Connect with us

Култура

“Любов” от Елен Делфорж

Avatar

Публикувано

на

Lyubov cover

Преди година, „Мама“ на Елен Делфорж и Кантен Гребан плени хиляди жени от цял свят със своя проникновен поглед към майчинството и спиращи дъха илюстрации. Сега двамата отново си партнират в създаването на „Любов“ – картинна книга за възрастни, в която се влюбваш от пръв поглед.
 
„Любов“ (изд. „Дъбови листа“) съчетава изящните текстове на Елен Делфорж с пленителните илюстрации на Кантен Гребан, а големият формат позволява на читателите да се насладят в детайли на картините му, които според белгийската критика са „бляскав химн на любовта и влюбените“. Илюстрациите са своеобразна разходка сред различните епохи и тенденции в изкуството във Франция – арт нуво, арт деко, типичните за Втората световна война агитационни плакати и изкуството на „децата на цветята“ от 60-те.
        
„Елен Делфорж и Кантен Гребан създават не просто книги, а изкуство“. „Любов“ е изящно литературно бижу, което надниква в най-дълбоките кътчета на човешкото сърце. Освен че е прекрасен подарък за любимите ни хора, тази книга е задължителна за всеки библиофил и ценител на красотата“, споделя писателката и илюстратор Нуша Роянова, основател на издателство „Дъбови листа“.
 
Гребан споделя, че винаги е бил изкушен от рисуването на портрети и иска да издаде книга с такива. Приема съвета на един от редакторите, с които работи, и се насочва към темата за майчинството, а първите скици носи на Елен, която създава текстовете към тях. Така се ражда „Мама“, която покорява милиони сърца и бързо е преведена над 21 езика в цял свят. „Любов“ е нейно идейно продължение – ако първата книга на белгийското дуо е посветена на обичта между майката и детето, то „Любов“ е за страстта и чувствата, които предхождат майчинството.
        
„Всичко произтича от илюстрациите на Кантен. Искахме да разкажем истории, неподвластни на времето. Забавлявахме се! И тази книга, също като „Мама“, е много лична. В тези текстове има много от мен самата – любовта към съпруга ми, но и ценностите ми, и спомените за баща ми. Искахме отново да покажем какво е любовта – включително и в онези моменти, когато е трудна, дори невъзможна“, разказва Елен Делфорж.
 
Двамата автори избират кинематографичен подход, показвайки ни само кратки фрагменти от цялата история, с намигване към първите филми в киното. Без изрично да уточняват в коя епоха се развива действието, в картините често виждаме символи, които свързваме с определено време – файтон, трамвай, мотоциклет. Тези символи пренасят читателя в различни периоди и напомнят, че любовта е чувство, което докосва всеки век и всеки човек.
       
„Да рисуваш различни епохи и култури е радост за илюстратора. Беше прекрасно да проектирам костюми, обстановки и характерни черти. Но именно думите на Елен придават на картините ми смисъл извън очертанията. Според мен това обяснява и успеха на книгата – всеки успява да намери себе си и своята история в нея“, споделя своите виждания Кантен Гребан.
За авторкатa:
 
Елен Делфорж е белгийка и артистичните ѝ способности вече пленяват почитателите на изкуството далеч извън пределите на собствената ѝ страна. Изучава литература в местен университет и започва кариерата си като училищен преподавател. Писането обаче е истинската ѝ сила, затова се пренасочва към журналистиката, а след това и към художествената проза с книгите „Мама“ и „Любов“. Има голямо семейство, пълна къща с деца и много ръкописи и пиеси, които тепърва ще видят бял свят.

 За илюстаторa:
Кантен Гребан започва да работи като детски писател и илюстратор през 1999 г. Познат е и на българските деца с илюстрациите си на „Приказки“ на Андерсен, която издателство „Дъбови листа“ публикува през декември 2019 г. Има издадени над 50 книги. През 2000 г. е отличен с престижната награда Saint-Exupéry за художествената си работа по книгата Les contes de l’Alphabet. Гребан свири на китара в различни джаз формации.
За книгата:
 
Заглавие: „Любов“
Автор: Елен Делфорж
Илюстрации: Кантен Гребан
Преводач: Зорница Китинска
Дата на публикуване: 17 март 2020 г.
Редакция: Габриела Кожухарова
Корекция: Русанка Одринска
Издател: „Дъбови листа“
Корица: Твърда
Брой страници: 72
Размери: 24 x 32 cm
Цена: 34 лв.
ISBN: 978-619-7268-14-0

Continue Reading
Advertisement