Открийте ни и в

Музика

Мега продукцията “Исус Христос – Суперзвезда” предизвика пълен фурор в България!

MIKA

публикувано

на

Мега продукцията "Исус Христос - Суперзвезда" предизвика пълен фурор в България! 31

снимка: ПР

Най-успешния мюзикъл​ за всички времена „ИСУС ХРИСТОС – СУПЕРЗВЕЗДА” на композитора Андрю Лойд Уебър и знаменития Тим Райс зарадва и българските почитатели на най-великото изкуство на последното столетие. Повече от 23 години зрелищният спектакъл продължава да вълнува публиката, а един от факторите за успеха на „ИСУС ХРИСТОС – СУПЕРЗВЕЗДА” е и перфектната работа на сценографите и дизайнерите върху осветлението и звука. Сценични ефекти помагат на публиката да се пренесе 2 000 години назад във времето и да преживее последните земни дни на Спасителя. Действието в мюзикъла интерпретира художествено историята на Исус Христос преди Разпятието му.

В ролята на Jesus Christ е звездата Ted Neeley, който изигра ролята на Спасителя в едноименния филм на Норман Джуисън и постави рекорд с над 5 000 представления на “ИСУС ХРИСТОС – СУПЕРЗВЕЗДА” на Бродуей, Уест Енд и останалите големи сцени по света.

Звездният състав от 55 артисти, музиканти и екип от уникални професионалисти ще дойдат в България, за да ви направят съпричастни с най-великото изкуство на последното столетие — мюзикъла, с един от най-играните спектакли за всички времена.

Безспорните хитове Gethsemane (I Only Want to Say), I Don’t Know How to Love Him, Could We Start Again Please?, Superstar и много други ще могат да бъдат чути от сцената на Зала 1 на НДК в оставащите две представления на 6 и 7 април 2018 г. от 20:00 часа. Билети можете да откриете тук.

Първо действие

След кратка увертюра пиесата започва с музикален монолог на апостол Юда, който изказва загрижеността относно нарастващата популярност на Исус като „INRI“ и негативните последици, до които това може да доведе („Heaven on Their Minds“). Въпреки че Юда все още обича Исус, той вярва, че Исус е просто човек и че движението става прекалено голямо и ще бъде сметнато за заплаха от властите. И така Юда мисли, че когато се стигне до този момент не само Христос, но и всичките му последователи ще понесат последиците. За разлика от Исус, Юда смята, че светската цел на движението е да се сложи край на мизерията и да се помогне на бедните.

Въпреки предупрежденията на Юда, последователите на Исус мислят само за отиването в Йерусалим, заедно с него. Когато питат Исус, кога ще пристигнат в Йерусалим, той им казва да спрат да се тревожат за бъдещето, тъй като вече всичко е предопределено от съдбата („What’s the Buzz?“).

Виждайки, че Исус се дразни от ропота на последователите си, Мария Магдалена му помага да се успокои като го масажира с мехлеми. Юда изказва загрижеността си относно свързването на Исус с Мария. Той смята, че обвързвайки се с нея Исус опровергава всичко което е казал и това ще бъде използвано срещу него и последователите му („Strange Thing Mystifying“). Исус се ядоства и казва на Юда, че не е безгрешен и няма право да съди другите. Тогава Исус упреква апостолите, че са негова сянка и заявява, че нито един от тях не го е грижа за него.

Мария Магдалена уверява Исус, че всичко ще е наред и се опитва да го успокои с още мехлем („Everything’s All Right“). В отговор Юда разярен настоява, че парите с които е закупен мехлемът е трябвало да бъдат използвани в помощ на бедните. Исус натъжен обяснява, че нито той, нито последователите му имат достатъчно пари, за да помогнат на всички бедни.

В същото време Йосиф Кайафа, тъст му Анна Бен Сет и други висши еврейски духовници се събират, за да обсъдят Исус и неговото движение. Подръжниците му достигат хиляди и се е стигнало дотам, че властите се боят от бунт. С оглед на размерите на движението на Исус и факта, че то е съставено предимно от евреи, които не са склонни да приемат римляните с тяхната върховна власт, духовниците считат, че Исус се превръща в заплаха за Римската империя. А ако империума е заплашен, тогава много евреи ще страдат, вероятно дори и тези, които не са подръжници на Исус. Докато всички обсъждат как да решат проблема с Исус, Кайафа заявява че единственото решение е Исус да бъде убит („This Jesus Must Die“) /действието противоречи на историческата достоверност/.

Когато Исус и последователите му пристигат в Йерусалим се изправят срещу Кайафа, който настоява Исус да ги разпусне. Исус отговаря, че да се сложи край на хистерията е невъзможно („Hosanna“). След това до Исус се приближава Симон Зилота. Осъзнавайки популярността, с която се е сдобил Исус, той му предлага, да поведе тълпата във война срещу Рим и да се сдобие с абсолютна власт („Simon Zealotes“). Но Исус буйно отхвърля предложението и обяснява, че никой от последователите му не разбира какво е истинската власт, нито разбират истинското му послание („Poor Jerusalem“).

Междувременно Пилат Понтийски (управителя на римската провинция Юдея) разказва, че е сънувал за среща с Исус, в резултат от която видял смъртта на Исус, за която той (Пилат) е набеден. Въпреки всичко Пилат не разбира изцяло значението на съня си („Pilate’s Dream“).

Исус влиза в храма в Йерусалим и разбира, че е превърнат в пазар, на който се продава всичко от оръжия до проститутки и дрога. Той е бесен и настоява продавачите да напуснат храма („The Temple“). Гневен и уморен Исус се скита и се озовава пред тълпа прокажени, сакати и просяци, които искат да бъдат излекувани. Тълпата е огромна и Исус е залят от нея. Неспособен да реши проблемите на всички, Исус казва на хората сами да се лекуват.

След като тълпата се разотива Мария Магдалена намира разтроения Исус. Тя му казва да си почине. („Everything’s Alright-Reprise“) Докато той спи, Мария разсъждава върху факта, че е влюбена в Исус, а той не е като никой от мъжете, в които е била влюбена. За това тя не знае как да се справи с чувствата си („I Don’t Know How to Love Him“).

Междувременно Юда се тревожи все повече за разрастващото се движение на Исус. Той обещава да помогне на свещенниците в заговора срещу Исус, като се подчератава, че мотивите му не са егоистични („Damned for All Time“). Кайафа настоява Юда да разкрие местонахождението на Исус, за да могат властите да го арестуват. В замяна на информацията Юда ще получи пари – 30 сребърника. Първоначално той отхвърля предложението, поради етически съображения. Но в крайна сметка приема, когато Кайафа му казва, че може да използва парите за благотворителност. Юда решава, че е по-добре да предаде Исус преди движението му да се е разрастнало още повече, което ще доведе не само до неговата смърт, но и до смъртта на последователите му. Поради тази причина той разкрива, че във вторник вечерта Исус от Назарет ще бъде в Гетсиманската градина („Blood Money“).

Второ действие

Във вторник Исус се среща с дванадестте апостоли на Тайната вечеря. Той знае, че това ще е последната му вечеря с тях. Докато Исус подава хляб и налива вино на сътрапезниците си, той им припомня, че те трябва да мислят за хляба като за тялото му, а за виното – като за кръвта му. След това ги критикува, че никой няма да го помни след смъртта му и че двама от най-близките му сподвижници ще го предадат и ще се отрекат от него. След това Исус разкрива, че този който ще се отрече от него е Петър. Преди Исус да е продумал, Юда заявява, че той ще е човека, който ще извърши предателството, но Исус го оставя да си отиде. Това ядоства Юда и той обвинява Исус за проблемите, до които са стигнали. Разстроен Юда напуска вечерята, за да намери римските войници и да ги доведе при Исус („The Last Supper“).

След като апостолите заспиват, Исус говори с Господ, като се обръща към него с „татко“. Исус Го пита защо той трябва да умре и от какво значение ще бъде това в божия план. Но Исус осъзнава, че не може да се противопостави на божиите намерения (независимо дали разбира последствията от смъртта си или не) и приема съдбата си („Gethsemane“).

Юда пристига с римските войници. За да им посочи кой точно е Исус, той го целува по бузата посредством целувката на Юда. След това Исус е арестуван. Когато апостолите се събуждат, се опитват да се противопоставят на войниците и да освободят Месията, но Исус им казва да свалят оръжията и да оставят властите да го одведат при Кайафа. Когато войниците го водят при Кайафа, тълпа имитираща репортери, пита Исус какво смята да прави, но той отказва да коментира. Когато двамата се срещат, Кайафа пита Исус дали е Божи Син. Исус отговаря: “Това е което вие твърдите, а вие твърдите, „че съм“, т.е. според евангелията това е репликата на Исус пред Пилат. Този отговор е достатъчна причина за свещениците да изпратят Исус при Пилат Понтийски („The Arrest“).

В същото време апостол Петър се сблъсква със старец, войник и девойка при някакво огнище. Те твърдят, че са виждали Петър с Исус, но и на тримата Петър отвръща, че не познава такъв човек. Свидетел на тази сцена става Мария, която след като остава сама с Петър го пита защо се е отрекъл от Исус. Той отговаря, че трябвало да го направи, за да се спаси от арест, в случай, че се разбере, че е близък приятел на Исус. Мария се пита как Исус е знаел предварително, че Петър ще се отрече от него („Peter’s Denial“).

Когато Исус пристига при Пилат, Пилат му се присмива. Когато му задава същия въпрос като духовниците, Исус отговаря по същия начин. Пилат е недоволен от отговора и заявява, че тъй като Исус е от Галилея, той не е под негова юрисдикция и го праща при Ирод Антипа („Pilate and Christ“).

Ирод Антипа е чул за слуховете около Исус и е нетърпелив да се срещне с него. Той иска от него много неща: „Превърни водата ми във вино“, „Разходи се върху водата в басейна ми“, но Исус го пренебрегва. Ирод Антипа решава, че Исус е поредния фалшив месия и изобщо не иска да се занимава с него. Изпраща го обратно при Пилат („King Herod’s Song“).

В сцена прибавена за продукцията на Бродуей, Мария Магдалена и апостолите с тъга си спомнят за началото на движението им и им се иска да могат да започнат всичко от начало („Could We Start Again Please?“).

Мега продукцията "Исус Христос - Суперзвезда" предизвика пълен фурор в България! 32

Тогава Юда вижда Исус пребит и смачкан от властите. Чувствайки силна вина, той се среща отново със свещениците и се разкайва за постъпката си. Юда усеща, че впоследствие ще го обвинят за смъртта на Исус и ще бъде запомнен като предател. Кайафа му казва, че няма от какво да се срамува и стореното от него ще спаси всички. Независимо от всичко, това не помага на Юда да се отърве от вината си. Когато остава сам, той се чувства предаден от Господ, че във висшия си план, е избрал именно него да предаден Исус. След това Юда се обесва („Judas’ Death“).

Исус е заведен отново при Пилат, за да бъде съден. Пилат иска от него да се защитава, но Исус едва говори. Тогава Пилат пита тълпата дали би разпнала своя INRI, на което те отвръщат: „Нямаме друг цар освен Цезар“. (В бродуейската продукция е добавена допълнителна строфа, в която Пилат смъмря тълпата за внезапната почит към Цезар и заявява, че смята тяхното „търсене на Месия за глупаво“. След това казва, че тъй като Исус е душевноболен и е арестуван, не заслужава да умре и иска от тълпата да му даде основателна причина, за да го осъди. Тълпата започва да крещи как Исус оскърбява Рим. Тогава Пилат нарича тълпата лицемери, т.е. фарисеи, тъй като тяхната ненавист към Рим е много по-голяма от тази на Исус). Пилат няма желание да осъжда на смърт Исус и в опит да задоволи кръвожданата тълпа нарежда да го бичуват. След 39 удара тълта все още е недоволна. Исус вече е толкова пребит, че Пилат не може да понесе вината. Надявайки се, че ще може да освободи Исус, Пилат го моли да се защитава, но той отново се въздържа от всякаква защита. Крещящата тълпа и отказа на Исус да се защитава не оставят никакъв избор на Пилат и той с неохота нарежда Исус да бъде разпнат на кръст. Пилат заявява, че тъй като Исус не иска да се защитава, той (Пилат) си „измива ръцете“ от смъртта му („Trial Before Pilate“).

Докато Исус се приготвя да бъде разпнат, при него идва духът на Юда. Юда го пита, защо е решил да си отиде по такъв начин и дали това, което му се случва е част от божия план („Superstar“).

Исус бавно умира на кръста („The Crucifixion“). Пиесата завършва с оркестрово изпълнение – „John 19:41“. Препратката е към Библия, където Исус е положен в гробницата си: „На онова место, дето беше разпнат, имаше градина, и в градината – нов гроб, в който още никой не бе полаган“.

MIKA e онлайн списание за музика и лайфстайл, което отразява най-новото в музикалния свят както от страната, така и от чужбина. Таргета на списанието са активните хора (18-40 години), които се интересуват от музикални събития и градския начин на живот.

Музика

„Като в картина на Шагал“ – новата концертна програма на Мирослава Кацарова

MIKA

публикувано

на

от

„Като в картина на Шагал“ – новата концертна програма на Мирослава Кацарова 39

С два концерта в София (05 май от 20:30 ч. в Sofia Live Club) и Пловдив (08 май от 21:00 ч. в Bee Bop Cafe) джаз певицата Мирослава Кацарова ще ни срещне с най-новия си авторски проект „Като в картина на Шагал“.

За поредицата концертни програми Мира Кацарова обичайно селектира голям диапазон от музика на различни езици. „Като в картина на Шагал“ обаче ще включва основно песни на български език.

Към музиката отново ще има специфичен подход, подобно на другите тематични програми на певицата. Този път  той изпъква в срещата между джаз триото и струнния квартет. Мирослав Турийски (пиано), Веселин Веселинов-Еко (бас) и Младен Димитров (барабани) ще партнират на Мира Кацарова, а към тях ще се присъединят и Ивелина Христова (цигулка), Диляна Давидова (цигулка), Мария Венкова (виола), Антоанина Юрганджиева (виолончело).

„Като в картина на Шагал“ е заглавието на песен, написана от Румен Тосков-Рупето през 2000 г. за дебютния  албум на Мира Кацарова – „Бяло в бяло“. За него той създава десет песни в джаз стилистика, а автор на всички текстове е Мира. През следващите години джаз певицата пише значителна част от текстовете на своите песни.

В събитието ще бъдат включени и някои парчета от „Бяло в бяло“, нови аранжименти на „Парфюми“ и „Летни улици“, както и нови песни като „Боса нова в градината“. Една от малкото неавторски песни в програмата е бразилската класика „Водите на март“ на Антонио Карлос Жобим, която Мирослава ще изпълни на български език с превода на Зорница Христова.

Характерно за Мира Кацарова е, че музиката винаги е съпроводена от разказ, а  историите на песните всъщност позволяват да се надникне зад много по-широк контекст, пълен с интересни музикантски факти и творчески мотивации.

Билети за събитието може да намерите в мрежите на Eventim.

Медийни партньори на събитието са Jazz Fm и Katra FM

„Като в картина на Шагал“ се осъществява с финансовата подкрепа на Министерство на културата. 

Продължете понататък

Музика

TATE MCRAE с най-дълго задържалата се песен в Billboard Hot 100 за цялата 2020-та

MIKA

публикувано

на

от

TATE MCRAE с най-дълго задържалата се песен в Billboard Hot 100 за цялата 2020-та 40

Кредит: Sony Music/Вирджиния Рекърдс

В деня на годишнината от релийза на международния #1 хит на изгряващата световна звезда Tate McRae, песента “you broke me first” зае 1-вото място в Топ 40 радио чарта в САЩ! Тракът надмина 1 милиард стрийма в дигиталните платформи и продължава да е част от престижната класация Billboard Hot 100, в момента на #21. С тези постижения младата изпълнителка и автор на музика счупи рекордите за най-дълго задържало се на #1 парче на артист-жена в радио чарта (28 седмици) и в  Billboard Hot 100 за цялата 2020 г. (33 седмици).

Благодарение на “you broke me first”, Tate прекара 5 седмици на #1 в Billboard’s Emerging Artist Chart и достигна до #1 в денс чарта миналата година. Парчето получи платинен сертификат не само в САЩ, но и 4x платинен в Ирландия, 3x в Австралия и Сингапур, 2х в Канада, Малайзия, Мексико, Норвегия и Швеция, платинен в Австрия, Холандия, Южна Африка, Тайван и Великобритания, и златен в Дания, Германия и Индонезия.

Развълнувана да изпълнява пред многобройните си фенове от цял свят, Tate обяви глобалния виртуален концерт TOO YOUNG TO BE SAD Global Virtual Show, който ще се проведе на 8-ми май. За билети и информация, посетете TateMCRAE.LIVE.

Наскоро Tate взе участие в новия хитов сингъл на хитмейкърa Regard – “YOU”, заедно с популярния австралийски изпълнител и актьор Troye Sivan.

Продължете понататък
Излезе „Лес тъмен“ от Никол Краус, определен от критиката като блестящо постижение 51
Културапреди 2 седмици

Излезе „Лес тъмен“ от Никол Краус, определен от критиката като блестящо постижение

Скандал, който свали правителство 52
Кинопреди 2 седмици

Скандал, който свали правителство

Нова книга изд. ЕРА - "Сапфиреният залив" от Холи Мартин 53
Културапреди 2 седмици

Нова книга изд. ЕРА – “Сапфиреният залив” от Холи Мартин

Популярни актьори се предизвикват със спортни постижения в подкрепа на българското образование 54
Lifestyleпреди 2 седмици

Популярни актьори се предизвикват със спортни постижения в подкрепа на българското образование

„Тити рисува букви“, втора част на първата книга-помагало за деца с дислексия 55
Културапреди 2 седмици

„Тити рисува букви“, втора част на първата книга-помагало за деца с дислексия

БГ родители създадоха рецепти за балансирано хранене за своите деца в инициативата на Нестле България 56
Lifestyleпреди 2 седмици

БГ родители създадоха рецепти за балансирано хранене за своите деца в инициативата на Нестле България

Премиери на „Случаят Пипилоти Мист“ и „Машините са кучки“ на Здрава Каменова и Гергана Димитрова 57
Обществопреди 2 седмици

Премиери на „Случаят Пипилоти Мист“ и „Машините са кучки“ на Здрава Каменова и Гергана Димитрова

„Добро момче. Умерено нежно” – пъстър калейдоскоп на живота в първите два романа на Галин Никифоров 58
Литературапреди 2 седмици

„Добро момче. Умерено нежно” – пъстър калейдоскоп на живота в първите два романа на Галин Никифоров

Премиерният японски сериал „Ангели в бяло“ - от 11 април по Bulgaria ON AIR 59
Телевизияпреди 2 седмици

Премиерният японски сериал „Ангели в бяло“ – от 11 април по Bulgaria ON AIR

CMTEN разкри "Music Box" 60
Премиерапреди 2 седмици

CMTEN разкри “Music Box”

Горещо