Открийте ни и в

Lifestyle

Мариела Драголова и Даниел Чипев споделят как се правят проверени новини

MIKA

публикувано

на

Пречат или помагат социалните медии? Как се управлява нюзрум в наши дни? И какво стои зад 60-годишната история на новинарския екип на БНТ? 

В десетия последен епизод на „МеГра“, поредицата за медийна грамотност на БНТ подкаст  – Антон Андонов дава думата на екипа, който ръководи новинарското и публицистично съдържание на обществената телевизия. Гости са директорът на „Новини и актуални предавания“ Мариела Драголова и главният продуцент на новините – Даниел Чипев. Тримата заедно сравняват как са работили в миналото и как работят в наши дни журналистите от нюзрума с най-голямо обществено доверие.

Мариела Драголова има богат опит в правенето на новини. От години е част от БНТ, но е работила дълго време и в двете големи частни телевизии. Опитът ѝ е предимно в сутрешните блокове и споделя, че „има едно нещо, което е задължително за обществената телевизия, и препоръчително за останалите медии и това е да има равнопоставеност между различните мнения. Да има плурализъм. Да се чува гласът не само на управляващите, но и на опозицията. Много е важно журналистите, които работят в БНТ да са балансирани. Да изказват на глас въпросите – важни за обществото, а не да правят сензации. Да търсят отговорите, които хората иска да научат.“ 

Аз съм човек, който е израснал в БНТ, казва за себе си Даниел Чипев. Почти цялата ми професионална кариера се е развила тук. Бил съм и репортер, и редактор, и водещ, и продуцент. Работата с хора с биография ме е научила на много. Когато харесваш работата си, винаги ще намериш какво да ти достави удоволствие без значение каква точно позиция заемаш в момента.“

Тази година първата новинарска емисия в България – „По света и у нас“ стана на 60 години и правенето на паралел как са се случвали новините преди и сега е логично.

Технологиите много помагат за достигане на новината до крайния потребител”, казва Мариела Драголова и допълва, че “платформите като Facebook, Instagram и т.н. са много полезни в това отношение. Но пък имаме и един много важен проблем за решаване – това са фалшивите новини. Те се генерират именно в социалните медии. 

А иначе самите новини като такива и преди 60 години, и днес – трябва да отговарят на едни и същи критерии – да са значими за голяма група хора! Иначе новините се правят горе-долу по един и същи начин. Само техниката е различна. Аудиторията получава по различен начин информацията и това е сред предизвикателствата, които имаме ние като 60-годишна медия. Трябва да успеем да дигитализираме всичко, което предлагаме, за да можем да достигаме още по-успешно до младите хора. Правим го чрез социалните мрежи, чрез обновения ни сайт, чрез приложението. В днешния свят е важно да стигаме бързо до хората.“

Даниел Чипев допълва:

Спомняме си бетакам касетите, как монтирахме линейно и аналогово и чакахме пред монтажните. Спомняме си как нямахме живи включвания от мястото на събитията – това ставаше само по телефона. Беше сравнително скоро, няма и 20 години от тогава. Даже нещата се промениха най-много в последните 5 години. А една новина се променя в рамките на часове. Източниците на информация са страшно много. Информацията, която се излива върху теб може да те удави. От тази гледна точка, има промяна. Но стандартът, по който се правят новини не се променя. Динамиката на промяна на технологии обаче е огромна!

Стремежът на БНТ е да достигне до още повече млади хора и това може да стане предимно онлайн. Чрез новинарско приложение и сайта ни www.bntnews.bg 

Опитът след Covid-19 е, че хората, които черпят новини онлайн ни вярват. Все пак приложението ни BNT News е сред най-теглените български новинарски приложения в App Store и в Google Play Store.“

Двамата професионалисти смятат, че социалните медии в никакъв случай не са заплаха за традиционните медии. По-скоро платформи като Facebook и Instagram  са средство за стриймване на новините, подготвени и проверени от журналистите. Според различни  изследвания хората все по-малко гледат телевизия по стария начин и нямат нищо против да получават информация в социалните медии.

Поредицата „МеГра“ е достъпна за слушане в Spotify, Soundcloud, Аpple Podcasts, Google Podcasts, както и на обновения новинарски сайт bntnews.bg. Там може да чуете и останалите епизоди, в които емблематични лица от екрана застават зад микрофона, за да покажат как да отсяваме фактите, как да не ставаме жертва на дезинформация; как да плуваме уверено, в морето, в което всеки е медия.

Последвайте официалните подкаст канали на БНТ

Spotify: https://rb.gy/tmr363

Soundcloud: https://rb.gy/o9ctfp

Аpple Podcasts: https://rb.gy/3j6pje

Google Podcasts: https://rb.gy/btewm0

 

MIKA e онлайн списание за музика и лайфстайл, което отразява най-новото в музикалния свят както от страната, така и от чужбина. Таргета на списанието са активните хора (18-40 години), които се интересуват от музикални събития и градския начин на живот.

Реклама BECA

Lifestyle

TouchMenu навлезе и в сегмента на приложенията за хотели

MIKA

публикувано

на

от

Софтуерът предлага редица иновации за хотелиерския бранш, създавайки безконтактна и по-безопасна среда за техните гости

Българската платформа за дигитализация на заведенията TouchMenu навлезе успешно и в хотелиерския бранш у нас. Софтуерът предлага редица нови възможности за управление на отношенията с гостите на хотелите и може да реши много от проблемите, възникнали заради пандемията от COVID-19. Припомняме, че платформата стартира като дигитално меню за заведения, която позволява на клиентите да си поръчват направо през телефона, както и да откриват подходящо заведение в близост до тях.

„През последните месеци разширихме много функционалността на TouchMenu и си дадохме сметка, че и други малки и средни бизнеси в България имат нужда от подобни технологични решения. Типичен пример са хотелите, които в момента са изправени пред редица предизвикателства. Затова и разработихме много нови функционалности, които улесняват работата на техния персонал и общуването с клиентите, създавайки цялостна безконтактна среда за поръчка на хотелски услуги “ – сподели Тодор Бобев, създател на платформата.

Тя позволява на хотелите да се представят по-добре пред потенциалните си клиенти, да общуват по-лесно с тях, както и да предлагат през него различни услуги – спа процедури, ски оборудване, поръчки от хотелските заведения и други. Тя поддържа също и разплащания с кредитни карти, като те се пренасочват директно по сметката на съответния хотел или ресторант, а TouchMenu не е посредник при транзакциите. Добавена е и опция при поръчка клиентът да избере сумата да се добави към сметката на стаята, наета от него. В близко бъдеще в приложението ще заработи и функционалност за запазване на часове.

За да подпомогне на българския туризъм в настоящия труден момент, софтуерната фирма предлага и зимен пакет. Той позволява на хотелите в зимните ни курорти, които започнат да използват TouchMenu до края на април, да го ползват безплатно за един месец. Целта е през този период те да се уверят в огромните предимства на платформата.

„Желанието ни е да помогнем на българския бизнес в настоящата ситуация и разполагаме с технологични решения за много от техните проблеми. Затова и логично искаме да ги направим много по-достъпни за заведения, хотели и други компании. Можем да спомогнем за създаването в тях на една безконтактна среда, за избягване струпванията на хора, за по-гъвкава комуникация и не на последно място – да им дадем нови канали за продажба“ – посочи още Тодор Бобев.

Основателят на TouchMenu добави още, че платформата може да бъде внедрена и да заработи в нов обект буквално за два работни дни. Междувременно през последните месеци тя е обновила изцяло и своята визия, лого и уебсайт. Променена е и политиката за дистрибуция, а компанията в момента е в процес на набиране на търговски партньори.

Продължете понататък

Lifestyle

Кампанията за медийна грамотност “Проект 48” започва месечни онлайн срещи с честен разговор за медиите

MIKA

публикувано

на

от

Най-големият специализиран сайт за книги и четене у нас “Аз чета” и Читалище.то поставят началото на своя поредица месечни онлайн срещи в рамките на съвместния “Проект 48”, посветен на медийната грамотност. Първият разговор с тема “Честно за медиите” на 21 януари от 20 ч. ще бъде с участието на журналиста Доника Ризова. Излъчването ще бъде на Facebook страницата на “Аз чета”.

Гостът Доника Ризова е журналист и PR експерт с над 20-годишен опит, травъл блогър и детски писател. Започва кариерата си в Дарик радио, а след това е автор и водещ на предаването „Медиите он ер“ по телевизия България он ер.

“Неслучайно решихме да започнем поредицата с Доника, защото тя е един от последните журналисти, наблюдавали отблизо в ефир какво се случва с медийната среда у нас. Комбинирано с дългогодишния ѝ опит в медиите, това ще ни позволи да направим един полезен и достъпен разговор за зрители от всички възрасти”, казва създателят на “Аз чета” Александър Кръстев, който ще бъде водещ на онлайн събитието.

Датата за първата среща не е случайна – на 21 януари се навършват 71 години от смъртта на Джордж Оруел. Неговият роман “1984” е основното вдъхновение за “Проект 48” и в началото на март ще бъде издаден с нов превод в рамките на кампанията за медийна грамотност. По този повод в четвъртък в “Аз чета” ще бъде публикувана за безплатно четене и първата глава от книгата с превода на Борислав Стефанов.

Продължава и набирането на средства в подкрепа на “Проект 48” в Platformata.bg. Те ще бъдат използвани за финансиране както на издаването на книгата, така и за започващите през февруари отворени онлайн лекции за медийна грамотност и фалшиви новини в партньорство с различни библиотеки в страната.

Повече информация за инициативата може да бъде открита и на официалния ѝ сайт Project48.net.

Продължете понататък
Lifestyleпреди 16 часа

TouchMenu навлезе и в сегмента на приложенията за хотели

Музикапреди 17 часа

Соня Йончева и Пласидо Доминго с Гала концерт в сърцето на София

Обществопреди 18 часа

Тони гостуват в „Музика, музика“ по БНТ 1

Обществопреди 18 часа

Българин спечели „Оскар” за военна история, негова книга в Amazon струва 579 долара

Кинопреди 18 часа

Документален филм за Ботев представя неизвестни факти за великия българин

Културапреди 20 часа

Как продължава най-скъпият германски сериал досега: Това виждаме в трети сезон на „Вавилон в Берлин“

Музикапреди 21 часа

Olivia Rodrigo постига рекорди с “drivers license”

Музикапреди 22 часа

Hayley Williams продължава редицата си от кавъри на песни

Обществопреди 23 часа

Димитрис Папайоану открива13-ото издание на международния фестивал за съвременен танц 

Обществопреди 2 дни

Започва работилница за Перловска и Владайска река

Горещо