Открийте ни и в

Музика

Масови събития след COVID-19 – Как да ги направим възможни и безопасни 

MIKA

публикувано

на

снимка: ПР

В свят, скован от заплахата от COVID -19, водещ въпрос в съзнанието на хората, работещи в събитийната сферата е, кога отново този сектор ще възвърне стария си ритъм на работа и как да се организират събития, които са безопасни както за посетителите, така и за самите организатори.

Събитийният сектор е един от най-силно засегнатите от рестрикциите, наложени от правителствата, във връзка с разпространението на COVID -19. Хиляди мероприятия са отложени или са напълно отменени.

Дори след като държавите започнат да отпускат наложените превантивни мерки и да възвръщат нормалния ритъм на икономиката и бизнеса, масовите събирания и събитията ще бъдат сред последните, които ще се върнат към обичайния си начин на работа. Също така, събитията ще трябва да приемат изцяло новата реалност като вземат предвид здравето на организаторите, персонала и посетителите.

Професионалистите в сферата смятат, че има няколко различни сценария по които нещата могат да се развият –

„По-оптимистичните възгледи са, че след месеца на изолация, хората ще имат нуждата от социален контакт, масови събирания, бизнес, спорт, забавление и събития. Посещаемостта ще се покачи значително, следвайки нуждите на хората, които се опитват да компенсират изпуснатите възможности по време на COVID-19.“ Споделя Дан Фироиу, изпълнителен директор на Coco Agency, водещ промоутър и ивент организатор на Балканите, Централна и Източна Европа и Близкия изток.

„Въпреки това, по-реалистично e да очакваме хората да бъдат много внимателни в идните месеци и че предпазването на здравето ще остане основен приоритет“  допълва Фироиу. Според него, в тази ситуация, способността на ивент организатора да предостави безопасна околна среда и създаването на успешна комуникацията с публиката, ще определи развитието на дадено събитие.

През март 2020, СЗО (Световната здравна организация) публикува документ с „Основни препоръки за планиране на масови събития в контекста на COVID-19“, в който се изброяват необходимите предпазни мерки, които ивент организаторите трябва да вземат предвид при планирането на техните събития, с цел изграждането на безопасна среда за тяхната публика.

„Важно е ивент организаторите да дефинират предпазните мерки които ще предприемат, както предварително, така и по време на събитието и след него“, пояснява Дан Фироиу.

Във фазата на планиране е от изключителна важност да се сътрудничи с местните здравни власти и да се обмисли цялостната епидемична ситуация в държавата/региона/града, където събитието ще се състои. Трябва да се направи оценка на риска, имайки предвид местната обстановка, възможността да се предостави достатъчно пространство между посетителите, броя на заразените и тези с висок риск от заразяване, възрастта на посетителите, продължителността на събитието, качеството на местната здравна система и капацитета и готовността й да реагира адекватно. Трябва да бъде създаден план за действие с цел да се планира по какъв начин ще се контролира цялото събитие и движението на хората, за да се минимализират шансовете за разпространение на вируса и да се редуцира излагането му до възможно най-ниски нива. Планът за действие ще е за цялото събитие и ще включва системи за контрол и наблюдение на публиката. Планът трябва да бъде осъществен с помощта на специално назначен и обучен екип от хора, който да дава насоки, инструкции и информация за начините за предотвратяване на COVID-19 по време на събитието, да асистира на хората с ранни симптоми, да бъдат подсигурени затворени пространства на местата, където хората със симптоми могат да бъдат изолирани, тествани и след това транспортирани до техните домове или съответните здравни заведения.

„Мероприятията също трябва да бъдат подготвени и да могат да предоставят медицински материали и лични предпазни средства от първа необходимост, като маски и дезинфектанти. Добрата лична хигиена трябва да бъде поощрявана чрез необходимата комуникация и чрез предоставяне на чиста вода, сапун и други дезинфекциращи продукти“, съветва Дан Фироиу.

По време на мероприятието, най-важните действия са информиране за рисковете чрез ясни послания и инструкции и избягването на разпространяване на подвеждаща или неясна информация. Трябва да се насърчават посетителите да бъдат отговорни, да стоят у дома, ако се чувстват неразположени; да бъдат самодисциплинирани и да следват необходимите мерки за спазване на хигиена; да имат самоконтрол и да се самоизолират ако не се чувстват разположени; да носят предпазни маски, ако имат съмнение, че разпространяват вируса. За да се улесни това, ивент организаторът трябва да предостави необходимото оборудване и места, където хората ще бъдат тествани. Тези съоръжения трябва да бъдат снабдени с най-необходимите материали с цел да се предоставят бързи тестове на посетителите – маски, безконтактни термометри (инфрачервени термометри), както и бързи и надеждни санитарни продукти за редовна дезинфекция на пространството.

„Нашата фирма вече си партнира с много производители в световен мащаб, които предоставят експертно мнение, системи и продукти, които помагат за реализацията на тази цел“ споделя г-н Фироиу.

Подходящи за това са устройства като дезинфекциращи роботи, които пулверизират различни дезинфектанти в супер суха мъгла и дезинфекцират чрез високоскоростен въздушен поток. Такъв тип роботи могат да спестят необходимостта от персонал и да намалят риска от инфекция значително, както и да направят дезинфекцирането по-ефикасно и да подобрят безопасността. Постоянното наблюдение на участниците на събитията също е много важно. Такъв контрол и наблюдение може да започне от самото начало, чрез използването на специален детектор на телесната температура, термични видеокамери или дезинфекционни канали, които значително подобряват първоначалния контрол при влизането на мероприятието.

На самото събитие, най-необходимите мерки за намаляването риска от COVID-19, са самонаблюдението, самоконтролът, самоизолацията в случай на симптоми на болестта и споделяне на информация относно моментното здравно състояние на присъстващите на мероприятието.

След края на събитието, все още има работа която трябва да се свърши – основната цел тук е споделяне на информация относно броя на заболелите посетители на мероприятието, броя на хората в изолация, броя на хората под карантина, проблемите по време на събитието и намерените решения, асистиране на регистрираните заболели посетители с цел успешното им завръщане в родните им градове и държави, споделяне на възможно най-много информация за успешните практики и даване на обратна връзка за подобрение на не толкова успешните.

Добрата новина е, че бизнесът вече се подготвя за света след COVID-19 и въпреки, че масовите събирания и събитията все още са на края на опашката за позволени дейности, с необходимите предпазни мерки, те ще бъдат осъществени отново. Когато този момент най-накрая настъпи, важно за успеха на мероприятията ще бъде нивото на готовност на ивент организаторите да подсигурят сигурна и безопасна среда за техните посетители и способността им да предадат необходимото послание на своята публика, за да осигурят на хората усещане за сигурност и защита при посещението на събитието.

MIKA e онлайн списание за музика и лайфстайл, което отразява най-новото в музикалния свят както от страната, така и от чужбина. Таргета на списанието са активните хора (18-40 години), които се интересуват от музикални събития и градския начин на живот.

Музика

Wiz Khalifa пусна видеото към трака “Millions” feat. A Boogie Wit Da Hoodie

MIKA

публикувано

на

от

Мултиплатиненият, номиниран за награди Grammy и Златен глобус звукозаписен артист  Wiz Khalifa пусна видеото към трака “Millions” feat. A Boogie Wit Da Hoodie. Гледайте го тук! Парчето е от делукс версията на мини албум на Wiz, The Saga of Wiz Khalifa, който излезе през април 2020. Видеото е режисирано от Wiz с визуализации (VFX) от Grif. Миналата седмица Wiz пусна най-новия си едночасов плейлист, Taylor Nightsс още артисти от Taylor Gang.

Песента “Millions” е продуцирана от Ryan Ellis, включен в документалните серии от пет части на Wiz в Apple Music, Wiz Khalifa: Behind the Cam, като победител в продуцентския конкурс на епизода, озаглавен “A Chance with Wiz”. Когато Wiz е на 16, E. Dan, собственик на ID Labs в Питърсбърг, му дава възможността да работи в студиото като невероятно променя живота му. Wiz цели да направи същото за другите, които искат да направят име в тази индустрия. В епизода Wiz дава шанс на обещаващите продуценти да направят бийт за него, като той ще избере своя любимец, който ще развие бийта в песен с продуцента. Ryan печели конкурса и Wiz работи с него в развиването на бийта, който се превръща в “Millions”. На 24 февруари, документалните серии, чиято първоначална премиера е по Apple през 2019, ще са налични за всички фенове в YouTube.

Документалните серии също така дават ексклузивен поглед към живота и кариерата на Wiz след повече от десетилетие на върха на рап сцената. Те изследват някои от най-съкровените аспекти на живота му, като съдържат архивирани записи от цялата му над 10-годишна кариера.

Продължете понататък

Музика

Ava Max наелектризира с “My Head & My Heart”

MIKA

публикувано

на

от

Глобалната поп сензация Ava Max пусна енергичното и експлозивно ново музикално видео към най-новия си, готов за клубовете сингъл, “My Head & My Heart”!  Във видеото Ava ни отвежда на забързано, вълнуващо и изпълнено с танци пътуване, режисирано от  Charm La’Donna и Emil Nava. Наскоро сингълът се изстреля  като ракета в Top 40 на Pop Radio и в момента се намира на  #16. Ava изпълни трака и при Jimmy Kimmel Live!

За видеото Ava Max казва: “Това със сигурност е най-любимото музикално видео, което съм правила. За първи път мисля, че феновете ми ще видят истинската мен на екрана, а сега само започваме! Елате да ТАНЦУВАТЕ  с мен!“.

Най-новият й платинен сингъл “Kings & Queens” в момента е на #2 в класацията Hot AC Chart с над 848 милиона глобални стрийма. Разбиващият хит “King’s & Queens” държа #1 в класацията за седем последователни седмици и оглави #2 в Top 40.

Продължете понататък

No Banner to display

Горещо