Connect with us

Интервю

Мария Диез: „Хеви-метълът е начин на живот!“

Avatar

Публикувано

на

Да се срещнем с Мария Диез е повече от удоволствие. Поводът за срещата ни е участието й във „VIVALDI METAL PROJECT“, където създателите и координатори на проекта: италианският композитор и клавирист Mistheria и басистът Alberto Rigoni, са написали специални вокални партии за нея. Впечатлени оставаме не само от нейния глас, който е с диапазон на контраалт до алт, но и от начинa, по който харизматичната фронт-дама на RAMPART говори за музиката, живота и всичко останало.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Мария Диез, RAMPART

В началото беше…  

…словото на Мария Диез, което тънеше в нищото. А струнният бог и духът на ритъма се стелеха над метала и се усукваха около водопроводните и отпадни тръби. И тя рече: Нека светлината на сцената замени тъмнината на мазето! И така стана. После, от репетиционни записи и студийни живи експерименти, сътвори първото демо за шест … четиримесечия. И световните музикални списания рекоха: Това е добро! После от дух и кал бе сътворен музикантът. Но той бе крехък и грешен, та се наложи да бъде сътворяван неколкократно, докато му се вдъхне живот, за да пожелае сам, чрез свободната си воля, да твори и оставя за поколенията нови песни и записи.

Какво е хеви-метълa за теб – послание, изкуство, бунт?

Хеви-метълът е начин на живот. Да си честен спрямо себе си и околните, да си твърд в убежденията си и да ги отстояваш с открито лице. Наличието на убеждение тук се явява ключов момент, при който метълът остава неразбран от мейнстриим хомункулуса.

 Разбира се, че е послание, но е послание, което не е адресирано до всички. За някои послания трябва да узрееш и метълът е именно такова осъзнато послание.

Advertisement

Изкуство – при всички случаи! В световното музикално наследство има метъл творби, които прескачат всяка граница и различие между култури, хора и дори религии. Те са останали вече като непреходно културно постижение.

Рок културата носи бунта от зародиша си. Това е стремежът към прогрес и преодоляване на бариери. А метълът е висша форма на рок култура като музикална форма, като философска постановка и като начин за освобождение!

Кой би посочила като човекът оказал най-голямо влияние върху теб като артист?

Трудно бих посочила един човек като основно вдъхновение, защото през различни периоди са ми влияли различни артисти. Кай Хансен (ех-HELLOWEEN, GAMMA RAY) и Рони Джеймс Дио (ELF, RAINBOW, BLACK SABBATH, DIO) са в списъка ми с гиганти. Съществува една трансцедентална личност, която би могла да е на върха в такава класация. Тя представлява духовна еманация и съчетани революционни екстракти от Джеймс Хетфилд и Бетовен! Смелостта да се себеизразиш с всичките си несъвършенства е огромно вдъхновяващо начало, което трудно се побира в един човек. Музиката е непрестанна форма на бунт, който идва от древността и отива в бъдещето, но съдържа в себе си непреходно и непроменимо зрънце. Според романтиците (какъвто е Вивалди) музиката представлява космическа математика.

Искаме да те поздравим за страхотното признание, което получаваш на международната сцена като част от Vivaldi Metal Project – удивителна комбинация между класическа музика и хеви метъл. Разкажи ни повече за него.

Advertisement

За мен самата, поканата от маестро Мистерия бе страхотен комплимент. Отбелязвала съм влияния от класически композитори и обявихме втория си дългосвирещ албум „War Behest“ за метъл-опера, което, предполагам, е допринесло да включат моето име в проекта. Но само мога да гадая. Гласът ми определено е в страни от класическото пеене и композиционните решения и аранжировки ще са доста нестандартни. Но още чакам либретото и кантото на моята част. Иначе това е продуцентски проект, който включва колосално количество труд по организацията и реализирането си. С това са се заели Мистерия и басистът Алберто Ригони. Всички останали имена сме само реализатори на част от продукцията и гости в проекта. Съчетанието на класическа и метъл музика не е новост, но този проект е по-мащабен, с амбицията да надгради музиката в името на непреходното и развиващо се изкуство и е изпълнен с аристократична доза помпозност, характерна за високите стилове с традиции. Това успях да уловя като обяснение от няколкото разговора с координаторите. Малко повече може да се прочете на сайта на проекта. Останалото ще се чуе най-накрая.

Rampart 01

Мария Диез, RAMPART

С кой от артистите на световната сцена би искала да запишеш дует?

Буги Барабата има едно парче за вълка и Червената шапчица и много исках да направим един вариант, обаче той не бе ентусиазиран да изпее Червената шапчица и аз загубих вдъхновение. Поради това сега съм отворена за дует с Удо Дикшнайдер (ex-ACCEPT, U.D.O.), но няма да целя същите параметри. И вече след дуета ми с Чък Били (TESTAMENT, DUBLIN DEATH PATROL) ще се съсредоточа върху солови прояви, за да избегна бъдещи бенефисни изстъпления от ретроградно-еротичен характер. Няма да е изключен само дамски дует с неопределена все още колежка.

Как минава един ден в студиото на „Rampart”?

Първо, котката скучае. После котката спира да скучае, но пък я болят ушите. (Декларирам пред всички организации за защита на животните, че тя лично е избрала да се засели в студиото и по собствено желание остава там.) В студиото хвърляме много страст. Ние сме активна група (в композиционно отношение) и понеже композиторите се увеличаваме, се увеличават и конфликтите. В момента подготвяме два албума, които ще се представят в рамките на United Opus Of Apocalypse and Staging Tour и националната ни клубна обиколка. Това са новият „Codex Metalum“ и непредставяният пред широка аудитория български албум „Завѣра“. Затова ври и кипи при нас. Спорове, решения, нови идеи и малко диктаторски приоми в името на дисциплината. По време на записи не е по-различно. Още не сме изчерпали лимита от грешки, които една група трябва да направи, за да израстне или умре…

Advertisement
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Мария Диез, RAMPART

В какво се крие разликата между добрата и вечната песен?

Както задълбочено е обяснено в „Дзен и изкуството да се поддържа мотоциклет“, качеството е нещо, което не може да бъде измерено. Може би вечната песен просто продължава да бъде слушана? В една от концепциите на хиндуизма, цялото познание е заключено в нас и ние просто трябва да си го припомним. Вечната песен е добър спомен за хармония. А добрата е абстрактен щрих от спомена. Не случайно музиката на младостта на човека е критерий за най-добра хармония. Вечната песен те връща на изначалния смисъл на живота. Хедонизмът, като единствен смислен критерий за музика, придобива много по-богата обосновко именно чрез нея.

Разкажи ни любопитна случка от концерт?

На Taunus Metal Open Air край Франкфурт, френската група Lonewolf ни бе помогнала с обурудването. По време на нашето изпълнение реших, че е добре да им благодаря. Построих си перфектно фразата на английски език (Не съм филолог, но съм завършила английска гимназия.), но публиката изведнъж замръзна, замлъкна и загледа втренчено. После ми обясниха, че им се сторило, че казвам „Благодаря, Франция!“ и са ме сметнали за не съвсем добре с ориентацията…

Но най-голям стрес нанесохме на Metal Crowd Festival в Беларус. Това е държавата с най-многочислени полицейски служители на глава от населението и както при всеки социализъм, те са военизирани. Ние бяхме подготвили като рекламни материали ордени със символите на Беларус, фестивала и Rampart от едната страна и орден Стара планина и символи на България от другата. Когато след нашия сет раздадох около 200 ордена на фенове, заставането в стойка мирно от някои бе забавно, а униформени викаха „Молодцы!“ Един фен, обаче, отказа да получи орден, защото би го взел само от президента!!!

Какво слушаш в момента на своят плейър?

Advertisement

Продуцент съм на новия ни албум и за съжаление от месец слушам предимно него. Остават ми само кратки моменти на удоволствие с новите неща на U.D.O. и Blind Guardian, както и не толкова нови на Testament и Slayer.

Къде можем да те чуем скоро?

Тази събота сме специални гости на германците Scanner в клуб Eight Ball в Солун, Гърция. Уговорени и потвърдени са и датите ни за 20 февруари в град Плевен; 21 февруари в град Свищов; 26 февруари в Истанбул, Турция; 27 февруари в град Хасково; 28 февруари в град Пловдив; 14 март в град Пирот, Сърбия; 15 март в град Ниш, Сърбия; 25 април в град Комотини, Гърция. Продължава и националната ни клубна обиколка, така че датите се попълват и ще сме много активни през цялата година. Може да ни следите по-отблизо на нашия официален сайт http://www.rampartmetal.com.

Continue Reading
Advertisement