Connect with us

Музика

Масови събития след COVID-19 – Как да ги направим възможни и безопасни 

Avatar

Публикувано

на

Festival of Colours 1

снимка: ПР

В свят, скован от заплахата от COVID -19, водещ въпрос в съзнанието на хората, работещи в събитийната сферата е, кога отново този сектор ще възвърне стария си ритъм на работа и как да се организират събития, които са безопасни както за посетителите, така и за самите организатори.

Събитийният сектор е един от най-силно засегнатите от рестрикциите, наложени от правителствата, във връзка с разпространението на COVID -19. Хиляди мероприятия са отложени или са напълно отменени.

Дори след като държавите започнат да отпускат наложените превантивни мерки и да възвръщат нормалния ритъм на икономиката и бизнеса, масовите събирания и събитията ще бъдат сред последните, които ще се върнат към обичайния си начин на работа. Също така, събитията ще трябва да приемат изцяло новата реалност като вземат предвид здравето на организаторите, персонала и посетителите.

Професионалистите в сферата смятат, че има няколко различни сценария по които нещата могат да се развият –

Advertisement

„По-оптимистичните възгледи са, че след месеца на изолация, хората ще имат нуждата от социален контакт, масови събирания, бизнес, спорт, забавление и събития. Посещаемостта ще се покачи значително, следвайки нуждите на хората, които се опитват да компенсират изпуснатите възможности по време на COVID-19.“ Споделя Дан Фироиу, изпълнителен директор на Coco Agency, водещ промоутър и ивент организатор на Балканите, Централна и Източна Европа и Близкия изток.

„Въпреки това, по-реалистично e да очакваме хората да бъдат много внимателни в идните месеци и че предпазването на здравето ще остане основен приоритет“  допълва Фироиу. Според него, в тази ситуация, способността на ивент организатора да предостави безопасна околна среда и създаването на успешна комуникацията с публиката, ще определи развитието на дадено събитие.

През март 2020, СЗО (Световната здравна организация) публикува документ с „Основни препоръки за планиране на масови събития в контекста на COVID-19“, в който се изброяват необходимите предпазни мерки, които ивент организаторите трябва да вземат предвид при планирането на техните събития, с цел изграждането на безопасна среда за тяхната публика.

„Важно е ивент организаторите да дефинират предпазните мерки които ще предприемат, както предварително, така и по време на събитието и след него“, пояснява Дан Фироиу.

Във фазата на планиране е от изключителна важност да се сътрудничи с местните здравни власти и да се обмисли цялостната епидемична ситуация в държавата/региона/града, където събитието ще се състои. Трябва да се направи оценка на риска, имайки предвид местната обстановка, възможността да се предостави достатъчно пространство между посетителите, броя на заразените и тези с висок риск от заразяване, възрастта на посетителите, продължителността на събитието, качеството на местната здравна система и капацитета и готовността й да реагира адекватно. Трябва да бъде създаден план за действие с цел да се планира по какъв начин ще се контролира цялото събитие и движението на хората, за да се минимализират шансовете за разпространение на вируса и да се редуцира излагането му до възможно най-ниски нива. Планът за действие ще е за цялото събитие и ще включва системи за контрол и наблюдение на публиката. Планът трябва да бъде осъществен с помощта на специално назначен и обучен екип от хора, който да дава насоки, инструкции и информация за начините за предотвратяване на COVID-19 по време на събитието, да асистира на хората с ранни симптоми, да бъдат подсигурени затворени пространства на местата, където хората със симптоми могат да бъдат изолирани, тествани и след това транспортирани до техните домове или съответните здравни заведения.

„Мероприятията също трябва да бъдат подготвени и да могат да предоставят медицински материали и лични предпазни средства от първа необходимост, като маски и дезинфектанти. Добрата лична хигиена трябва да бъде поощрявана чрез необходимата комуникация и чрез предоставяне на чиста вода, сапун и други дезинфекциращи продукти“, съветва Дан Фироиу.

По време на мероприятието, най-важните действия са информиране за рисковете чрез ясни послания и инструкции и избягването на разпространяване на подвеждаща или неясна информация. Трябва да се насърчават посетителите да бъдат отговорни, да стоят у дома, ако се чувстват неразположени; да бъдат самодисциплинирани и да следват необходимите мерки за спазване на хигиена; да имат самоконтрол и да се самоизолират ако не се чувстват разположени; да носят предпазни маски, ако имат съмнение, че разпространяват вируса. За да се улесни това, ивент организаторът трябва да предостави необходимото оборудване и места, където хората ще бъдат тествани. Тези съоръжения трябва да бъдат снабдени с най-необходимите материали с цел да се предоставят бързи тестове на посетителите – маски, безконтактни термометри (инфрачервени термометри), както и бързи и надеждни санитарни продукти за редовна дезинфекция на пространството.

„Нашата фирма вече си партнира с много производители в световен мащаб, които предоставят експертно мнение, системи и продукти, които помагат за реализацията на тази цел“ споделя г-н Фироиу.

Подходящи за това са устройства като дезинфекциращи роботи, които пулверизират различни дезинфектанти в супер суха мъгла и дезинфекцират чрез високоскоростен въздушен поток. Такъв тип роботи могат да спестят необходимостта от персонал и да намалят риска от инфекция значително, както и да направят дезинфекцирането по-ефикасно и да подобрят безопасността. Постоянното наблюдение на участниците на събитията също е много важно. Такъв контрол и наблюдение може да започне от самото начало, чрез използването на специален детектор на телесната температура, термични видеокамери или дезинфекционни канали, които значително подобряват първоначалния контрол при влизането на мероприятието.

Advertisement

На самото събитие, най-необходимите мерки за намаляването риска от COVID-19, са самонаблюдението, самоконтролът, самоизолацията в случай на симптоми на болестта и споделяне на информация относно моментното здравно състояние на присъстващите на мероприятието.

След края на събитието, все още има работа която трябва да се свърши – основната цел тук е споделяне на информация относно броя на заболелите посетители на мероприятието, броя на хората в изолация, броя на хората под карантина, проблемите по време на събитието и намерените решения, асистиране на регистрираните заболели посетители с цел успешното им завръщане в родните им градове и държави, споделяне на възможно най-много информация за успешните практики и даване на обратна връзка за подобрение на не толкова успешните.

Добрата новина е, че бизнесът вече се подготвя за света след COVID-19 и въпреки, че масовите събирания и събитията все още са на края на опашката за позволени дейности, с необходимите предпазни мерки, те ще бъдат осъществени отново. Когато този момент най-накрая настъпи, важно за успеха на мероприятията ще бъде нивото на готовност на ивент организаторите да подсигурят сигурна и безопасна среда за техните посетители и способността им да предадат необходимото послание на своята публика, за да осигурят на хората усещане за сигурност и защита при посещението на събитието.