Открийте ни и в

Lifestyle

Мариела Драголова и Даниел Чипев споделят как се правят проверени новини

MIKA

публикувано

на

Пречат или помагат социалните медии? Как се управлява нюзрум в наши дни? И какво стои зад 60-годишната история на новинарския екип на БНТ? 

В десетия последен епизод на „МеГра“, поредицата за медийна грамотност на БНТ подкаст  – Антон Андонов дава думата на екипа, който ръководи новинарското и публицистично съдържание на обществената телевизия. Гости са директорът на „Новини и актуални предавания“ Мариела Драголова и главният продуцент на новините – Даниел Чипев. Тримата заедно сравняват как са работили в миналото и как работят в наши дни журналистите от нюзрума с най-голямо обществено доверие.

Мариела Драголова има богат опит в правенето на новини. От години е част от БНТ, но е работила дълго време и в двете големи частни телевизии. Опитът ѝ е предимно в сутрешните блокове и споделя, че „има едно нещо, което е задължително за обществената телевизия, и препоръчително за останалите медии и това е да има равнопоставеност между различните мнения. Да има плурализъм. Да се чува гласът не само на управляващите, но и на опозицията. Много е важно журналистите, които работят в БНТ да са балансирани. Да изказват на глас въпросите – важни за обществото, а не да правят сензации. Да търсят отговорите, които хората иска да научат.“ 

Аз съм човек, който е израснал в БНТ, казва за себе си Даниел Чипев. Почти цялата ми професионална кариера се е развила тук. Бил съм и репортер, и редактор, и водещ, и продуцент. Работата с хора с биография ме е научила на много. Когато харесваш работата си, винаги ще намериш какво да ти достави удоволствие без значение каква точно позиция заемаш в момента.“

Тази година първата новинарска емисия в България – „По света и у нас“ стана на 60 години и правенето на паралел как са се случвали новините преди и сега е логично.

Технологиите много помагат за достигане на новината до крайния потребител”, казва Мариела Драголова и допълва, че “платформите като Facebook, Instagram и т.н. са много полезни в това отношение. Но пък имаме и един много важен проблем за решаване – това са фалшивите новини. Те се генерират именно в социалните медии. 

А иначе самите новини като такива и преди 60 години, и днес – трябва да отговарят на едни и същи критерии – да са значими за голяма група хора! Иначе новините се правят горе-долу по един и същи начин. Само техниката е различна. Аудиторията получава по различен начин информацията и това е сред предизвикателствата, които имаме ние като 60-годишна медия. Трябва да успеем да дигитализираме всичко, което предлагаме, за да можем да достигаме още по-успешно до младите хора. Правим го чрез социалните мрежи, чрез обновения ни сайт, чрез приложението. В днешния свят е важно да стигаме бързо до хората.“

Даниел Чипев допълва:

Спомняме си бетакам касетите, как монтирахме линейно и аналогово и чакахме пред монтажните. Спомняме си как нямахме живи включвания от мястото на събитията – това ставаше само по телефона. Беше сравнително скоро, няма и 20 години от тогава. Даже нещата се промениха най-много в последните 5 години. А една новина се променя в рамките на часове. Източниците на информация са страшно много. Информацията, която се излива върху теб може да те удави. От тази гледна точка, има промяна. Но стандартът, по който се правят новини не се променя. Динамиката на промяна на технологии обаче е огромна!

Стремежът на БНТ е да достигне до още повече млади хора и това може да стане предимно онлайн. Чрез новинарско приложение и сайта ни www.bntnews.bg 

Опитът след Covid-19 е, че хората, които черпят новини онлайн ни вярват. Все пак приложението ни BNT News е сред най-теглените български новинарски приложения в App Store и в Google Play Store.“

Двамата професионалисти смятат, че социалните медии в никакъв случай не са заплаха за традиционните медии. По-скоро платформи като Facebook и Instagram  са средство за стриймване на новините, подготвени и проверени от журналистите. Според различни  изследвания хората все по-малко гледат телевизия по стария начин и нямат нищо против да получават информация в социалните медии.

Поредицата „МеГра“ е достъпна за слушане в Spotify, Soundcloud, Аpple Podcasts, Google Podcasts, както и на обновения новинарски сайт bntnews.bg. Там може да чуете и останалите епизоди, в които емблематични лица от екрана застават зад микрофона, за да покажат как да отсяваме фактите, как да не ставаме жертва на дезинформация; как да плуваме уверено, в морето, в което всеки е медия.

Последвайте официалните подкаст канали на БНТ

Spotify: https://rb.gy/tmr363

Soundcloud: https://rb.gy/o9ctfp

Аpple Podcasts: https://rb.gy/3j6pje

Google Podcasts: https://rb.gy/btewm0

 

MIKA e онлайн списание за музика и лайфстайл, което отразява най-новото в музикалния свят както от страната, така и от чужбина. Таргета на списанието са активните хора (18-40 години), които се интересуват от музикални събития и градския начин на живот.

Реклама https://www.facebook.com/events/448503252871986

Култура

Добре дошли в „Оздравителната Зона“ на д-р Бари Сиърс

MIKA

публикувано

на

от

Заповядайте в „Оздравителната Зона“ на д-р Бари Сиърс! Една книга за връзката на храненето с естествения оздравителен процес, от която са продадени над 6 милиона екземпляра само в САЩ. От 9 април в българските книжарници!

Защо хроничното възпаление води до наднормено тегло, болести и по-бързо стареене? Kак състоянието, наречено зона, може да оптимизира оздравителната реакция? Защо оздравителната реакция може радикално да промени медицината? Отговори дава „Оздравителната Зона“ (превод: Надя Баева, изд. Колибри), която разгръща изпитан подход към механизма на развитие на хроничните заболявания и съществуващата зависимост между тях и храненето, същевременно разсейва много заблуди в тази област. Авторът използва термина „зона“, за да опише физиологичното състояние, при което може трайно да се контролира интензитетът на предизвиканото от начина на хранене възпаление и така по-успешно да се въздейства на всеки тип хронично заболяване. По същество възпалението се явява пусков механизъм, който може да се потисне и изключи. Хормоните (ейкозаноиди), генерирани от една група мазнини, известни като омега-6 мастни киселини, отключват възпалението, докато друга група хормони (резолвини), извлечени от омега-3 мастни киселини, потискат възпалението.

Бари Сиърс е водещ авторитет в областта на въздействието на режима на хранене върху възпалителния процес. Интересът на д-р Сиърс към диетичния контрол на хормоналните и генетични реакции датира от публикацията на знаковата му книга „Зоната“, която се превръща в бестселър № 1 на „Ню Йорк Таймс“. От книгите му за технологията на Зоната са продадени повече от 6 милиона екземпляра само на територията на САЩ. Преведени са на 23 различни езика. „Оздравителната Зона“ описва в детайли кое съставлява оздравителната реакция и как предизвиканото от хранителните навици възпаление се е превърнало в движеща сила за много от здравословните проблеми, които изпитваме на различни етапи от живота.

Продължете понататък

Lifestyle

Значението на аминокиселините за нашето физическо и психическо здраве

MIKA

публикувано

на

от

снимка: ПР

Кои са най-добрите хранителни източници, с които да си осигурим допълнителен прием на аминокиселини?

Стресът, забързаното ежедневие и прекаленото психическо и физическо натоварване обикновено засягат цялото ни тяло, ставаме напрегнати и нервни, започваме да имаме проблеми с концентрацията, а в дългосрочен план енергийните и минералните ни запаси се изчерпват по-рано. Въпреки това, с балансирана диета, допълнителен прием на аминокиселини, необходими за изграждане на мускулите, и с достатъчно почивка, можем бързо да попълним запасите си. 

Когато става дума за физическо и психическо здраве, аминокиселините се споменават рядко, въпреки че тези органични съединения са градивните елементи на нашето тяло. Знаете ли, че цели 20% от тялото ни е изградено от протеини? 

Аминокиселините са в основата на изграждането на протеините и са най-разпространените компоненти на човешките мускули и други тъкани след водата. Има аминокиселини, които тялото ни може да създаде само при определени условия.

Такава аминокиселина е L-аргинин, чиято основна функция е да увеличи произвеждането на азотен оксид. Тъй като азотният оксид има съдоразширяващ ефект, L-аргининът подобрява кръвообращението, както и достигането на кислород, хранителни вещества, течности и хормони до клетките, освен че ускорява зарастването на рани в случай на наранявания.

Друго такова хранително вещество, производно на аминокиселина, е ацетил L-карнитин, който помага на клетките да се метаболизират. Множество проучвания показват неговите многобройни ползи за физическото и психическото ни здраве. Той има положителен ефект върху функциите на мозъка, стимулира паметта, подпомага активното мислене и намалява чувството на умора. Благодарение на неговата роля в процеса на разграждане на мазнините, той е смятан за изключително полезен помощник в борбата с излишните мазнини и се предлага и като хранителна добавка.

Въпреки че L-аргининът и ацетил L-карнитинът се произвеждат в нашата „вътрешна кухня“, тоест от нашето тяло, е важно да знаем, че физическият и психически стрес, динамичният начин на живот и интензивните тренировки могат да намалят тяхното произвеждане и дори да доведат до дефицит. Затова е важно да си подсигурим и допълнителен прием.

Знаете ли с кои напитки и храни можете да си набавяте допълнително аминокиселини в ежедневието си? 

Доказано е, че когато се приема от храна или напитка, се усвоява по-добре от организма, отколкото като хранителна добавка. Ацетил L-карнитинът се съдържа главно в червените меса и рибата, както и в яйца и някои млечни продукти, докато естественият източник на L-аргинин са орехите, слънчогледът, кафявият ориз и овесът, но и двете аминокиселини се намират също и в някои качествени енергийни напитки например. Приемът от външни източници е особено важен за активните спортисти, но също се препоръчва и при дейности, било то работа или хоби, които изискват дългосрочна, относително ниско интензивна физическа активност, и постоянна концентрация, като работа в офиса или компютърни игри.

Продължете понататък

Горещо