Connect with us

Джаз

Лондонска джаз инвазия в априлските концерти на Stretch, Comet City и Alarma Punk Jazz

Avatar

Публикувано

на

Copy of scan494 scaled

снимка: ПР

Музиканти от The Comet Is Coming и Theon Cross band водят нови проекти за концерти в София и Пловдив по покана на родните совалки за нова културна музика Comet City, Stretch и Аларма Пънк Джаз 

Преди точно 11 месеца препълненият догоре Sofia Live Club аплодираше горещо един невероятен концерт с участието на кацналото от сцената на Лолапалуза космическо синт-пънк джаз трио от Лондон The Comet Is Coming. Едно лято по-късно, през септември, след може би най-силните си албум и турне, проектът на Шабака Хъчингс, Дан Ливърс и Макс Халет престана да съществува за огромна изненада на феновете си. Това се случи и с останалите проекти на Хъчингс, който се отдаде на новата си страст – флейтите – и днес го виждаме все по-често в компанията на Andre3000 – легендарният хип-хоп изпълнител от Outkast, изкачил класациите за албуми именно с изненадващото си ново поприще – дървените духови инструменти. Ливърс и Халет, обаче, остават на светлинна скорост и подготвят ремикс албума на съвместния си проект Soccer96 (гостувал у нас преди две години), а последният дори намира време и за нова албум и турне със съвсем различен проект – Coma World. Именно той ще бъде флагманът на музикалната космическата експедиция в две мисии на 11 и 12 април, наречена Sofia Space Daze.

Бетамакс, ударната свръхсила от The Comet Is Coming отново в България за Деня на космонавта (и вечерта преди него), начело на две музикални космически мисии! Coma World са Макс Халет (един от любимите брит-джаз барабанисти на България, гостувал с The Comet Is Coming, Sons of Kemet и Soccer 96) и Пит Бени от джаз-хип хоп колектива Speakers Corner Quartet. Двете горещи имена на лондонската джаз сцена идват с нов албум и нов колаборатор. Миналата година дуото се събира за записите на нов албум с, както го наричат “ритмично просветлен антиутопичен джаз”, а към тях се присъединява визуалният и звуков артист Раймонд Уонг, “свирещ” на декове. Албумът Coma Wong излезе на 6 октомври м.г. и бе представен така: “Буреносните облаци се сбират в морето, а белите коне танцуват по-шеметно отвсякога по вълните. Cоma World избират да препуснат вън от бурята, да вдигнат платната и да ускорят по вълните към незнайно какво… Очаквайте прецизен ритъм, проектиран с правилната доза безгрижие, пулсиращи звуци, потопен в дрон и бас от дълбините, избухващ под повърхността.”

И критиката не закъсня:

Advertisement

“Това е любимото ми парче напоследък… Обичам го.” – Том Рейвънскрофт, BBC 6 Music, за сингъла им Calamari

“Дръзка d’n’b афера, нервна среща на дъб и джаз експериментите в нови канали” – The Wire

Двата родни екипажа, водачи на музикалните мисии, са подбрани специално от два от най-оригиналните независими музикални лейбъли от авангарда у нас – mahorka.org и Amek Collective. Всеки от тях представя своите сектори в звездните карти на модерната независима музика – IDM, electro, ambient, drone, noise и още поне толкова от по-напредничавите интелектуално-имерсивни музикални стилове днес. Всяка една от мисиите ще включва и визуално съдържание, курирано от сайта КОСМОС БГ, като част от средствата от продажба на билети ще бъдат дарени за нуждите на вероятно най-дейната родна онлайн медия, посветена на изследването на Вселената.

В Мисия 1 (11 април, четвъртък, клуб Live & Loud) ще прелистим звездните дневници на опитните навигатори Autonomaton, Kanz и Tales from the sleeping land, до един отчели се с издания в каталога на нетлейбъла Mahorka. Със специално участие ще се включи и една от най-интересните ни поп-изпълнителки днес – LVA, чийто омагьосващ трип-хоп влиза под кожата и на най-невъзмутимия астероид.

В Мисия 2 (12 април, петък, кино “Влайкова”), ще се потопим в далечните атмосфери, завихряни от шумните звукови гравитации на двама изпълнители от дрон/ембиънт/нойз каталога на Amek Collective – още един от по-оригиналните родни лейбъли за съвременен музикален авангард. Изненадата тук е абсолютния дебют на мистериозния проект Yantar, кръстен на иконични герой от комиксите “Дъга”.

Advertisement
Continue Reading
Advertisement