Connect with us

Култура

Магични създания крачат редом с хората във фентъзи романа „Някога имало“

Avatar

Публикувано

на

Приказките оживяват по-мрачни и заплетени отвсякога в майсторския дебют от популярния продуцент и режисьор. 

В дебрите на таен и вълнуващ свят на грифони, еднорози и дракони, които живеят скрити от очите на хората, ни запраща дебютният роман „Някога имало“ от успешния продуцент и режисьор, номиниран за награда „Еми“ – Кияш Монсеф.

Вдъхновена от иранската митология и в духа на обичаната книга и филмова поредица „Фантастични животни и къде да ги намерим“ на Дж. К. Роулинг, „Някога имало“ излиза и у нас в превод на Десислава Сивилова, за да разкаже приказна история за малки и пораснали почитатели на фентъзи жанра, в която магичните създания са съвсем истински. И също имат нужда от нашата помощ.

„Някога имало, някога нямало…“

Така започват приказките, които бащата на Марджан ѝ разказва като малка – приказки за митични същества от древни времена, в които се случват странни и чудновати неща.

Advertisement

До момента, когато баща ѝ е мистериозно убит и Марджан остава съвсем сама на света. Едва на 15 години, тя се опитва да удържи парченцата от стария си живот на нормален тийнейджър и едновременно с това да опази ветеринарната клиника на баща си от фалит.

Но едно загадъчно посещение в клиниката ще преобърне представите на Марджан за света, в който живее. Младото момиче най-после ще научи зашеметяващата истина за тайнствените пътувания на баща ѝ, който никога не е бил обикновен ветеринар. Той е пътувал по света, за да лекува магически създания, които се оказват не просто плод на въображението, а сега Марджан трябва да го наследи.

Въвлечена в опасен свят, в който магическите създания са ценни съкровища, които се ловят, продават и купуват.  Марджан ще трябва да овладее призванието си. А някъде там по пътя я чака и истината за смъртта на баща ѝ, която ще постави хора и животни в смъртоносна опасност.

Приказките, започващи с „Някога имало“ са по-мрачни и заплетени отвсякога в шеметния фентъзи роман на Кияш Монсеф, в който магията и чудесата виреят в едно и също измерение с някои от най-човешките емоции – болката и страха, тъгата и самотата.

Красив и лиричен като дълго пазено семейно предание, този майсторски изпипан фентъзи роман измагьосва завладяваща история за любов и приятелство. Веднъж влезли в света на „Някога имало“, читателите дълго ще пазят мелодията му в сърцето си.

Advertisement
Continue Reading
Advertisement