Открийте ни и в

Swing

Мая Барух: „Новото изкуство се ражда там, където се срещат различните култури”

Avatar

публикувано

на

Мая Барух: „Новото изкуство се ражда там, където се срещат различните култури" 141

Мая Барух, снимка: ПР

Тя е дъщеря на френския певец, композитор, актьор и продуцент Пиер Барух и художничка от Япония. Мая започва да пътува по цял свят със семейството си от най-ранно детство. Тя е в постоянно движение между Париж и Токио, като по този начин тя се запознава отблизо с музика от различни култури и извън всякакви граници, а в наши дни, световните сцени са нейното място за забавление. Мая Барух е уникална японско-френска певица и флейтистка, пее използвайки специална вокална техника, която има произход от малък остров в южна Япония, смесвайки я с модерни и електронни звуци. Мая расте в среда на класическа музика и джаз, но я трансформира по свой начин, започва да прави собствена импровизация, пеене заедно със свирене на флейта и използването и като перкусия.
Въпреки своята огромна популярност по света, българската публика ще има възможност да я чуе за първи път в страната по време на шестото издание на Международния арт форум „БезГраници“ между 25-27 септември тази година, в „Двореца“ – Балчик. Мая Барух ще бъде заедно със своята група.

Можете ли да направите кратко описания на стила на Вашата музика?

Не е лесно да се отговори ! Но ако мога да подредя всички думи бих казала етно, традиционна, денс, поп, хипнотик, японска, дивашка музика! Ако го кажа по кратък начин: електро, етно, Япония !?

Какво влияние от японската и френските култури имате във Вашата музика?

Моето първо музикално влияние са джаз, бразилската и африканската музика и сега японски традиционни инструменти,  електронна музика и дълбок хаус. Не се опитвам да правя френско-японска музика защото аз съм на половина японка, наполовина французойка, музиката няма граници и аз я правя като обитател на Земята.

Какво усещане имахте когато се качихте на първи път на сцена?

Баща ми е певец и той харесваше да ме избутва към сцената. Аз мразех това. Но сега, аз го избутвам на сцената да пее. (смее се)

Какво е значението на текстовете на Вашите песни?

За живота, смъртта, противоречията в човешките създания идват от много различни ъгли, но също аз вярвам, че музиката и звуците могат да изразят много.

Как получавате вдъхновение?

От природата, човешките същества, светът който ни заобикаля.

Какво мислите за липсата на граници в изкуството и в отношенията между хората на изкуството?

Аз мисля, че изкуството трябва да бъде символ на липсата на граници, новото изкуство се ражда там където се срещат различните култури.

Автор на интервюто: Румяна Тенева

Интервюто е реализирано е със специалното съдействие на Арт мрежа “Скендерман” във връзка със шестото издание на Международния арт форум „БезГраници“. Фестивалът е продукция на „Стопанска камара“ – Варна, „Двореца“ – Балчик и арт мрежа „Скендерман“

Реклама