Открийте ни и в

Литература

“Лечебните гъби” – ново книжно заглавие на български

публикувано

на

"Лечебните гъби" - ново книжно заглавие на български 137

Живеем във време, в което здравните последствия от съвременното ни ежедневие, белязано от бързане, стрес и сетивно пресищане, все повече излизат на преден план. Лошият начин на живот и неправилното хранене вече се смятат за спусък на т. нар. „болести на цивилизацията”, чийто брой расте. Със същата скорост расте обаче и недоволството от западната класическа медицина, която очевидно не може да предложи трайни стратегии за проблеми като рак, диабет, ревматизъм, артрит, алергии и др. и подходящи медикаменти без сериозни странични ефекти. В отговор все повече хора изпитват нуждата да вземат благополучието си в свои ръце и търсят начини да запазят и подобрят здравето и кондицията си.

Ето защо съвсем не е странно, че натуропатията днес изживява такова сензационно завръщане. Според съвременните анкети тенденцията за алтернативни методи на лечение от години твърдо не намалява. Хората започнаха да се отнасят с по-голямо внимание и към храната си. В САЩ възникна концепцията за т. нар. „фънкшънал фууд” или концепцията за функционалните хранителни продукти, изградена върху храните с медицинско въздействие. Това роди новата наука functional food science.

За разлика от обикновената медицина, фокусирана най-вече върху третирането на болести и борба със симптомите, тук става въпрос за това да запазим доброто си здраве – значи да възстановим равновесието в системата, наречена човек, да се задържим в тази позиция и да редуцираме предпоставките за развитие на заболяванията.

Един ярък пример в това отношение са гъбите, за които днес всички говорят. Много отдавна се знае за някои техни медицински и витализиращи свойства. Но чак в последно време всъщност се осъзна колко ценни са те като здравословна храна и реален източник на биологично активни субстанции с лекарствено действие! Гъбите предлагат превъзходен хранителен профил, те са бедни на калории, но богати на протеини и баластни вещества, съдържат всичките осем есенциални аминокиселини, множество витамини и минерални вещества и отгоре на всичко съдържат в обилни количества вещества, които стимулират нашето здраве и дори могат да ни лекуват! В по-ново време те са изследвани именно в тази посока. Днес съществуват повече от 50 000 научни публикации относно лекарствените свойства на гъбите, а пазарът на хранителните добавки от гъби направо екплоадира: към днешна дата той се оценява на 18 милиарда долара.

Оказва се, че медицинските свойства на гъбите са насочени именно към най-актуалните здравословни проблеми на съвременния човек: те укрепват имунната система, понижават кръвното налягане, намаляват рисковете за сърцето и мозъка, подобряват обмяната на веществата и мазнините, лекуват алергии и непоносимости, справят се с редица хронични заболявания, потискат развитието на патогени като дори унищожават туморни клетки, действат като мощни антиоксиданти и адаптогени, подмладяват тялото и удължават живота.

Книгата на д-р Андреас Капъл и Филип Ребенсбург „Лечебните гъби” съдържа най-важните научни открития от XXI век за лекарствените свойства на гъбите. В нея са представени портрети на 22 вида от най-добре изследваните в медицинско отношение гъби – с техните специфики и начин на приложение, a библиографията на цитираните източници на изследванията и научните публикации за свойствата им обхваща над 25 страници.

В това задължително за всеки разумен човек ръководство е поднесена информация за заболяванията, с които лечебните гъби се справят, дадени са критериите за качество на продуктите на пазара, обяснени са методите на приложение и начините, по които дори в домашни условия човек може да си приготви лечебни екстракти, предложени са насоки за дозировката и накрая дори е отделено място за ентусиастите, които ще решат сами да отглеждат лечебни гъби в дома си или в градината. Органична по цялост, тази полезна книга е изградена последователно в логиката на една единствена цел – подобряването на човешкото здраве.

От излизането си оригиналното издание (2020 г.) на „Лечебните гъби” на д-р Андреас Капъл и Филип Ребенсбург държи първото място в чарта на Амазон по темата за лечебните свойства на гъбите и това съвсем не е щастлива случайност. Радващо е, че подобен труд достига до нас и на български език.

Реклама