Connect with us

Музика

Маестро Светлин Русев – гост на Фортисимо Фамилия в „Приказка за цигулка”

Avatar

Публикувано

на

visual tsigulka

На 16-ти и 17-ти май зала „България” посреща световноизвестния цигулар Светлин Русев. Заедно с актьорите Юлиан Вергов и Ани Пападополу и под диригентството на Максим Ешкенази, той ще представи “Приказка за Цигулка” – един от финалните образователни концерти на Фортисимо Фамилия за сезона.

Концертът е насочен към деца и тийнейджъри, които заедно с родителите си, ще имат уникалния шанс да чуят прекрасния звук на  цигулка Страдивариус от 1710 г. „Camposelice“, предоставена на маестро Русев от Nippon Music Foundation. Заедно с това ще разберат и историята на цигулката – кога е възникнала, кои са най-големите майстори на тези инструменти, ще чуят и някои от най-популярните произведения, писани за цигулка. Поради огромния зрителски интерес концертът ще се състои два пъти, в два поредни дни, което представлява прецедент за зала „България”.

[media-credit name=“Светлин Русев, снимка: PR“ align=“aligncenter“ width=“650″]1.1. Svetlin Rusev[/media-credit]

Роден през 1976г. в Русе, Светлин Русев един от най-успешните цигулари на България. Започва да свири на цигулка на петгодишна възраст в семейство на цигулари, а по-късно завършва музикалното си образование във Висшата национална консерватория за музика и балет в Париж, в класа на Жерар Пуле, Деви Ерли и Жан Жак Канторов. Днес Сетлин Русев е концертмайстор на Филхармоничния оркестър на Френското национално радио и концертмайстор на Филхармоничния оркестър на Сеул, Южна Корея. От септември 2008 г. е професор по цигулка в Националната консерватория в Париж (“Conservatoire National Supérieur de Musique et de Danse de Paris”), което го прави най-младия професор на Консерваторията. Носител е на множество международни награди, най-престижните сред които са от конкурсите в Индианаполис, Мелбърн, “Маргарита Лонг – Жак Тибо”.

В концерта „Приказки за цигулка” партньори на маестро Русев ще бъдат актрисата Ана Пападопулу, позната на посетителите на зала „България” от “Прикази за валдхорна” и “Love story” и Юлиан Вергов, участвал в тийнейджърските концерти “Love story” и “Пълнолуние”.

Оркестърът на Софийска филхармония ще се дирижира от създателя на Фортисимо Фамилия – диригента Максим Ешкенази.

Advertisement

Програмата на Максим Ешкенази „Фортисимо Фамилия“  се осъществява вече трета година. Възможността децата да слушат различни видове музика подхранва тяхното самоуважение, окуражава креативността, самоувереността и любопитството.

Именно това е основната цел на „Фортисимо Фамилия“, чрез цикъл музикално – образователни семейни концерти, съобразени с най-добрите световни практики, да провокира децата и техните родители да придобият вкус и интерес към класическите инструменти и музика.

В рамките на програмата децата и техните семейства се запознават с музикалните инструменти, образоват се относно ключови понятия от класическата музика и именити композитори, чуват детски музикални съкровища, изпълнени от професионален оркестър. Най-важен е фактът, че всичко е поднесено по достъпен, забавен, иновативен начин, съобразено с етапите на детското развитие.

„Фортисимо Фамилия“ се осъществява с подкрепата на Фондация „Америка за България“ и Софийска филхармония.

„Приказки за тромпет”  – Камерна зала на Концертен комплекс „България”

Advertisement

16 май (събота), 11:00ч.
17 май (неделя), 16:00ч.

Цена на билета: 7 лв.

Continue Reading
Advertisement