонс и Лена“ от Георг Бюхнер. Тя ще се състои на 7 и 8 януари от 19,30ч. на сцената на пространството за младо изкуство. Млад е екипът – Боян Крачолов, режисьор, който прави изцяло собствен и различен прочит на текста. В ролите на Леонс и Лена – Димитър Крумов и Симона Здравкова и останалата част от екипа – Васил Дуев-Тайг, Галя Костадинова, Иван Николов и Деница Димитрова, актьори, Никол Трендафилова, костюмограф и Явор Милчев, композитор. Преводът на вечната класика е на Ирина Илиева.

Сайт-спесифик спектакълът на сдружение „Конклав“ в YALTA ART ROOM

разказва един от най-хубавите и изключителни текстове, пълни с вечни истини и ирония на живота, писан още през 1836г. Темата му е насочена към човека, загубил интерес за съществуване и безпътието му. В ролите се превъплъщават едни от най-добрите млади независими артисти в България. Режисьорското решение е интересно и нестандартно не само за образите, а и за разположението на самото сценично простанство, което ограничава капацитетът на публиката.

Advertisement

Ето какво допълни режисьорът Боян Крачолов за спектакъла:

„Леонс и Лена“ представлява своеобразен лакмус, с който да се осветят настоящите човешки проблематики. Би могло, може би, да се твърди, че всяко поколение има своите Леонс и Лена.

Макар често припознаван като приказно-фееричен (и комичен) текст, той всъщност носи съвсем друго усещане. Ако за секунда погледнем отвъд първосигналните наив и игровост на пиесата, ако за малко я сводим с актуалната реалност, а не я полагаме в някакъв имагинерен, абстрактно-захаросан контекст, то пред нас ще се разкрие агонизиращия образ на кралство в необратима политическа криза. На несъзрели управници, чиято основна цел е абдикацията от управление. На властимащи, бягащи от реалността чрез конструирането на някаква псевдо-метафизика. На умора от властта, копнееща само за едно – за собствената си смърт.

Смразяваща е интуицията на Бюхнер за подобна ситуация. Защото, във време на такава криза, в което всички бягат от властта, тя ще дойде в ръцете на онзи, който я иска. Дори това да е кралският шут. А такова време, струва ми се, не е време за смях.“

„Ако нещо може да помогне в наше време, това е насилието… Младите биват упреквани, че употребяват насилие. Но не сме ли в постоянно състояние на насилие? Тъй като сме родени и отраснали в затвор, вече не забелязваме, че сме заседнали в килия, с вериги на ръцете и краката ни и кърпи в устите ни. Какво наричаме законна държава? Закон, който превръща огромни маси от хора в добитък, за да задоволи престорените нужди на едно незначително и упадъчно малцинство? И този закон, подкрепян от груба военна сила и глупавите интриги на агентите му, този закон е една вечна, недодялана сила, която атакува справедливостта и здравия разум. И аз ще се боря срещу него устно и физически навсякъде, където мога.“

Advertisement

Георг Бюхнер, 05 април 1833 г.

Георг Бюхнер е роден на 17 октомври 1813 и умира от тиф на 19 февруари 1837 само на 23-годишна възраст. Бюхнер учи медицина в Страсбург и Гисен, също така участва в революционно републиканско движение.
За краткия си живот Георг Бюхнер е автор на четири пиеси, сред които „Смъртта на Дантон”, „Войцек”, „Леонс и Лена”. Интересна е съдбата на четвъртата пиеса на Бюхнер, която е изгорена. И днес текстовете му продължават да са неизменна част от репертоара в най-добрите театри в Европа. Бюхнер е един от драматурзите, които прехвърлят своеобразен мост от периода на Романтизма към Модернизма.

На 20 и 21 януари т.г. в Дойчес театър-Берлин, „Леонс и Лена“ има също своя премиера с млад екип под режисурата на Улрик Раше.

„Леонс и Лена“

от Георг Бюхнер

Advertisement

режисьор: Боян Крачолов

превод: Ирина Илиева

музика: Явор Милчев

плакат: Христо Христов

Участват актьорите: Васил Дуев-Тайг, Галя Костадинова, Деница Даринова, Димитър Крумов, Иван Николов, Симона Здравкова

Advertisement