Connect with us

Култура

Литературни „сиамски близнаци“ създават 105 любовни бестселъра

Avatar

Публикувано

на

660 f44f0544771b367858d1a162028239ca

Издателство „Милениум“ ви представя един от най-обичаните и търсени френски романи, който е вълнувал поколения почитателки на любовните драми – „Между две души“ на Марион Дели – казано по-точно на френските писатели Жана-Мари-Анриет и Фредерик-Анри-Жозеф Петижан де ла Розиер. Книгата е част от златната любовна колекция „Под знака на любовта“. На голям читателски интерес вече се радва „Шейхът“ – романът, който излезе под  №1 в галерията от любовни истории.

Особено интересна, също като роман, е съдбата на авторите на „Между две души“. Те са брат и сестра, родени само с една година разлика, които се превръщат в нещо като литературни „сиамски близнаци“. Жана е с разбито сърце след силна младежка любов и решава да обърне завинаги гръб на мъжете. От рано започва тайно да излива емоциите си на белия лист. Фредерик получава инсулт в началото на 30-те си години и сяда в инвалидна количка. Принуден е да изостави успешната си адвокатска кариера и започва да сътрудничи на сестра си в литературната й дейност. Двамата пишат и публикуват романи под общия псевдоним Марион Дели. Мистерията кой стои зад нежното женско име е разкрита чак след смъртта на семейството.

Специалитетът на Жана де ла Розиер са любовните истории, а брат й изгражда сюжети в приключенския жанр. Той участва в тандема и с успешно, по адвокатски, сключени договори с издателства. Написват общо 105 книги, много от които стават бестселъри между 1910 и 1960 г. във Франция и Европа.

Критиците не са особено ласкави към тези произведения, намират ги за еднотипни. Главният персонаж най-често е мъж с тежък емоционален багаж, който се държи студено към нежния пол, но девица с добро сърце успява да пробуди емоциите му. Зад фасадата на чар, интелект и аристократизъм, героят крие сърце, което просто е забравило да обича. Читателките се влюбват лудо в тези студени типажи, които след множество перипетии и душевни терзания се превръщат в страстни и грижовни съпрузи.

В премиерния роман „Между две души“ трийсетгодишният маркиз Ален дьо Гилиак – парижанин, историк, академик, писател, изследовател, музикант е на гребена на вълната. Красавец и вдовец, той е ухажван от първите дами от висшето общество, но неприятните спомени от брака му и неговият егоцентризъм го карат да бяга от възможността за истинска връзка. Ален решава да се ожени отново само за да осигури майка на невръстната си дъщеря, към която почти не изпитва бащински чувства. Подходяща кандидатка се оказва Валдере дьо Ноклар – 18-годишна скромна девойка от обедняло благородно семейство, която се бори с живота без да се оплаква. Валдере, приема този брак без особени очаквания, за да бъде в подкрепа на близките си. С нежност и внимание тя печели първо любовта на заварената си дъщеричка. Доброто й сърце не може да понесе и гледката на малкото негърче-слуга, което Дьо Гилиак третира като домашен любимец – води го на каишка и го оставя да спи свито на кравай под бюрото си. Младата жена се изправя срещу интригите на лукава ухажорка на мъжа си и срещу клеветите на свекърва си, която иска да прогони недостойната, според нея, снаха.

Advertisement

Дали прекрасната, невинна Валдере ще изживее съдбата на Пепеляшка? Дали ще се откъсне от ролята на низвергната домакиня и ще се превърне в бляскава светска маркиза? Дали ще разтопи сърцето на мъжа си? Марион Дели претворява с дълбок психологизъм любовния диалог, който се води и без думи „между две души“.

Continue Reading
Advertisement