Connect with us

Музика

Матиас Гьорне в „Преди обед“

Avatar

Публикувано

на

Goerne-Borggreve019

Интервю с Матиас Гьорне ще бъде излъчено на 17 февруари в „Преди обед“ по БТВ след 9,30 ч. Световноизвестният баритон се срещна с екип на предаването в края на миналата година във Виена, където бе солист на 9-та симфония на Бетовен. Въпреки че програмата му бе тотално запълнена с репетиции преди изявата му, предизвикала небивал интерес и възхитителни коментари в пресата, изпълнителят отдели време, за да отговори на въпросите на репортерката Цвета Атанасова.

Пред нея Матиас разказва как е започнал да се занимава с класическа музика, какво го вдъхновява в работата му и как разпуска межу изявите си по най-големите оперни сцени. Той споделя и кои от музикалните му партньори са му повлияли най-много по време на съвместната им работа и как се запознава с пианистката Мария Принц. Именно тя лично го кани на неговия първи концерт в България. На 25 февруари Гьорне ще изпълни за първи път у нас вокалния цикъл на Франц Шуберт „Зимен път“.

Немският баритон обяснява защо се спира точно на цикъла „Зимен път“ за първата си среща с българска публика, какво е неговото тълкуване на това произведение и защо Шуберт е любимият му композитор. „Зимен път“ е едно от най-централните и най-значимите произведения в творчеството на Шуберт – споделя Гьорне. – Има малко други произведения, които в такава степен носят в себе си залога да останат във вечността. В следващите хилядолетия със сигурност много музикални произведения, между тях и такива, които ние днес считаме за значими, ще изчезнат завинаги. Но не мисля, че това може да се случи със „Зимен път“. Даже ако всички други произведения от песенния репетоар потънат в забвение, според мен „Зимен път“ ще остане.

Matthias_Maria

След като през миналия месец бе аплодиран от френския президент Франсоа Оланд, Матиас Гьорне продължава своите успешни изяви. В момента той е в Чикаго, където му предстоят четири концерта с Чикагския симфоничен оркестър под диригентството на Йап ван Цведен. Гьорне ще изпълни песни от Шуберт и Рихард Щраус в обработка за баритон и оркестър. В Чикаго на 8 февруари ще се състои и репетиция с Мария Принц, която също се намира в САЩ, за предстоящия концерт в София. През същия ден ще е и четвъртият концерт от цикъла с Чикагския симфоничен оркестър, а след репетицията Матиас отива направо на летището, от където му предстои полет до Израел. В деня на пристигането той ще репетира операта на Барток „Замъкът на херцог Синята брада“ за концертно изпълнение с Израелската Филхармония под диригентството на Кристоф фон Дохнани. Концертите в Израел са на 12, 14 и 15 февруари, а следващата му изява пред публика ще е в зала „България“.

Билетите за концерта на Матиас Гьорне и Мария Принц на цени от 15 до 50 лв все още могат да бъдат закупени от всички каси на Тикетпро в страната, както и онлайн на www.ticketpro.bg.

Advertisement
Continue Reading
Advertisement