Открийте ни и в

Събития

Международна лятна академия за креативно мислене и дизайн процеси

MIKA

публикувано

на

Шестима водещи преподаватели по визуални изкуства и дизайн от утвърдени западно-европейски университети (Академия Ритвелд, Амстердам; Кралската академия по изкуства в Хага и Университета Голдсмитс, Лондон) пристигат в София от 29 юни до 10 юли 2015г., за да проведат уъркшопи с участници от България и други страни в рамките на първото издание на Международната лятна академия за креативно мислене и дизайн процеси Know-How / Show-How.

Основна тема на изследването по време на уъркшопите е град София и неговите жители. Участниците ще изследват и анализират визуалните кодове на града, поведението и модните тенденции по софийските улици, ще научат как да правят свои шрифтове, базирани на архитектурни и градски елементи и как да взаимодействат артистично с публичните пространства.

Участниците са студенти от творческите дисциплини, професионални дизайнери и представители от други професии от България, Холандия, Швейцария, Франция, Унгария, Кoсово, САЩ, Сингапур и Южна Корея.

Академията предлага и вечерни лекции на поканените ментори и видео прожекции на знакови документални филми в областта на визуалните изкуства. Отворената програма на събитието включва също така дискусия за ролята на твореца днес и неговата социална отговорност. Входът е свободен за всеки желаещ, а пълната програма е достъпна на официалния уеб сайт на събитието (http://knowhowshowhow.org/bg/#openprogramme)

Всички инициативи в рамките на събитието се провеждат в Работилница Трансформатори и Студио Прожектиране, УАСГ, бул. Хр. Смирненски 1.

Целта на лятната академия е да предложи едно допълнително обучение за работещите в сферата на творческата индустрия, което да запознава с разнообразни методи и подходи в креативните процеси, стимулиращи развитието на личния творчески потенциал и инициативност. Акцент се поставя върху мисленето в контекст и как се създават творчески коцепции, които имат социален и икономически принос.

Международната лятна академия Know-How / Show-How София се организира от Биляна Нешева от Фондация Бюро Култура / http://culturedesk.com/, медийният дизайнер Дима Стефанова и графичният дизайнер Хенк Грюнендайк от базираната в Холандия фондация KnowHow / http://www.knowhowfoundation.net и студиото за графичен дизайн и визуална комуникация Poststudio / http://poststudio.bg  (Андреан Нешев, Велина Стойкова и Магдалина Станчева).

Събитието се изпълнява с финансовата подкрепата на Столична община по Програма “Европа 2015 г.”, съвместно с Фонда за иновации в културата.

 Проектът е съ-финансиран от Столична програма „Култура” на Столична община за 2015 г., Програма “Вътрешна и външна мобилност”

 Събитието е съ-финансирано от Stimuleringsfunds Creatieve Industries Fund, Холандия.

Информация за гостуващите модератори и график на тяхното пристигане в София

 

[media-credit name=”снимка: ПР” align=”aligncenter” width=”650″]Frans[/media-credit]

Frans Oosterhof

Frans Oosterhof е визуален артист, основател и ръководител на департамент “Език и Образ” и катедра “Графичен дизайн” в Академията за изкуства и дизайн Херит Ритвелд, Амстердам. Негови творби и произведения са част от арт колекции в Амстердам, Хага и Енсхеде, освен това има публикувани творби в елитни печатни издания като Het Parool, NRC Handelsblad, Vrij Nederland, Art and Education, Avanta Magazine, и The Journalist Amsterdam.

Website: rietveldacademie.nl/en/image-and-language

Дати в София: 26 юни – 12 юли

 

[media-credit name=”снимка: ПР” align=”aligncenter” width=”650″]Lotte[/media-credit]

Lotte van Gelder

Lotte van Gelder е основател на платформата за архитектура и анализ на движенията RaumRaum. Тя е работила по проекти с MOTI Museum of the Image, MUDAC Musée Lausanne, SlowLab, What Design Can Do, Joke Robaard за биеналето за изкуство във Венеция 2011. Тя е автор и водещ редактор на публикацията The Pop-Up Generation. В момента преподава и развива теоретичната учебна програма в академията Ритвелд, Амстердам.

Website: vanlot.nl

Дати в София: 2 – 12 юли

Matthias Kreutze & Jens Schildt

Matthias Kreutze & Jens Schildt (Our Polite Society Studio), Оur Polite Society e студио за графичен дизайн, базирано в Амстердам, Холандия и Стокхолм, Швеция. Портфолиото им включва дизайн на графични идентичности, книги, списания, постери, изложби, шрифтове, уебсайтове и др. Успоредно с това Jens е преподавател в университета Констфак в Стокхолм, а Matthias в Кралската академия по изкуства в Хага.

Website: ourpolitesociety.net

Дати в София: 28 юни – 5 юли

 

[media-credit id=2 align=”aligncenter” width=”650″]elisa[/media-credit]

Elisa van Joolen

Elisa van Joolen е дизайнер, артист и изследовател, базиран в Амстердам. Завършва академията Ритвелд, Амстердам през 2006 г. и магистратура по “Моден дизайн и общество” в Парсънс, Ню Йорк. Нейните работи са признати с множество награди, сред които Фулбрайт (2010), ILLY design prize (2008) и с номинации за Dutch Design Award (2013) и New Material Award (2014). Елиса е преподавател в Ритвелд, Кралската академия по изкуства в Хага и университета Голдсмитс, Лондон.

Website: elisavanjoolen.com

Дати в София: 4 – 12 юли

Ruby Hoette

Ruby Hoette (AUS/NL) работи като дизайнер, изследовател и куратор, който изследва модата в контекста на пресечната точка между практика и теория. В своята работя тя търси повтарящите се модели на обличане и изследва конструирането на ценности и смисъл в модата чрез текстове, фотографии, интерактивни проекти и проекти за дрехи. Тя прилага алтернативни модели на изследване, в които приема дрехата като уникален артефакт, резултат от социални и културни взаимодействия и взаимовръзки. Ruby е лектор по моден дизайн в магистърската програма по мода в Голдсмитс, Лондон. Тази иновативна магистърска програма дава възможност за комбиниране на изследователска дейност с дебати и поставянето на етични въпроси, с цел да развие нов и начин на мислене и правене на мода. Ruby е завършила бакалавърската си степен в Ритвелд и Парсънс.

Website: rubyhoette.com

Дати в София: 4 – 12 юли

Информация за работните уъркшопи:

Уъркшоп 1: Over- and Undergrounds Signs – Learning from Sofia

ментори Our Polite Society, 29 юни – 03 юли 2015

Отправна точка на този уършоп е концепцията на летристите за хиперграфията. Участниците ще търсят не-буквени знаци (обекти, жестове, светлинни сигнали, сгради и др) в различни райони на София, с които да изработят свой концептуален шрифт.

В резултат от този уъркшоп участниците ще придобият умения да използват елементите от градската среда за визуализиране на послания, отразяващи конкретен контекст, както и тяхното трансформиране в графични знаци за комуникация.

Уъркшоп 2: The significance of Images

ментор Frans Oosterhof, 29 юни – 03 юли 2015

В този уъркшоп ще бъде обърнато важно внимание на спецификата и езика, който изображението генерира, чрез иследване на настоящото и минало културно наследство. Посредством намерени и лични кадри, участниците ще визуализират лично езика на София. Сред изследваните обекти ще бъде и Боянската църква.

В резултат от този уъркшоп участниците ще се научат да правят интерпретация на културно –историческо наследство (движимо и недвижимо) с цел създаване на иновативни концепции за социализацията му и използването за иновативни концепции.

Уъркшоп 3: Design Thinking

ментори Creative Shower, 04 юли 2015

Уъркшопът има за цел да покаже силата на мисленето като дизайнер, или така нареченото дизайн мислене (Design Thinking) отвъд рамките на продуктовия дизайн. Ще използваме human-centred-design (поставяне на човекa в центъра на дизайна) подход за решаването на проблем в публичната сфера, образованието или бизнеса. В екип от хора с разнороден профил ще търсим иновативни решения, използвайки инструменти като емпатия, генериране на идеи, експериментиране и други.

Уъркшоп 4: MODUS

ментор: Elisa van Joolen & Ruby Hoette, 06 – 10 юли 2015

Уъркшопът има за цел да изследва и анализира съвременния код на обличане по улиците на София. Получените анализи ще бъдат трансформирани и преработени във формата на нова колекция, изработена от подръчни и намерени материали. Представянето на тази колекция ще бъде под формата на перформанс.

В резултат от този уъркшоп участниците ще се научат да правят 2D анализ и да търсят специфични повтарящи се елементи в заобикалящата ги среда, чрез които да изразяват послания, като анализа на дрес кода на обшеството е анализ на спецификите на културата, манталитета и техните отражения.

Уъркшоп 5: Hello Space, so nice we finally meet

ментор Lotte van Gelder, 06 – 10 юли 2015

Публичните пространства са пресечна точка на различни дисциплини, като изпълнителски изкуства, архитектура и дизайн. Чрез движения (танц) ще бъде изградена връзката между човешкото тяло и тялото на града. Прилагайки инструменти за анализ и проучване чрез интеракция с пространството ще се създаде сетивна карта на града.

В резултат от този уъркшоп участниците ще научат как да работят с публични пространства и да създават иновативни методологии за социализирането им.

MIKA e онлайн списание за музика и лайфстайл, което отразява най-новото в музикалния свят както от страната, така и от чужбина. Таргета на списанието са активните хора (18-40 години), които се интересуват от музикални събития и градския начин на живот.

Реклама BECA

Музика

Соня Йончева и Пласидо Доминго с Гала концерт в сърцето на София

MIKA

публикувано

на

от

снимка: ПР

Събитието ще се състои на 31 август пред катедралния храм „Свети Александър Невски“, днес кралят на операта празнува 80-годишен юбилей

Световноизвестната българска оперна прима Соня Йончева ще излезе на сцена пред катедралния храм „Свети Александър Невски“ заедно с краля на операта Пласидо Доминго на 31 август  точно в 20 часа. Те ще изнесат Гала концерт с популярни арии от прочути опери, подбрани специално за българската публика, под съпровода на Софийската филхармония с диригент Найден Тодоров.

За първи път звезди от такава величина ще пеят в сърцето на София.

„За мен като българка е особена чест да пея пред един от символите на нашата столица – катедралата „Свети Александър Невски“. Вълнението да направя това именно  с Пласидо е  изключително и му благодаря за приетата покана“, заяви прочутото сопрано при обявяването на новината.

Пласидо Доминго днес празнува своя 80 годишен юбилей. Медиите по света отбелязват заслугите му към оперното изкуство и проследяват неговата богата и продължителна кариера.

Не мога да повярвам на това, което ми се случи. Не съм и мечтал толкова години да имам възможността да споделям с публиката любовта към оперното изкуство, към музиката. Оценявам щедростта на съдбата и съм благодарен за подкрепата на публиката, признанието, което получавам от нея, от моите колеги. В живота си съм имал и щастливи и трудни моменти, но винаги публиката ми е давала сили да продължа. Да се чувствам необходим!“, споделя Доминго.

Той е радостен, че ще се върне отново в България, няколко години след концерта му в зала Армеец, когато вдигна на крака публиката, изпълнявайки на български език песента „Моя страна, моя България“ от репертоара на Емил Димитров.

Компанията SY11 Events е организатор на Галата,  а партньори са Столична община и Министерство на културата. Концертът ще създаде един истински празник на музиката в края на лятото.

Във времената, в които живеем бих искала този концерт да донесе вдъхновение на моите сънародници и да даде един нов импулс  в българския културен  живот. Бях много щастлива, когато през миналата година пях в Античния театър в  моя роден Пловдив. Била съм на различни сцени, пред различна публика, но усещането да си у дома е несравнимо!“, сподели Йончева.

За нея Пласидо Доминго казва:

Тя е певица със собствен път и кариерата й не прилича на ничия друга. Соня Йончева притежава нещо повече от красив глас – тя е смела в своите житейски и творчески избори!“

Билетите са на цени от 50 до 250 лева.

Ще бъдат пуснати в продажба и ограничен брой ВИП билети, които включват специален подарък за меломаните на цени от 300 лева.

Всички билети ще са в продажба от утре в мрежата на касите на Изипей или онлайн на www.epaygo.bg.

Продължете понататък

Общество

Тони гостуват в „Музика, музика“ по БНТ 1

MIKA

публикувано

на

от

снимка: ПР

Тази неделя, гост на ВенЗи и Йоанна Драгнева в забавно-музикалното предаване „Музика, музика“ ще бъде чаровната певица Тони. Тя ще изпълни най-новите си песни в акустичен вариант, специално подготвен за предаването.

Тони ще разкаже повече за миналото, настоящето и бъдещите си проекти. А зрителите ще видят, как ще се справи с хип-хоп танците!

Гледайте „Музика, музика“ тази неделя,  24 януари 2021 г. от 13:30 ч. по БНТ 1.

Продължете понататък
Lifestyleпреди 10 часа

TouchMenu навлезе и в сегмента на приложенията за хотели

Музикапреди 10 часа

Соня Йончева и Пласидо Доминго с Гала концерт в сърцето на София

Обществопреди 11 часа

Тони гостуват в „Музика, музика“ по БНТ 1

Обществопреди 11 часа

Българин спечели „Оскар” за военна история, негова книга в Amazon струва 579 долара

Кинопреди 11 часа

Документален филм за Ботев представя неизвестни факти за великия българин

Културапреди 13 часа

Как продължава най-скъпият германски сериал досега: Това виждаме в трети сезон на „Вавилон в Берлин“

Музикапреди 14 часа

Olivia Rodrigo постига рекорди с “drivers license”

Музикапреди 16 часа

Hayley Williams продължава редицата си от кавъри на песни

Обществопреди 16 часа

Димитрис Папайоану открива13-ото издание на международния фестивал за съвременен танц 

Обществопреди един ден

Започва работилница за Перловска и Владайска река

Горещо