Открийте ни и в

Класическа

 Лиса Джерард и GENESIS ORCHESTRA с диригент Йордан Камджалов вдигнаха на крака зала 1 на НДК

MIKA

публикувано

на

 Лиса Джерард и GENESIS ORCHESTRA с диригент Йордан Камджалов вдигнаха на крака зала 1 на НДК 31

снимка: МИКА

Лиса Джерард и GENESIS ORCHESTRA под диригенството на Йордан Камджалов подариха една вълшебна музикална вечер в НДК. С перфектна организация и озвучаване Лиса Джерард и GENESIS ORCHESTRA под диригенството на Йордан Камджалов пресъздадоха редица музикални шедьоври и потопиха публиката в един магичен свят.

Концерта бе открит с произведенията “Host of Seraphim” и “Sacrifice” на даркуейв дуото Dead Can Dance, създадено от самата Лиса Джерард. Край на първата част на концерта бе поставена от великолепното изпълнение на “Вехади” по мотиви на Петър Дънов. Музикалният шедьовър “Симфония на скръбните песни”, наричан още „Кулминация в тишината“ от диригентът-визионер Йордан Камджалов, бе гвоздеят на вечерта.

 Лиса Джерард и GENESIS ORCHESTRA с диригент Йордан Камджалов вдигнаха на крака зала 1 на НДК 32

снимка: МИКА

Създадена през 1976г. От Хенрик Гурецки, симфонията е крайъгълен камък в кариерата на създателят си, с който започва стремежът към опростяване и редуциране на музикалните изразни средства. Безспорно спечели бурните аплодисмените на публиката със своите три бавни, изящни и изключително въздействащи части. Текстът на първата част е полска молитва към Богородица, втората е послание от момиче към майка му, открито от композитора на стена на арест на Гестапо, а третата е силезийска народна песен на майка към сина й убит по време на въстание.

Музикантите бяха почетени с огромен букет цветя, предоставен от кмета на Столична Община г-жа Йорданка Фандъкова, а публиката ги подканяше на бис след бис.

Йордан Камджалов е генерален музукален директор и главен диригент на Хайделбег. Той е и до момента единственият чужденец, заемал този пост. Определен от западната преса като “истинско откритие” и “диригент с магическо въздействие”, Йордан Камджалов поема поста на артистичен директор и главен диригент на Международния български Genesis Orchestra и съставите на Музикална лаборатория за Човека, воден от убеждението си в колосалния потенциал на българския творчески гений.

Номинирата за наградата “Златен глобус” за работата си върху саундтраковете към пълнометражните филми “Али” и “Вътрешен човек”, Лиса Джерард е любимка на българската публика. През 2017 година тя реализира първия си проект с български изпълнители, а именно съвместният й албум с “Мистерия на българските гласове”, който се очаква да излезе през 2018г.

MIKA e онлайн списание за музика и лайфстайл, което отразява най-новото в музикалния свят както от страната, така и от чужбина. Таргета на списанието са активните хора (18-40 години), които се интересуват от музикални събития и градския начин на живот.

Класическа

METALLICA & SAN FRANCISCO SYMPHONY с продължение “S&M2”

MIKA

публикувано

на

от

METALLICA & SAN FRANCISCO SYMPHONY с продължение "S&M2" 33

Съвместните концерти S&M2 на Metallica и San Francisco Symphony от 6-ти и 8-ми септември, 2019 г. са исторически на много нива: с тях се случва грандиозното откриване на San Francisco Chase Center, което отново обединява бандата и Симфоничния оркестър за първи път от 1999 г. след удостоения с ГРАМИ техен общ проект – албумът S&M, и представят за първи път първите симфонични версии на оригинални песни, написани и издадени след това.

Разпродадените концерти се радват на 40,000 фенове от близо 70 страни, както и на изключително медийно внимание. Rolling Stone: “групата доказа, че всичко е възможно”; Variety: “атмосфера, пълна с вълнение”; Mercury News: “концерт, за който феновете ще говорят десетилетия напред”; Consequence of Sound:“истински празник на Metallica и тяхната музикална доблест.” 

На 28-ми август, емоцията от концертите S&M2 ще бъде овековечена в албума на Metallica и San Francisco Symphony: S&M2. Изданието S&M2 ще излезе в разнообразни формати – от дигитална версия във всички водещи стрийминг платформи, до 4LP, 2CD, DVD и Blu-ray, лимитирани цветни винили 4LP + 2CD + Blu-ray Deluxe Box с включени ноти, китарни листове, плакати и много други ексклузивни материали. С този дългоочкван релийз, емоцията, наречена S&M2, може да бъде напълно преживяна и от тези, които не са успяли да присъстват на онези 2 незабравими вечери в Chase Center.

S&M2 е забележителен проект в дискографията на Metallica, и в музикален, и във визуален аспект. Продуциран от Greg Fidelman заедно с James Hetfield и Lars Ulrich, концертният албум S&M2 улавя повече от 2 часа и половина, в които James, Lars, Kirk Hammett и Robert Trujillo обединяват сили с близо 80 музиканти от Симфоничния оркестър на Сан Франциско, под ръководството на легендарния музикален директор на оркестъра Michael Tilson Thomas и диригента Edwin Outwater. Концертният филм излиза в чисто нов вариант, дело на Joe Hutching (Through The Never), и аудио-визуалната продукция е пренесена на друго ниво след октомври, 2019-та с над 3,700 кино прожекции в цял свят.

METALLICA & SAN FRANCISCO SYMPHONY с продължение "S&M2" 34

Фотокредит: Brett Murray

Албумът S&M2 от днес е наличен за предварителни поръчки, предшестван от S&M2 версиите на “All Within My Hands” и “Nothing Else Matters,” достъпни за стрийминг и даунлоуд в дигиталните платформи.

Продължете понататък

Класическа

Сузана Клинчарова с концерт в залата на ЮНЕСКО в Париж

MIKA

публикувано

на

от

Сузана Клинчарова с концерт в залата на ЮНЕСКО в Париж 35

Снимка на проф. Клинчарова: Косьо Хаджигенчев

Почетният професор на Нов български университет и известна арфистка Сузана Клинчарова ще представи концерт в залата на ЮНЕСКО в Париж. Концертът със заглавие „Ангелско присъствие“ е съвместна инициатива между Нов български университет и Национален исторически музей. Престижното музикално събитие ще се състои на 16-ти декември в залата на ЮНЕСКО в Париж под диригентството на Мартин Георгиев и с Академичния оркестър „Камерата орфика“ на НБУ.

Проектът има за цел да създаде една синкретична форма, която да постави акцент върху уникалното сътрудничество между различните департаменти в НБУ в случая департамент „Музика“, департамент „Кино, реклама и шоубизнес“ и департамент „Антропология“. Концертът ще бъде придружен от изложба за Боянската църква, създадена от доц. д-р Васил Гарнизов – антрополог и член на Настоятелството в НБУ.

Част от концерта ще бъде и кратък документален филм-импресия, създаден от проф. Людмил Христов и неговия екип. На концерта в Париж ще се състои френска премиера на пиеса за арфа и струнен оркестър от доц. д-р Георги Арнаудов. Програмата включва и творби на Клод Дебюси, Албер Русел,  Марин Големинов, Марсел Турние, Стефан Икономов и Мартин Георгиев.

Концертът, изложбата и документалната импресия отбелязват 760 години от обновяването на Боянската църква от севастократор Калоян, 40 години от включването на паметника в Списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО и 140-ата годишнина на френско българските дипломатически отношения.

Сузана Клинчарова е музикант със световна слава и професор по арфа в консерваторията в Ньои, Париж. Води ежегоден майсторски клас по арфа в НБУ от 2010 година. Разностранната международна концертна дейност на професор Kлинчарова я отвежда до най-известните световни сцени: Карнеги Хол, Симфони Спейс, Гаво, Радио Франс, Токио Бунка Кайкан, RAI, Бозар. Тя е солист на оркестри от световна величина. Звукозаписната й дейност я нарежда между арфистите с най-богата дискография. Нейни изпълнения, интервюта и късометражни филми са включени в колекцията на BNF (Националната библиотека на Франция), както и в архивите на INA (Националния Институт за аудиовизия във Франция). Записите й са част от Златния фонд на БНР и се съхраняват в архива на БНТ.  Най-новият й албум „Класически шедьоври“ е реализиран със съдействието на Sony Classical.

Проектът е реализиран със съдействието на Централен фонд за стратегическо развитие към Настоятелството на НБУ, Министерство на външните работи, Посолството на България във Франция, Фондация Минко Балкански, Национален исторически музей и филиал Боянска църква.

Продължете понататък

Горещо