Connect with us

Култура

Лиз Нюджънт пристига у нас

Avatar

Публикувано

на

снимка: ПР

Една от най-популярните ирландски писателки ще представи на 28 ноември най-новата си книга – „Странната Сали Дайъмънд”

Сред морето от трилъри, които категорично привличат вниманието през последните години, се открояват заглавията на Лиз Нюджънт. Романите й, преведени на 16 езика, впечатляват със задълбочените психологически портрети на героите, замесени в различни престъпления. На първо място в нейните книги не е самото разследване на тези престъпления, а начинът, по който те въздействат на всички засегнати от тях.

Още с дебютния си роман „Загадката Оливър“ Нюджънт се превръща в една от най-коментираните ирландски писателки. Критици и специалисти не престават да се възхищават на таланта й да се рови в най-мрачните кътчета на човешката природа в изграждането на образа на съвършения психопат. Това е запазена марка на Нюджънт, която винаги успява да прикове внимание от хипнотизиращото първо изречение до шокиращата последна страница. За радост на многобройните й почитатели у нас тя ще пристигне в България в края на ноември по покана на издателство „Еднорог“, за да представи най-новия си роман „Странната Сали Дайъмънд“. Премиерата на книгата ще бъде на 28 ноември в книжен център „Гринуич“.

Преди да започне своята кариера на писател, Лиз Нюджънт учи актьорско майсторство, но вместо да се изявява в театъра, обикаля света като сценичен мениджър на популярното шоу Riverdance. Впоследствие тя се завръща към първата си страст и дълги години работи за ирландското кино, театър и телевизия. Между 2003 и 2013 г. Нюджънт е сред сценаристите на популярния ирландски сериал „Fair City“. Освен това е автор на няколко радио поредици.

Advertisement

През 2014 г. излиза първият роман на Лиз „Загадката Оливър“, който незабавно започва да жъне успех сред критици и читатели. Той се изкачва до върха на класациите за бестселъри и през същата година е отличен на Ирландските литературни награди за Криминален роман на годината. „Загадката Оливър“ печели още няколко престижни награди, а през 2016 г. е номиниран за Международната литературна награда на Дъблин.

Вторият й роман – „Стаено зло“ – излиза през 2016 г. и дебютира директно на върха на класациите за бестселъри в Ирландия. Той не слиза от там в продължение на почти два месеца и остава осем месеца сред десетте най-продавани книги. За него Нюджънт печели много престижни отличия, включително втората си Ирландска награда за Криминален роман на годината. Общо четири Ирландски награди е спечелила тя за своите вече пет романа, сред които е и „Малки жестокости“. Нюджънт е удостоена и с наградата „Жена на годината“ в областта на литературата за Ирландия от списание „Татлър“ през октомври 2017 г., а през февруари 2021 г. университетът в Дъблин й връчи наградата на името на Джеймс Джойс за нейните литературни постижения.

Всяка книга на Лиз се превръща в събитие и разнася славата й по света. Компанията на Леонардо Дикаприо Appian Way откупува правата за филмиране на „Загадката Оливър“, а „Стаено зло“ предстои да бъде превърната в мини сериал. Освен че работи по своите бестселъри, Лиз Нюджънт води и семинари по писане на телевизионни сценарии, продуцира и ръководи литературни клубове и е куратор на литературното изложение на фестивала на изкуствата в Скибърийн през юли 2016 г. Тя живее в своя роден град Дъблин със съпруга си Ричард Маккълоу, музикант и звуков режисьор. Той ще я придружи при гостуването й у нас.

Continue Reading
Advertisement