Connect with us

Събития

Лятото пристига с ново издание на фотоконкурса на National Geographic

Avatar

Публикувано

на

NG Photo Contest 2024 Horizontal BG scaled

Тази година търсачите на перфектния кадър ще имат възможност да се борят за вълнуващи награди, сред които 9-дневно пътешествие до Исландия, като демонстрират своите способности

За трета поредна година National Geographic ще вдъхнови своите фенове да демонстрират креативност и талант със специализирания си фотоконкурс.

Хората със страст към фотографията ще имат възможност да участват, като подадат своя снимка в следните четири категории – „Животни“, „Мобилна фотография“, „Пейзажи“ и „От високо“. Процесът по подаване е отворен от началото на юни до 30 юли на следния линк.

В периода от 1 до 31 август всички получени и одобрени снимки ще бъдат показани на сайта на конкурса, където ще се проведе гласуване за „Наградата на публиката“. Професионално жури също ще разгледа и оцени фотографиите и ще излъчи по един победител и един подгласник във всяка категория. Един от четиримата призьори ще бъде избран за цялостен победител в конкурса.

А ето и кои са членовете на журито тази година:

Advertisement
  • Димитър Караниколов, архитект и травъл фотограф, който през последните години пътува на специализирани фотографски експедиции в опит да заснеме автентични места и хора, и непознати гледни точки със своя дрон.
  • Естер Хорват, сътрудник на National Geographic и фотограф за германския институт за полярни и морски изследвания „Алфред Вегенер“, с фокус върху документирането на изследвания на климата и научни експедиции.
  • Иван Миладинов, фотограф, лектор и лицензиран планински водач с 6 експедиции зад гърба си – 5 зад полярния кръг и 1 в Хималаите, и проект за заснемане на всички 14 осемхилядници в света.
  • Ясен Тодоров, активен пилот и летателен инструктор, който се специализира във въздушна фотография, включваща както популярни, така и отдалечени части на света. Той е и концертен пианист, както и професор по музика в Сан Франциско.

Повече информация за всеки от тях можете да откриете на страницата, посветена на журито, както и на линковете по-горе.

Участниците в тазгодишното издание ще се борят за впечатляващи награди. Кадрите  на отличените във фотоконкурса ще бъдат публикувани в българското издание на сп. „National Geographic”. Носителят на „Наградата на публиката“ и победителите във всяка от категориите ще получат мобилен телефон Samsung Galaxy S24 Ultra, а подгласниците им – едногодишен абонамент за списание National Geographic.

Цялостният победител, избран от журито, ще получи вълнуващата възможност да се отправи на 9-дневно пътешествие до Исландия с G Adventures.

Фотографията е неразривно свързана с дейността на National Geographic и със стремежа към изследване и преоткриване на света около нас. Затова и категориите във фотоконкурса са вдъхновени от всичко, което ни заобикаля:

  • Категория „Животни“ – Освен грациозни, красиви и понякога мистериозни, животните са и нашата връзка с дивото и неопитоменото. Поривът за свобода е двигателят, даващ им сили да покоряват непознати територии ден след ден. Да бъдат заснети в перфектния момент е истинско предизвикателство и са необходими умения, търпение и доза късмет.
  • Категория „Мобилна фотография“ – Светът е необятен, а богатствата му са навсякъде около нас. За щастие, вече не е необходимо да притежаваш професионална фотографска апаратура, за да ги заснемеш. Перфектният кадър може да е на един клик разстояние, а устройството за него – в джоба ти.

Samsung Galaxy S24 Ultra помага разказването на подобни истории в кадри да става лесно и удобно.

  • Категория „Пейзажи“ – Природата притежава достоен за възхищение талант да създава истински шедьоври. Цветовете и текстурите, които тя умело комбинира в своите картини, носят сладката наслада от заснемането им в съвършения момент.
  • Категория „От високо“ – специалната категория „От високо“ е вдъхновена от завръщането на завладяващата поредица на National Geographic „Европа отвисоко“. Можете да се вдъхновите от спиращите дъха кадри в новия сезон на предаването, което тази година включва и епизод за Балканите, всяка неделя от 21:00 ч.

За участие се допускат само авторски снимки, които досега не са били награждавани в предишни фотоконкурси, организирани с участието на National Geographic. Колажи или кадри с добавени, редактирани или премахнати елементи, както и такива създадени/обработени с помощта на изкуствен интелект, няма да бъдат разглеждани.

Повече информация, както и всички условия на фотоконкурса на National Geographic, могат да бъдат открити на https://photocontestbg.natgeotv.com/terms. Крайният срок за участие е 30 юли 2024 г.

Резултатите от конкурса на National Geographic ще бъдат обявени на специално събитие през есента.

Advertisement
Continue Reading
Advertisement