Connect with us

Култура

Любимите книги и автори ни очакват от 6-и до 11-и декември на 49-ия Софийски международен панаир на книгата

Avatar

Публикувано

на

Тази година зимата мирише магично на отворена нова книга – над 150 издателства с най-доброто от годината отново ще се срещнат със своите читатели по време на 49-ия Софийски международен панаир на книгата, който ще се състои от 6-и до 11-и декември в Националния дворец на културата.

Председателят на Асоциация „Българска книга“ Десислава Алексиева ще открие официално най-мащабното литературно събитие на 6-и декември (вторник) от 11:00 ч. в Мраморно фоайе на НДК в присъствието на знакови автори, издатели преводачи, илюстратори и приятели на книгите, сред които: вицепрезидентът Илияна Йотова, столичният зам.-кмет по културата и образованието Мирослав Боршош, председателят на Съюза на българските писатели Боян Ангелов, писателите Георги Господинов, Здравка Евтимова, Захари Карабашлиев, Михаил Вешим, Стефан Цанев, Владимир Зарев, Виктор Топалов, Алек Попов, Павлина Делчева-Вежинова, Виктория Бешлийска, Красимир Димовски, Богдан Русев, Константин Трендафилов (Папи Ханс), екипите на новото списание „Дъга“ и на комикса „БИОН“, и много други. 

Още в първия ден от 14:00 до 16:00 ч. на щанда на издателство „Вижън Букс“ ще има среща с автограф с Б. Н. Добрев – автор на хумористичната фентъзи трилогия „Индор и братството на почти пълната Луна“, „Индор и сянката на страданието“ и „Индор и повелителят на Божествения мрак“. В 18:00 ч. същия ден на Сцената на културната програма започва „Внимавай върху себе си. Беседи за вниманието и дигиталната култура“, след което издателство „Паралингва“ представя православния американски роман „Икона“ от Джорджия Бригс – събрани беседи за вниманието и молитвата на проф. д-р архим. Максим Констас от Бостънския православен институт „Честният кръст“.

По същото време на щанда на издателство „Жанет 45“ ще ни очаква Теодора Тотева със своята поетична книга „На сантиметър от чудото“, в книжен център „Гринуич“ ще тече премиерата на новия роман на Неда Антонова „Елегия“ на издателска къща „Хермес“, а на щанда на „Хермес“ на среща с автограф ни кани авторът на „Любовни драскотини“ Петя Александрова. В 19:00 ч. на сцената на културната програма (ет. 4, западно крило, НДК) ще е неочакваната среща на ветераните и новото попълнение в екипа на възобновеното списание „Дъга III“ на издателство „Потайниче“, на щанда на издателство „Жанет 45“ култовият Константин Трендафилов (Папи Ханс) представя новата си стихосбирка „Имам нещо да ти кажа“.

Литературните събития на 7 декември (сряда) започват в 15:30 ч., когато на щанда на издателска къща „Хермес“ за среща с автограф ни очаква Красимир Димовски – автор на сборниците с разкази и новели „Момичето, което предсказваше миналото“ и „Ловецът на русалки“. В 16:00 ч. на щанда на издателство „Библиотека България“ е срещата с автограф с друг любим автор – Росица Каркальова с „Тъгата – домашен любимец“. Час по-късно на сцената на културната програма ни очакват украинските поетеси: Катерина Калитко, Ирина Цилик и преводача Димитър Христов, а на щанда на „Жанет 45“ феновете на Георги Господинов могат да се срещнат с него и да вземат автограф върху сборника му с разкази „Избрани истории“.

Advertisement

Час по-късно на сцената на културната програма празнуваме и 75 години издателство „Български писател“ с юбилейно представяне на нови издания, а председателят на Съюза на българските писатели Боян Ангелов ще поздрави присъстващите, екипа и феновете на издателството. От 18:00 ч. на щанда на „Вижън Букс“ се срещаме с Любомир Кючуков – автор на „Възходът на Седемте“ и „Повелителят на Времето“, книги 1 и 2 от фентъзи трилогията „Съдбата на Светлородните“. В същия час на щанда на издателска къща „Хермес“ ни очаква писателят и преводач Иван Станков с „Вечерна сватба“ и „Късна смърт“, а „Няма далечни места“ от Франко Фаджани представя издателство „Персей“. Преводачът Ваньо Петков ще разкаже за романа, увековечил спасяването на ренесансови шедьоври сред вихъра на Втората световна война.

Три събития приковават вниманието в 18:30 ч. Авторът на романа „Глина“ Виктория Бешлийска среща читателите с новата си книга „Сърце“ на щанда на издателство „Софтпрес“. Друг обичан писател Михаил Вешим ще раздава автографи на щанда на издателство „Сиела“. Повод е новият му роман „Химия на шегата“ – книга, в която се преплитат автобиографични моменти с художествения разказ. По същото време на щанда на „Жанет 45“ на среща с автограф ни кани Ивайла Александрова с „Оловна тишина. Историята на един разстрел“ (Вапцаров). Денят приключва с представяне на стихосбирката „Азбука на търпението“ на Марин Бояджиев в 19:00 ч. от издателство „Ина“ на сцената на културната програма.

В четвъртък (8 декември) от 16:00 ч. на сцената на културната програма се срещаме с фондация „Наследство на Зографската света обител“ и „Мъдростта на Православната Църква“, а на разговор ни кани Венцислав Каравълчев – преподавател в Богословския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“. По същото време на щанда на „Вижън Букс“ авторите на „Звездалан и приключението с вулкана Там“ Дарина Шопова Станчева (автор) и Петя Евлогиева (илюстратор) очакват най-малките читатели.

От 17:00 ч. на сцената на културната програма се качва Диана Саватева за премиера на лиричната творба „Капка, изпреварила дъжд“, представена от издателство „Знаци“. Половин час по-късно на щанда на „Хермес“ ще можем да вземем автографи и да поговорим с Ивинела Самуилова и Алексей Бъчев за техния „Наръчник по практическо чудослучване“, а в 18:00 ч. на сцената на културната програма акцентираме върху 300-годишнината от рождението на Паисий Хилендарски, включено в календара на ЮНЕСКО с юбилейното фототипно издание на „История славянобългарская“ с превод на съвременен български език и предговор на проф. дфн Кирил Топалов – 260 г. след написването й. Представя: „Български бестселър – Национален музей на българската книга и полиграфия“.

В същия час на щанда на „Жанет 45“ ще ни очаква мъдрата Здравка Евтимова с романа си „Резерват за хора и вълци“, за да открием, чехората са изначално съсипани от себе си“ (Елица Матеева, Лира). Също в 18:00 ч. на щанда на „Софтпрес“ ще се срещнем с Богдан Русев, който ще ни представи „Вечен град“ и „Град под обсада“ – първите книги от криминалната му поредица за Филипова и Бързаков. В същия час на щанда на издателство „Знаци“ върху новата си книга „Капка, изпреварила дъжд“ ще раздава автографи Диана Саватева, на щанда на „Сиела“ гостува Момчил Николов с новите приключения на ексцентричния Чекмо, а „Персей“ ни среща с преводачката на „Война и терпентин” от Стефан Хертмас – Анета Данчева-Манолова.

Advertisement

С дискусия „Царска България в книгите на Леа Коен“ от 19:00 ч. на сцена на културната програма приключва третият ден на панаира на книгата. Участници са авторката Леа Коен, журналистът Михаил Заимов, председателят на ОЕБ „Шалом“ проф. Александър Оскар и управителят на издателство „Ентусиаст“ Виктория Бисерова.

Петъчната програма започва в 14:00 часа на щанда на „Вижън Букс“, където ни очаква Сатанасов – автор и художник на комикса „БИОН“. В 17:00 ч. на сцената на културната програма издателство „Слънце“ представя „Чудна земя” от Марин Троянов. Художествен прочит на впечатленията на автора от  дългогодишния  му престой в Източна Африка. Час по-късно на щанда на издателство „Жанет 45“ се срещаме с Мария Донева – автор на „Мишките отиват на опера“. По същото време на сцената издателство „Мармот“ ни запознава виртуално с „Чудният нов свят“ – отвъд времето и хората. Книгата, обединила изкуствата на трима творци – работа с метали и скрап, 3D дизайн, майсторско авторство. Отново в 18:00 часа, но на щанда на „Хермес“ автографи ще дава Костадин Костадинов, чийто роман „Ловецът на пеперуди“ възкресява мита за дунавската Атлантида и нейните обитатели.

В 18:30 ч. на щанда на „Жанет 45“ е срещата с Антина Златкова и нейната трета книга „Контражур“, а в 19:00 на сцената на културната програма „Просвета“ представя „Стамболов след Стамболов“ от доц. Стефан Дечев. 

Съботният ден започва в 10:00, когато на сцената за децата ще има театрално представяне на „Вълшебна книга“ и „Приказки от Старата гора“, а след това ще могат да си вземат и автограф от автора Калина Янева. По същото време на щанда на „Знаци“ Румяна Емануилиду ще дава автографи върху най-новата си книга „Приказните хора“. Час по-късно на сцената на културната програма „Списание 8“ представя книгата на Росица Якобс „Умрях, за да живея” – изумителна история за едно оцеляване напук на медицината. В 11:00 ч. има още няколко събития – „Библиотека България“ представя стихосбирката „Есента е атеист!“ на Мисис България Европа 2019 Емилиана Стоименова; издателство „Еклиптик“ ни среща с Пенко Пенков и неговия роман „Махала без име“; „Хермес“ представя „Светулките ще ти покажат пътя“ на Христо Добротинов – новият носител на Национална награда „Христо Г. Данов“ за българска художествена литература; „Сиела“ ни среща с Алек Попов и „Сестри Палавееви в лабиринта на младостта и бурята на историята“ – първият партизански роман на XXI век.

В 12:00 ч. на сцената на културната програма издателство „Планини“ представя „ЕРИК: Сказание за силата” на Георги Връбчев, на щанда на „Вижън Букс“ можем да вземем автограф от Чавдар Атанасов – автор на първата българска детска образователна книга за финансова грамотност за деца „Книга за парите за деца и тийнейджъри“. В същия час „Жанет 45“ ни среща с автора на „Игра без финал“ Георги Б. Геров. 

Advertisement

В 13:00 ч. на сцената започва предколедната среща на живо на „Кибеа“ и астролога Гал Сасон, а увлечените по невидимото ще могат да участват и в лекция за астрологичните тенденции през 2023 г. В същия час издателство „Жанет 45“ ни среща със стиховете на д-р Димитър Гачев и неговата творба „Създател на глобуси“, а на щанда на „Сиела“ гостува Захари Карабашлиев, който ще раздава автографи и ще представи сборника „Нашата Коледа“, чийто съставител е той.

В 14:00 ч. на сцената излиза необичайната чувствителност на един съвременен човек в книгата на Владислав Христов „Мопсът на Вазов“. На щанда на „Библиотека България“ Анет Розен дебютира с романа „Морето си отива“, а на щанда на „Хермес“ ще разговаряме с окончателно завърналата се в България Камелия Кучер за романите „Дом“, „Нощ“ и „Сън“. По същото време на щанда на „Кибеа“ ще има „Ленд арт от природни материали с Цветелина Спиридонова –– автор на текста и илюстрациите в книгата „Октоподът Роки и Елиза“.

Час по-късно на сцената издателство „Мармот“ пуска „Коледна магия“ – представяне на книга за деца през вълшебството на танца и уюта на четенето заедно. В същия час на щанда си издателство „Ерго“ представя Пламен Антов и книгата му „Фрагментът, фрагментарно 2020“, а веднага след това – Роман Кисьов и поетична му книга „Светът на думите“.

В 16:00 ч. издателство „Жанет 45“ ни среща със Станислава Станоева и нейния сборник с разкази „Трева и звезди“, докато на сцената на културната програма „Български бестселър – Национален музей на българската книга и полиграфия“ ни среща с нови книги в библиотека „Виж Китай“: „Китай през погледа на българите“ от Соня Алексиева, „История на Китай – социокултурни аспекти“ от Лю Съмиен, „Китайският път  – икономическа реформа и развитие“ от Ли Инин, „За жената“ от Бинг Син. В същия час на щанда на издателство „Рива“ Тони Николов се среща с читатели по повод последните си две книги „Спомнена София“ и „Бленувана София“.

В 17:00 на щанда на издателство „Ерго“ ще разберем от Цвета Делчева и новия ѝ роман „Цяло тяло“ как човек може да бъде убит два пъти, а  „Жанет 45“ ще ни срещне с Ина Иванова и „Нещата, за които мълчим“. По същото време на сцената издателство „Обсидиан“ представя романите „Ще се върна за теб“ от Кристин Димитрова, „Свидетели на небеса“ от Емилия Дворянова и „Дневник на артиста“ от Албена Стамболова. Час по-късно Ивелина Радионова и нейното „Вълшебство за Коледа“ спират на щанда на „Персей“, а  „Жанет 45“ ни среща с Боян Йорданов и дебютния му роман „Възлюбените“. 

Advertisement

С представяне в 19:00 ч. на „Бохемска София: Духът на стария град“ от Виктор Топалов на сцената от Orange Books приключва предпоследният ден на панаира на книгата.

Неделният, последен ден на панаира ни отвежда в 11:00 ч. на щанда на „Софтпрес“, за среща с Павлина Делчева-Вежинова и нейния литературен проект „Хора и улици, град като град“, посветен на София. В същия час на сцената за малките издателство „Меченосец“ организира детска работилничка и литературно четене на „Опашати непознати“ с автора Събина Георгиева и илюстратора Силвия Иванова. Час по-късно на същото място Александър Димитров представя „Кратко ръководство за спасение на България“, а на щанда на „Библиотека България“ автографи ще раздава Вели Константинова с „Мистериите на Алис. Вълшебната гора“. В същия час „Жанет 45“ ни среща със Стефан Цанев, за когото „сезонът на илюзиите не е свършил“, въпреки „Убийството на Богородица“. По същото време издателска къща „Хермес“ представя новия роман на Владимир Зарев „Объркани в свободата“, а „Вижън Букс“ ни среща с Емил Минчев – автор на поредицата „Разследвания на Бънк Ромеро“, „Квартални съновидения“ както и сборниците с разкази на ужасите на английски език “Insides” и “A Coffinful of Nightmares”.

В 13:00 ч. издателство „Ерго“ представя новата книга с разкази на Бранимир Събев „Утробата на светлината“, а „Жанет 45“ – стихосбирката „Писма до сина ми“ на Крум Филипов. 

В 14:00 ч. издателска къща „Хермес“ ни среща с Лилия Старева и книгата „Детето – по-голямо и от царя“ – стотици позабравени практики, ритуали, забрани, гадания и предсказания в живота на старите българи. В 16:00 „Жанет 45“ ни вади от „българската котловинност“ (Минко Новаков) с романа „Хагабула“ на Тодор П. Тодоров. В 16:00 ч. украинските детски писателки Катерина Егорушкина, Анна Багряна, Романа Романишин, Андрий Лесив и Евгения Завалий ще споделят говори ли се и как с деца за война.

Финалното събитие на 49-ия Софийски международен панаир на книгата е „Стъпки“ 2022 – Сборник с разкази от курс по творческо писане на Здравка Евтимова – 2022 г.“ на издателство „Лексикон“ – 17:00 ч. на сцената на културната програма.

Advertisement

Софийският международен панаира на книгата е част от Календара на културните събитния на Столична община за 2022 г.

49-ия Софийски международен панаир на книгата е посветен на #КаузаГРАМОТНОСТ на Асоциация „Българска книга“, в партньорство с Министерство на културата и Министерство на образованието и науката

Continue Reading
Advertisement