Открийте ни и в

Култура

Литературни „сиамски близнаци“ създават 105 любовни бестселъра

MIKA

публикувано

на

Издателство „Милениум“ ви представя един от най-обичаните и търсени френски романи, който е вълнувал поколения почитателки на любовните драми – „Между две души“ на Марион Дели – казано по-точно на френските писатели Жана-Мари-Анриет и Фредерик-Анри-Жозеф Петижан де ла Розиер. Книгата е част от златната любовна колекция „Под знака на любовта“. На голям читателски интерес вече се радва „Шейхът“ – романът, който излезе под  №1 в галерията от любовни истории.

Особено интересна, също като роман, е съдбата на авторите на „Между две души“. Те са брат и сестра, родени само с една година разлика, които се превръщат в нещо като литературни „сиамски близнаци“. Жана е с разбито сърце след силна младежка любов и решава да обърне завинаги гръб на мъжете. От рано започва тайно да излива емоциите си на белия лист. Фредерик получава инсулт в началото на 30-те си години и сяда в инвалидна количка. Принуден е да изостави успешната си адвокатска кариера и започва да сътрудничи на сестра си в литературната й дейност. Двамата пишат и публикуват романи под общия псевдоним Марион Дели. Мистерията кой стои зад нежното женско име е разкрита чак след смъртта на семейството.

Специалитетът на Жана де ла Розиер са любовните истории, а брат й изгражда сюжети в приключенския жанр. Той участва в тандема и с успешно, по адвокатски, сключени договори с издателства. Написват общо 105 книги, много от които стават бестселъри между 1910 и 1960 г. във Франция и Европа.

Критиците не са особено ласкави към тези произведения, намират ги за еднотипни. Главният персонаж най-често е мъж с тежък емоционален багаж, който се държи студено към нежния пол, но девица с добро сърце успява да пробуди емоциите му. Зад фасадата на чар, интелект и аристократизъм, героят крие сърце, което просто е забравило да обича. Читателките се влюбват лудо в тези студени типажи, които след множество перипетии и душевни терзания се превръщат в страстни и грижовни съпрузи.

В премиерния роман „Между две души“ трийсетгодишният маркиз Ален дьо Гилиак – парижанин, историк, академик, писател, изследовател, музикант е на гребена на вълната. Красавец и вдовец, той е ухажван от първите дами от висшето общество, но неприятните спомени от брака му и неговият егоцентризъм го карат да бяга от възможността за истинска връзка. Ален решава да се ожени отново само за да осигури майка на невръстната си дъщеря, към която почти не изпитва бащински чувства. Подходяща кандидатка се оказва Валдере дьо Ноклар – 18-годишна скромна девойка от обедняло благородно семейство, която се бори с живота без да се оплаква. Валдере, приема този брак без особени очаквания, за да бъде в подкрепа на близките си. С нежност и внимание тя печели първо любовта на заварената си дъщеричка. Доброто й сърце не може да понесе и гледката на малкото негърче-слуга, което Дьо Гилиак третира като домашен любимец – води го на каишка и го оставя да спи свито на кравай под бюрото си. Младата жена се изправя срещу интригите на лукава ухажорка на мъжа си и срещу клеветите на свекърва си, която иска да прогони недостойната, според нея, снаха.

Дали прекрасната, невинна Валдере ще изживее съдбата на Пепеляшка? Дали ще се откъсне от ролята на низвергната домакиня и ще се превърне в бляскава светска маркиза? Дали ще разтопи сърцето на мъжа си? Марион Дели претворява с дълбок психологизъм любовния диалог, който се води и без думи „между две души“.

MIKA e онлайн списание за музика и лайфстайл, което отразява най-новото в музикалния свят както от страната, така и от чужбина. Таргета на списанието са активните хора (18-40 години), които се интересуват от музикални събития и градския начин на живот.

Реклама BECA

Култура

„Разгневеният бог“ от Л. Дж. Шен – любовта в изкуството и изкуството на любовта

MIKA

публикувано

на

от

Нова книга от Л. Дж. Шен проследява историята на една гневна и невъзможна, но същевременно страстна и неизбежна любов.

По книжарниците вече можете да откриете „Разгневеният бог“ от Л. Дж. Шен („Крадецът на целувки“, „В случай на чудо“, „Спароу“) – трета част от трилогията „Ол Сейнтс“, която започна с „Красиво безразсъдство“ и продължи с „Раненият рицар“. Двама герои, които вече бегло познаваме от предишните две книги – мистериозният и мрачен Вон Спенсър и талантливата Ленора Асталис – най-накрая излизат от сенките, за да разкажат собствената си пламенна и оцветена в кървави краски история.

Всяко момиче в „Ол Сейнтс“ познава Вон Спенсър. Красавецът, който дружи с Найт Коул и с никого друг. Недостъпният принц, който се забива с различно момиче всеки уикенд и често е готов да остави нечий нос разкървавен по пътя. А сега е най-обещаващият студент на гениалния художник и изкуствовед Асталис, директор на академията за бъдещи творци.

Но Вон има тъмна тайна – момичетата не го вълнуват. Не сексуално – в крайна сметка това са просто нужди, които той задоволява. Никоя не е успявала да пробие бронята и да достигне до кухото място, където би трябвало да е сърцето му.

Или почти никоя. И когато тя се появява, съдбата си отмъщава за всички разбити сърца, които Вон е оставил по пътя си.

Ленора е негова състудентка. Скулпторка, която дори не осъзнава размерите на собствения си талант. Свободна и неудържима. Негов съперник. Дъщеря на ментора му. И най-големият му враг.

Както художниците знаят, когато смесваш масло с вода, резултатът е несполучлива трагедия. Всички момичета, които Вон е срещал досега, са били като спокойно езеро. Но Ленора е огън. А когато хвърлиш запалена клечка в маслото, околните е най-добре да се скрият някъде, за да не бъдат наранени.

„Разгневеният бог“ от Л. Дж. Шен слага край на една от най-популярните ѝ и обичани поредици по цял свят. От срещата на две счупени души, които търсят изцеление в „Красиво безразсъдство“, през кротката нежност на „Раненият рицар“, „Разгневеният бог“ отвежда читателя в най-мрачната и неочаквана посока досега.

Продължете понататък

Кино

Документален филм за Ботев представя неизвестни факти за великия българин

MIKA

публикувано

на

от

снимка: ПР

В средата на месец февруари 2021 г. се очаква да излезе новият филм за един от най-великите българи – Христо Ботев.

„Ботев – отвъд понятното“ е документален филм, в който се представят неизвестни за живота на Христо Ботев факти. В него се дава гласност на факти, които са свързани с неговата поезия, публицистика и дейност на революционер.

Създателите на филма са се постарали да открият достоверна информация за това кой е истинският Ботев. Те доказват, че Христо Ботев и капитан Дагоберт Енглендер не само са се познавали, но и са участвали заедно в акцията „Радецки – Козлодуйски бряг“.

Ботев е признат още и за европейски връх за своето творчество в литературата от Парижкият университет, известен още като „Сорбоната“, а със златни букви бива увековечен в книга, разположена в частната колекция на университета.

Във филма в ролята на Христо Ботев се превъплащава Иван Тренев, а образът на капитан Дагоберт Енглендер е представен от Методи Асов. Ася Мерджанова изиграва майката на Ботев, а  Киро Тулешков е изигран от Йонко Димитров. Актьорският състав е събран от родолюбиви българи, които припознават мисията да познаваме своята история, за да имаме едно по-устойчиво бъдеще като нация.

Филмът е заснет в различни локации в градовете Козлодуй, Сливен и Карлово.

„Целта е чрез този документален филм да покажем най-накрая истината за световното признание на Ботев като поет и революционер, да премахнем  някои измислени митове, които дегероизират Ботев.“ – споделят от екипа за своите мотиви да създадат документалния филм.

Режисьор на „Ботев – отвъд понятното“  е Ивалина Василева, оператор е Чарли Джиров, а сценарият е написан от Иван Тренев с помощта на продуценти от радио „ Гама“ – Видин.

Освен всеотдайният труд на целия екип, документалният филм не би могъл да бъде факт без подкрепата и съдействието на редица българи, които припознават мисията на филма.

Продължете понататък

Горещо