Connect with us

Lifestyle

Максим и Стефан Иванови: „Никога не мислехме за отказване въпреки трудностите“

Avatar

Публикувано

на

снимка: ПР

Въпреки многото препятствия никога не помислихме да се откажем от мечтата си да прекосим Атлантическия океан. Това заявиха по време на пресконференция ученикът Максим Иванов и баща му Стефан, български финансист и предприемач, които поставиха световен рекорд и станаха пионери в няколко категории, след като преплаваха Атлантика с изработената от тях лодка NEVEREST. В средата на юни двамата българи отплаваха от Португалия и след 105 дни в океана акостираха благополучно на бреговете на Барбадос на 6 октомври, а само преди дни се прибраха и в България.

Пресконференцията се проведе в училището на Максим – Частно средно училище „Св. Георги“. Ученикът, който постави световен рекорд за най-млад гребец, прекосил успешно океан, бе удостоен със специален медал за храброст от изпълнителния директор на учебното заведение Кремена Пенева. Баща му Стефан също беше награден за значимото постижение и получи плакет от училището.

По време на събитието двамата ентусиасти разказаха за приключението си в Атлантическия океан, което стана първата океанска гребна експедиция за България. Максим и Стефан споделиха, че при подготовката си са се консултирали с някои от най-добрите гребци и мореплаватели в света. Взимали са и уроци по гребане, като на тренировките са изгребали разстояние, по-голямо от това, което са изминали по време на експедицията. Бащата и синът разказаха и за многото препятствия през 105-те дни в Атлантическия океан, но подчертаха, че рискът е бил добре обмислен и премерен.

„Повече от месец от експедицията ни премина в това да се борим с лошите условия, без да се движим към крайната ни цел. Въпреки това и въпреки съвета на един от навигаторите ни да прекратим плаването, решихме, че ще продължим. Преди да предприемем това приключение проверихме внимателно какви са статистиките за подобни гребни експедиции и след като видяхме данните, преценихме, че рискът не е толкова голям“, заяви Стефан.

Всеки един от двамата пътешественици е гребал по 12 часа на ден, като не са спирали за почивка, а са пускали котва само за да изчакат бурите в океана да утихнат и обстановката да се нормализира.

Advertisement

„Бяхме организирали гребането на смени и въпреки умората не се отказвахме от мечтата си. Научих изключително много, докато трябваше да се справяме с всички препятствия по време на експедицията. Идеята за пътешествието възникна съвсем спонтанно и дори на шега, но съм щастлив, че я реализирахме и имахме толкова незабравими моменти“, заяви 17-годишният Максим.

В пресконференцията се включиха и майката на ученика, Жени, както и по-малката му сестра, Лара, които през цялото време са подкрепяли гребците и са им помагали при организацията на експедицията.

Пътешествието на Максим и Стефан премина и под знака на специална кауза за стимулиране на донорството. Бащата и синът застанаха зад кампанията на Министерството на здравеопазването ДА! ЗА ЖИВОТ!, която цели да повиши информираността в обществото за даряването на органи и да окуражи повече хора да спасят живот, като бъдат потенциални донори след смъртта си. Двамата пътешественици ще продължат да работят за каузата, като имат конкретни предложения за законови промени.

Повече за лодката NEVEREST и невероятните приключения по време на пътешествието на двамата българи можете да научите във Facebook и Instagram (NEVEREST OCEAN ROW).

Continue Reading
Advertisement